Over werkgeverslasten:
Wat zijn werkgeverslasten in 2025?
Je werknemers zijn natuurlijk heel kostbaar. Voor veel bedrijven is personeel aannemen en behouden dan ook de belangrijkste investering. Maar wat kost het eigenlijk? Volg de stappen hieronder om je werkgeverslasten in kaart te brengen.
Definitie werkgeverslasten
Met werkgeverslasten worden vaak de verplichte kosten bedoeld die je betaalt bovenop het loon. De vaste werkgeverslasten in Nederland zijn:
- Het vakantiegeld (minimaal 8 procent van het loon)
- De loonheffingen:
- loonbelasting
- premie volksverzekeringen (AOW, Anw en Wlz)
- premies werknemersverzekeringen (WW, WAO, WIA en ZW)
- inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (werkgeversheffing en in sommige gevallen bijdrage Zorgverzekeringswet)
Sociale lasten werkgever
De genoemde loonheffingen hierboven worden ook wel sociale lasten genoemd. Je betaalt als werkgever namelijk mee aan verplichte verzekeringen voor alle werknemers, werklozen, ouderen en zieken in Nederland. Daardoor krijgen personen die niet (meer) kunnen werken toch een goed inkomen.
Aanvullende werkgeverslasten
Naast de wettelijk verplichte kosten kunnen er nog andere lasten zijn. Dit is afhankelijk van de regels in je cao en/of de individuele arbeidsovereenkomsten met werknemers. Denk aan:
- Een pensioenregeling
- Reis- en verblijfkosten
- Onkostenvergoedingen
- Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals:
- een dertiende maand
- een leaseauto
- fiets van de zaak
- telefoon van de zaak
- Kosten voor eventuele personeelsverzekeringen, zoals een ziekteverzuimverzekering
Houd ook rekening met kosten voor werkplekken, werkmiddelen, eventuele werkkleding en arbovoorzieningen. Daarnaast maak je waarschijnlijk ook kosten voor werving en selectie en de opleiding van personeel. Alle uitgaven aan personeel kun je meetellen bij je werkgeverslasten.
Verschil werkgeverslasten voor verzekeringen
De term werkgeverslasten wordt in de verzekeringswereld vaak voor iets anders gebruikt. Als je een verzekering afsluit, zoals een verzuimverzekering, dan worden het vakantiegeld, de eindejaarsuitkering en veel andere secundaire arbeidsvoorwaarden meegenomen in het verzekerde loon (sv-loon). Als je werknemer ziek is, krijg je een percentage van dat loon uitbetaald. Dat is standaard.
Daarnaast kun je aanvullende werkgeverslasten (tot 25%) meeverzekeren. Daarmee worden dan met name de loonheffingen bedoeld die ook doorlopen als een werknemer uitvalt door ziekte.
Hoe ziet dat financiële plaatje eruit? In het artikel over verzuimkosten berekenen vind je een voorbeeld.
Overzicht werkgeverslasten
Wat betaal jij in totaal? Gebruik een handig overzicht van alle personeelskosten.
Werkgeverslasten berekenen
Je kunt de werkgeverslasten berekenen door alle bovenstaande kosten te achterhalen en bij elkaar op te tellen.
Houd daarbij rekening met alle afspraken in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor jouw branche, de individuele arbeidscontracten en de bedrijfsafspraken in een reglement of personeelshandboek.
Inschatting werkgeverslasten 2025
Wil je een snelle indicatie van je totale lasten als werkgever in 2025? Houd dan de volgende vuistregel aan: tel bovenop de loonkosten 25 tot 45 procent daarvan aan extra werkgeverslasten.
Berekening loonkosten en werkgeverslasten 2025
In onderstaand rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van een werknemer met een vast contract en 3.000 euro salaris per maand. Je betaalt dan ongeveer 36% aan extra werkgeverslasten.
Voor een flexibel contract met hetzelfde salaris betaal je ongeveer 2.090 euro meer aan werkgeverslasten. Een vast contract is dus fiscaal aantrekkelijker. Je ziet ook dat de werkgeverslasten iets omhoog gaan in 2025.
Jaar: | 2024 | 2025 |
Bruto salaris per jaar: | 36.000 euro | 36.000 euro |
Vakantiegeld per jaar: | 2.880 euro | 2.880 euro |
Dertiende maand: | 3.000 euro | 3.000 euro |
Werknemersverzekeringen per jaar: | 4.467 euro | 4.689 euro |
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw: | 2.751 euro | 2.726 euro |
Totale extra werkgeverslasten: | 49.098 euro | 49.295 euro |
Bereken je loonkosten + werkgeverslasten
Wil je weten wat jij in 2025 betaalt aan loonkosten en werkgeverslasten? Gebruik dan deze rekentool en bereken het zelf.
Voor een exacte berekening van je lasten kun je beter een beroep doen op een boekhouder of loonadministratiekantoor. Wil je het zelf doen? Gebruik dan de gegevens uit je loonadministratie en/of boekhoudsoftware. Houd rekening met de actuele premies, tarieven en loonheffingen.
