In dit artikel over de kosten van ziekteverzuim:
Ziekteverzuim is een groot risico in de horeca. Veel horecazaken zijn namelijk klein, waardoor de uitval van een zieke werknemer een grote impact kan hebben op het bedrijf. Want wat is jouw restaurant zonder zijn geweldige chef-kok? Of zonder een enthousiaste gastheer of gastvrouw die het gezicht is van je horecazaak?
Kosten ziekteverzuim horeca
Als je horecawerknemer uitvalt dan kunnen de kosten hoog oplopen.
Wist je dat een zieke werknemer je gemiddeld 260 euro per dag kost? Een zieke of arbeidsongeschikte werknemer kan je zelfs tot twaalf jaar lang geld kosten.
Je wilt goed zorgen voor je horecapersoneel en daarnaast wil je de financiële risico's beperken. Met welke soorten verzuimkosten krijg je te maken en hoe beperk je verzuim en risico's?
Vier soorten verzuimkosten waar je mee te maken krijgt als je werknemer ziek is:
1. Loon doorbetalen bij ziekte
Je bent verplicht een groot deel van het loon door te betalen als de horecawerknemer bij jou in dienst is.
Hoeveel procent je precies moet betalen, kun je vinden in je cao.
Je bent volgens de wet verplicht in het eerste jaar van ziekte minimaal 70 procent van het loon te betalen en je mag daarbij niet onder het minimumloon komen. In je cao kan een hoger percentage staan.
Type arbeidscontract
Bij een oproepovereenkomst, zoals een nulurencontract, ben je in veel situaties ook verplicht loon door te betalen. Dit is afhankelijk van het type contract en de situatie. Als je horecapersoneel inzet via een uitzendbureau of een payrollbedrijf, hoef jij geen loon door te betalen bij ziekte.
Overige loonkosten
Hou bij de loonkosten ook rekening met de opbouw van het vakantiegeld en het afdragen van de loonheffingen. Dat loopt gewoon door als je werknemer ziek is.
2. Vervanging voor de zieke werknemer
Je zieke werknemer moet natuurlijk ook vervangen worden. De kosten voor vervanging kunnen enorm verschillen. Je kunt andere werknemers meer laten werken, zelf bijspringen of een oproepkracht of invalkracht inzetten.
Je kunt ook een beroep doen op een uitzendbureau of een zzp'er. In de meeste gevallen maak je dubbele kosten. Als je extern een invaller inhuurt, ben je al snel 30 procent meer kwijt dan het loon van je uitgevallen werknemer.
Struikelt je ober of snijdt je chef-kok zich en raakt hij daarbij gewond? Het kan zijn dat jouw medewerker voorlopig niet kan werken. Ziekteverzuim in de horeca
3. Omzet- en productieverlies
Het tijdelijke verlies van een teamlid zorgt vaak ook voor productieverlies. Een eventuele nieuwe horecawerknemer moet ingewerkt worden, maakt mogelijk meer fouten en is waarschijnlijk langzamer.
Dat brengt extra kosten met zich mee. Denk ook aan de tijd en zorgen die je er zelf kwijt mee bent. Die had je ook kunnen gebruiken om meer omzet te genereren.
4. Re-integratie
Als je zieke werknemer lang uit de roulatie is of een ernstige blessure heeft, kunnen er kosten zijn voor re-integratie. Denk aan extra rekeningen van je arbodienst maar ook aanpassingen van de werkplek of de functie van je werknemer.
Wet verbetering Poortwachter
Als je horecamedewerker voor een langere tijd ziek is of arbeidsongeschikt raakt, dan ben je als horecaondernemer verplicht om een aantal zaken te regelen die staan beschreven in de Wet verbetering Poortwachter.
Probleemanalyse
Zo moet je bijvoorbeeld - na 6 weken ziekteverzuim - een probleemanalyse laten maken door je bedrijfsarts. Daarna moet jij samen met je medewerker een Plan van aanpak maken die onderdeel is van je re-integratiedossier.
Als je een ziekteverzuimverzekering met arbodienstverlening afsluit, dan ben je verzekerd van loondoorbetaling van de zieke werknemer en krijg je advies en hulp van een verzuimcoach bij re-integratie.
