Beroepsziekten horeca
Beroepsziekten horeca

Top 10 beroepsziekten in de horeca

Welke beroepsziekten kom in de horeca veel voor? Hoe kun je beroepsziekten voorkomen en beperken? Benut 5 tips om je horeca­personeel gezond en fit te houden.

 

Beroepsziekte in de horeca

Een beroepsziekte is arbeidsongeschiktheid die (mede) wordt veroorzaakt door het werk. In de horeca komen bepaalde beroepsziekten relatief vaak voor.

Met name door de hoge werkdruk en veel herhalende beweging is het risico op bepaalde blessures en ziekten in de horeca groter dan in andere sectoren.

Top 10 beroepsziekten in de horeca

Dit zijn de 10 meest voorkomende beroepsziekten in restaurants en drinkgelegenheden volgens cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB):

  1. Burn-out
  2. Overige aanpassingsstoornissen / surmenage
  3. Pees- en slijmbeursontsteking in de schouder (subacromiaal pijnsyndroom)
  4. Brandwond van pols en hand
  5. Contacteczeem - irritatief
  6. Contacteczeem - zowel allergisch als irritatief
  7. Chronische ontsteking van hand/pols (crepiterende synoviitis)
  8. Frozen shoulder (Adhesieve capsulitis)
  9. RSI van pols en hand
  10. RSI van elleboog/onderarm

Bovenstaande top 10 is van toepassing op restaurants en drinkgelegenheden. In de categorie accommodatie (hotels, campings, vakantiehuisjes, etc.) is een vergelijkbaar beeld te zien. En in de catering komen hand-, arm- en schouderblessures relatief vaak voor.

Horeca ziekteverzuimverzekering

Ziekte­verzuim in de horeca

Struikelt je ober of snijdt je chef-kok zich en raakt hij daarbij gewond? Het kan zijn dat jouw medewerker voorlopig niet kan werken

Naast fysieke blessures is het opvallend dat er in de horeca relatief veel aanpassingsstoornissen zijn door overbelasting en werkdruk. Een burn-out is dan soms het gevolg. Hoe kun je deze beroepsziekten voorkomen?

Voorkom beroepsziekte in de horeca, 5 tips

Voorkom dat jouw gewaardeerde vakmensen uitvallen met een beroepsziekte. Wat kun je als werkgever doen om arbeidsongeschiktheid door werk te voorkomen?

  • Verlaag de werkdruk

Werkdruk is een van de belangrijkste ziekmakers in de horeca. Het kan bij werknemers zorgen voor stressklachten, zoals vermoeidheid, slaapproblemen en onzekerheid. Op langere termijn kan iemand uitvallen met een burn-out.

Het is voor jou, als werkgever in de horeca, dus heel belangrijk dat je de werkdruk in de gaten houdt. Let op signalen dat een werknemer dreigt uit te vallen door overbelasting. 

Ga op tijd in gesprek en probeer de werkdruk aan te passen. Door aandacht te hebben voor je werknemer kun je al voorkomen dat die gedemotiveerd raakt.

Misschien kun je de werktijden aanpassen. Kijk goed naar het werkrooster en maak een goed gebruik van invalkrachten.

Lees meer over psychisch verzuim herkennen en voorkomen.

  • Verlicht fysieke belasting

Belangrijke oorzaken van beroepsziekten in de horeca zijn overbelasting van de rug, armen, nek en/of schouders. Een aandoening ontstaat vaak door een combinatie van factoren, bijvoorbeeld lange werktijden, weinig pauze en veel repeterende bewegingen of zwaar tillen.

Je kunt de fysieke belasting van werknemers verlichten door niet te lange diensten in te roosteren en voldoende pauzes te geven. Zorg voor afwisselend werk, als dat mogelijk is.

Let ook op dat je werknemers correct tillen. Voorkom te zwaar tillen door een steekwagen of kar beschikbaar te stellen bij laden en lossen.

Voorkom ongelukken en schadeclaims

Ongelukken kunnen niet alleen leiden tot beroepsziekten, maar ook tot schadeclaims. Met een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering ben je gedekt voor schadeclaims.

  • Stel een preventiemedewerker aan

Omdat jij een horecazaak te runnen hebt en dus ook druk bent met andere dingen, is het slim om iemand anders aan te stellen als preventiemedewerker. Elke bedrijf met personeel is verplicht om ten minste één preventiemedewerker te hebben. 

Een preventiemedewerker helpt je om burn-outs en andere beroepsziekten te voorkomen. Hij brengt de risico's in kaart en controleert of er veilig wordt gewerkt. Misschien kun je een bedrijfsleider of teamleider aanstellen die deze taak op zich neemt.

Beperk je risico's

Verbranden, snijwonden, struikelen en uitglijden. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maak je horecazaak veilig voor je personeel.

  • Arbowet toepassen

Zorg dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. In de Arbowet staan algemene richtlijnen om de gezondheid en veiligheid van je werknemers te beschermen. 

De Arbeidsinspectie controleert of jij en je werknemers zich aan deze regels houden. Een inspecteur kan onaangekondigd een bedrijfsbezoek brengen.

Arbo in de horeca

Welke regels zijn er voor arbeidsomstandigheden in de horeca? Bekijk 7 aandachtspunten.

  • Hygiënecode gebruiken

In de horeca is het ook belangrijk om volgens de hygiënecode te werken. In deze code wordt eenvoudig beschreven hoe je de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken binnen je horecazaak. 

Iedere horecaondernemer die eten en drinken bereidt om ter plaatse te nuttigen, is verplicht om volgens de laatste hygiënecode te werken. Zorg dus dat jij en je werknemers veilig en gezond werken.

 

Checklist verzuim voorkomen

Wat kun je nog meer doen om beroepsziekten te beperken? Gebruik de Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag!

Beroepsziekten voorkomen, waarom?

Als je werknemer een beroepsziekte heeft, is de kans groot dat hij voor lange tijd uit de running is. Langdurig verzuim, en ook regelmatig kort verzuim, kan jou veel geld, tijd en nachtrust kosten. 

Je bent als werkgever verplicht om twee jaar lang het loon door te betalen van een zieke werknemer. Dit risico kun je afdekken met een verzuim­verzekering.

Kosten beroepsziekte horeca

Wat kost een zieke medewerker? Bekijk de kosten van verzuim in de horeca.

Voor veel horecabedrijven is een verzuim­verzekering heel nuttig. Een verzekeraar kan in samenwerking met een arbodienst ook helpen bij het voorkomen en beperken van beroepsziekten binnen jouw horecazaak.

Oplossingen voor de horeca

Breng je risico's en de beste oplossingen in kaart samen met een verzekerings­adviseur uit jouw regio.

Vragen over beroepsziekten in de horeca

  • Wat is een beroepsziekte?

    Een beroepsziekte is een ziekte die (mede) wordt veroorzaakt door de uitoefening van een bepaald beroep. Zo zijn er veel beroepsziekten in de horeca die veroorzaakt worden door de hoge werkdruk en herhaalde beweging.

  • Hoe kan ik beroepsziekten voorkomen?

    Je kunt beroepsziekten voorkomen door de Arbowet goed toe te passen, de werkdruk te verlagen, arbeidsongevallen te voorkomen en werknemers de juiste instructies te geven. Ga aan de slag met het voorkomen van verzuim.

  • Welke hulp is er voor ondernemers in de horeca?

    Beroepsziekten hoef je niet alleen te lijf te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een preventiemedewerker aanstellen en een arbodienst inschakelen. Daarnaast zijn er nuttige verzekeringen om de financiële gevolgen van beroepsziekten te beperken.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca in 2024 en 2025? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests