In dit artikel:
Waarom verzuim voorkomen?
Een werknemer die ziek is, dat is balen. Voor de werknemer zelf, maar ook voor jou. Vooral als iemand langdurig niet kan werken, dan heb je een groot probleem. Je hebt niet alleen vervanging nodig, je moet ook je zieke werknemer doorbetalen en goed begeleiden.
De kosten door verzuim kunnen flink oplopen. Zeker als je een klein bedrijf hebt, is dat een groot risico.
Hoe verklein je de kans op langdurig verzuim? Hoe grijp je op tijd in? Met deze gratis checklist kun je actief aan de slag met de preventie van verzuim. Je ziet direct wat er binnen jouw bedrijf al goed is geregeld en waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen. Hoe sta jij ervoor?
Checklist verzuim voorkomen
Een checklist geeft je de structuur en houvast die nodig is bij het voorkomen van verzuim. Gebruik bijvoorbeeld de Checklist verzuim voorkomen van Ondernemen Met Personeel.
Deze pdf kun je uitprinten en handmatig afvinken of eenvoudig digitaal gebruiken.
Hoe vul je de checklist in? Hieronder vind je nuttige instructies per onderdeel.
Aanpak verzuim
In het eerste deel zoom je in op de aanpak van verzuim. Met een goede aanpak kun je verzuim voorkomen en beperken.
Oorzaken en signalen van verzuim
Je kunt verzuim voor zijn door te letten op de signalen. Kun jij zien wanneer een werknemer dreigt uit te vallen? In de checklist ontdek je de 7 oorzaken en 35 signalen van verzuim.
Als jij dit onderdeel onder de knie hebt, zet je een vinkje in het paarse rondje. Zo kun je de voortgang eenvoudig bijhouden.
Verwacht niet dat je in een dag alle onderdelen afvinkt, maar werk eraan totdat je alle tips hebt toegepast.
Dit doe je ook bij de andere to-do's bij de aanpak van verzuim, namelijk:
- Maak verzuim bespreekbaar
- Zorg voor een goed verzuimbeleid
- Maak een verzuimprotocol
Bij elk onderdeel krijg je tips en soms ook een handig voorbeeld. In de digitale versie van de checklist kan je bij iedere to-do op de paarse tekst klikken. Dit zijn links naar een artikel met meer informatie over het onderdeel.
Voorbeeld checklist verzuim voorkomen
Deze checklist is bedoeld als werkdocument. Leg hem op je bureau of bewaar hem op je digitale bureaublad. Pak hem er geregeld bij en werk aan je voortgang.
Gezondheid van personeel
In het tweede deel van de checklist krijg je zes to-do's om de gezondheid van je personeel te bevorderen. Dit is een belangrijke manier om verzuim te voorkomen.
In dit deel krijg je de volgende to-do's:
- Beperk werkstress
- Zorg voor gezonde voeding
- Denk na over duurzame inzetbaarheid
- Kom in beweging
- Maak vitaliteit een topic
- Stimuleer werkplezier
Bij elke to-do krijg je een korte uitleg en een verwijzing naar meer tips en informatie om dit toe te passen. Zodra je de genoemde taak hebt uitgevoerd kun je deze afvinken.
Gezonde werknemers
Het monitoren van de gezondheid van je personeel kun je ook als een onderdeel opnemen in je bedrijfsvoering. Zo voorkom je dat de werkdruk oploopt of er een ongezond werkklimaat ontstaat binnen je onderneming.
Uit onderzoek blijkt dat de vitaliteit van personeel voornamelijk gaat om het:
- Mentale aspect: denk aan aandacht, concentratie, ontwikkeling.
- Inspirationele aspect: denk aan zingeving, balans tussen privé en werk.
- Fysieke aspect: conditie, kracht en veerkracht.
- Sociale en emotionele aspect: samenwerken, omgaan met conflicten, assertiviteit.
Verzuimpreventie
In het derde deel van de checklist ga je aan de slag met verzuimpreventie. Deze to-do's zijn gericht op het waarborgen van de veiligheid op het werk. Je ontdekt hier ook welke hulplijnen er zijn om verzuim te voorkomen.
In dit deel krijg je vier to do's:
- Stel een preventiemedewerker aan
- Maak een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
- Werk goed samen met een arbodienst
- Zorg voor een goede verzuimverzekering
Bij elke to-do krijg je een korte uitleg en een verwijzing naar meer tips en informatie om dit toe te passen. Zodra je een to-do hebt gedaan, kun je deze afvinken. Zo werk je gericht verder aan je voortgang en kun je verzuim voorkomen.
Lees meer over verzuimpreventie.
Checklist verzuim voorkomen, 4 tips
Hoe gebruik je onze checklist verzuim voorkomen op de juiste manier? Houd rekening met de volgende aandachtspunten:
Ziekteverzuim voorkomen kost tijd
Het is belangrijk geen haastklus te maken van verzuim voorkomen. Dan gaat het niet werken. Neem dus de tijd om de checklist goed te bekijken. Lees de verwijzingen en probeer de tips toe te passen. Plan bijvoorbeeld iedere week tijd in om eraan te werken en vink af wat je inmiddels voor elkaar hebt.
Samen voorkom je verzuim
Verzuim voorkomen is geen eenmansklus. Je hoeft niet alles zelf te doen. Door samen te werken kom je verder. Betrek je werknemers erbij, stel een preventiemedewerker aan en schakel specialisten in om je te helpen bij het voorkomen van verzuim. Vraag ernaar bij je arbodienst en je verzuimverzekeraar. Zij kunnen zorgen voor professionele ondersteuning bij verzuim voorkomen.
Wees eerlijk over je voortgang
Vul de checklist zo eerlijk mogelijk in. Heb je dit onderdeel echt onder controle? Of kun je nog wat verbeteren? Schrijf op wat je precies gaat doen om de to-do af te vinken. Zo maak je de checklist persoonlijk.
Evalueer ieder jaar
Zodra je alles hebt afgevinkt, kun je heerlijk achterover zitten en genieten van een verzuimloos bedrijf. Dat zou mooi zijn, maar blijf het in de gaten houden. Kijk ieder jaar wat de verzuimcijfers zijn. Maak er een doel van je verzuimpercentage te verlagen. Pak de checklist er weer bij en vul hem opnieuw in.
Wat kost ziekteverzuim?
Liever voorkom je ziekteverzuim in je bedrijf, dit scheelt tijd en geld. Heb je wel een zieke werknemer, dan heb je namelijk niet alleen met loondoorbetaling te maken maar ook met andere indirecte kosten en administratieve verplichtingen. De vraag is dan: wat kost het ziekteverzuim?
De verzuimexperts van De Goudse Verzekeringen ontwikkelden twee rekentools waarmee je als ondernemer gratis en eenvoudig deze verzuimkosten inzichtelijk krijgt:
- Verzuimkosten berekenen per zieke werknemer.
- Totale verzuimkosten berekenen voor jouw onderneming.
Je hebt de volgende bedrijfsgegevens nodig om de berekening te kunnen maken.
Voor je totale bedrijf:
- Aantal werknemers.
- Verzuimpercentage (lees hoe je het verzuimpercentage berekent).
- Loonsom (het brutoloon wat je op jaarbasis betaalt aan werknemers).
Per zieke werknemer:
- Bruto jaarloon zieke werknemer.
- Totale loonkosten werknemer (inclusief de werkgeverslasten).
- Aantal weken van ziekteverzuim.
- Is er vervanging, zo ja: wat zijn de kosten?