Let op: in 2025 stijgt het minimumloon twee keer. Bekijk het minimumloon 2025.
Loonheffing berekenen
Een belangrijk onderdeel van je kosten is de loonheffing. Loonheffing bestaat uit de loonbelasting en de premie volksverzekeringen. De loonheffing wordt berekend op basis van een schijventarief. Maak voor de berekening gebruik van de actuele loonbelastingtabellen.
Loonheffingskorting toepassen
Als je werknemer daarom vraagt, houd je rekening met een loonheffingskorting. Je kunt werknemers ook direct een formulier loonheffingskorting geven zodra ze in dienst treden van je bedrijf.
Premie werknemersverzekeringen
Tot 2009 was het zo dat jij en je medewerker een deel van de premies betaalden. Tegenwoordig draag je die kosten als werkgever alleen. Je betaalt per medewerker een premie voor de:
- Werkeloosheidswet (WW),
- Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA),
- Wet op de arbeidsongeschiktheidverzekering (WAO) en
- Ziektewet (ZW)
Je leest meer over de berekening van deze premies in het meest recente Handboek Loonheffingen op de website van de Belastingdienst.
Bijdrage Zvw 2025
Daarnaast draag je als werkgever een werkgeversheffing of bijdrage Zvw af aan de Belastingdienst. De bijdrage Zvw daalde in 2024 naar 6,57 procent. In 2025 is dat 6,51 procent. Het maximumbijdrageloon voor deze heffing steeg in 2024 naar 71.624 euro. In 2025 is het maximale bijdrageloon 75.864 euro.
Bijdrage Aof-premie 2025
In 2025 is de Aof-premie voor kleine werkgevers iets hoger dan in 2024. Voor kleine werkgevers (tot 25 keer de gemiddelde premieplichtige loonsom) geldt een laag tarief, namelijk: 6,28 procent (in 2024 was dat 6,18 procent). Grote werkgevers betalen 7,64 procent in 2025 (over 2024: 7,54 procent).
Premie Whk 2025
De gemiddelde premie voor de Werkhervattingskas (Whk), waaruit de uitkeringen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en uitkeringen op grond van de Ziektewet worden betaald, is door het UWV voor 2025 vastgesteld op 1,25 procent. In 2024 was dat 1,22 procent.
Wat gaat er nog meer veranderen? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten 2025.
Blijf op de hoogte van wetswijzigingen voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Besparen op werkgeverslasten
Beperk onnodige kosten en bespaar slim met subsidies en belastingvoordelen. Met subsidies voor personeel kun je de kosten drukken. Je kunt als werkgever kiezen uit een aantal subsidieregelingen en fiscale voordelen.
Veel personeelssubsidies zijn gericht op personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ouderen en arbeidsgehandicapten. Als je goed gebruikmaakt van subsidies kun je er duizenden euro's per jaar mee besparen. Gebruik meer tips uit het whitepaper personeelskosten.
Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.Groeien met personeel
Vragen over werkgeverslasten
Welke werkgeverslasten zijn er?
Werkgeverslasten kun je verdelen in twee categorieën: Je hebt verplichte werkgeverslasten, zoals vakantiegeld en loonheffingen. Daarnaast heb je mogelijk allerlei extra werkgeverslasten, zoals onkostenvergoedingen en pensioen, kosten voor de werkplek en werkkleding.
Wat is loonheffing?
Loonheffing is de verzamelnaam van de belasting en premies die op het bruto salaris worden ingehouden. Op het moment dat je loon uitbetaalt, moet je daar loonheffingen op inhouden. Die betaal je vervolgens aan de Belastingdienst.
Wanneer krijgt iemand loonheffingskorting?
Alle werknemers in Nederland hebben recht op loonheffingskorting. Met een formulier loonheffingskorting kan een werknemer zelf de korting aanvragen. Daarna kun je de korting toepassen op de loonheffingen die je aftrekt van zijn brutoloon. Zo houdt je werknemer meer nettoloon over.
Wie betaalt de loonbelasting?
Jij als werkgever betaalt de loonbelasting van je personeel aan de Belastingdienst. De loonbelasting en premies gaan af van het brutoloon van je werknemers. Zij houden een nettoloon over. In feite draait iedere werknemer dus zelf op voor de loonbelasting.
Hoe kun je besparen op werkgeverslasten?
Er zijn bepaalde subsidies voor personeel waardoor je lasten lager worden. Dit worden loonkostenvoordelen genoemd, voorheen beter bekend als premiekorting of afdrachtvermindering. Er zijn vier soorten loonkostenvoordelen (LKV) voor ondernemers met personeel.
Welke personeelskosten zijn er nog meer?
Goed personeel is heel kostbaar voor jou als ondernemer. Het is misschien wel de belangrijkste investering die je zult doen. Met een goed team van gemotiveerde werknemers kun je je bedrijf laten groeien. Maar wat kost dat? Verplichte kosten zijn in ieder geval: het salaris, de loonheffingen en de vakantietoeslag. Daarnaast heb je nog veel aanvullende kosten zoals verzekeringen voor personeel, dertiende maand, werkkleding etc. Bekijk een handig overzicht van personeelskosten.