Rekenvoorbeeld ziektekosten horeca
Een voorbeeld uit de praktijk. Stel: jouw chef-kok snijdt zichzelf letterlijk in de vingers. Geen klein wondje, maar een fikse blessure is het gevolg. Hij is 3 maanden niet inzetbaar.
Hoeveel geld gaat dat je kosten?
Loonkosten chef-kok tijdens verzuim
Hij heeft een bruto jaarsalaris van 33.500 euro en de periode van ziekmelding is 12 weken. Volgens je cao betaal je hem tijdens zijn ziekte 95 procent van het loon.
- Kosten vervanging: 7.607 euro
- Productieverlies: 1.649 euro
- Kosten arbodienstverlening: 110 euro
- Verzuimbegeleiding: 232 euro
Totale kosten van het ziekteverzuim zijn 9.598 euro.
Verzuimcalculator horeca
Hoe duur is ziekteverzuim precies voor jouw horecabedrijf?
> Bereken de kosten per zieke werknemer.
> Bereken de verzuimkosten voor jouw bedrijf (inclusief een handige vergelijking met andere horecabedrijven).
Verzuimkosten voorkomen en beperken
Hoe kun je verzuimkosten beperken? 3 tips:
-
Stel een RI&E op
RI&E is een afkorting van Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Dit is een belangrijk hulpmiddel om risico's in je horecabedrijf in kaart te brengen en op te lossen. Je gaat daarbij eerst op zoek naar alle veiligheids- en gezondheidsrisico's. Dit beschrijf je in een plan van aanpak. Wist je dat 65% van de horecabedrijven geen RI&E uitvoert, terwijl dit wettelijk verplicht is? Stel een RI&E op via Rie.nl en bespreek de risico's met jouw adviseur. -
Goede arbeidsomstandigheden
Probeer de kans op ziekte binnen je bedrijf te minimaliseren. Met een goed ziekteverzuimbeleid voorkom en beperk je uitval door ziekte. Dat doe je met name door te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden in je horecazaak. Veiligheid eerst! -
Checklist verzuim voorkomen
Gebruik de handige en gratis checklist om verzuim te voorkomen en ga aan de slag om werknemers langer fit en gemotiveerd te houden. Daar zul je geen spijt van hebben. -
Maak een verzuimprotocol
Stel een verzuimprotocol op en beschrijf stap voor stap wie wat doet bij verzuim. Zo geef je je werknemers duidelijke regels en een stappenplan en voorkom je misverstanden. -
Neem een ziekteverzuimverzekering
Ga voor zekerheid. Neem een verzuimverzekering met arbodienstverlening. Zo'n verzekering geeft jou als horecaondernemer niet alleen financiële zekerheid als je een zieke werknemer moet uitbetalen, maar het helpt je ook bij een effectieve aanpak van verzuim. Een verzekeringsadviseur kan je hier meer over vertellen.
Vragen over ziekteverzuim in de horeca
- Wat kost een zieke horecawerknemer?
Een zieke horecawerknemer kost ongeveer 260 euro per dag voor ondernemers. Een zieke of arbeidsongeschikte werknemer kan je zelfs tot twaalf jaar lang geld kosten. Er kunnen ook eventuele juridische kosten of advieskosten volgen in verband met contracten, arbeidsconflicten, et cetera. Bekijk hier een rekenvoorbeeld.
- Hoe kun je de risico's van ziekteverzuim beperken?
Een ziekteverzuimverzekering zorgt ervoor dat je het salaris van je werknemer kunt betalen als hij (langdurig) ziek wordt. Ook krijg je extra kosten vergoed voor re-integratie en preventieve maatregelen.
- Met welke kostenposten moet je rekening houden?
Voor ondernemers is ziekteverzuim van personeel een groot risico. Deze verzuimkosten kunnen namelijk hoog oplopen. Naast doorbetaling van het loon, maak je ook kosten voor vervanging, verzuimbegeleiding, re-integratie en het opgelopen productieverlies.
- Hoe bereken ik mijn verzuimkosten?
De verzuimkosten voor jouw horecabedrijf kun je eenvoudig uitrekenen met deze verzuimcalculator. Binnen enkele minuten krijg je inzicht in je kosten door ziekteverzuim. Je ziet dan ook de gemiddelde verzuimkosten in de horeca, waardoor je een goede vergelijking kunt maken. Daarnaast kun je eenvoudig de kosten per zieke werknemer berekenen met deze handige rekentool zieke werknemer.