Over loonkostenvoordelen (LKV):
Wat zijn loonkostenvoordelen?
Loonkostenvoordelen (LKV) worden ook wel gezien als een vorm van subsidie van de overheid. Door gebruik te maken van deze voordelen kun je slim besparen op je personeelskosten.
De loonkostenvoordelen vervingen in 2018 het ingewikkelde systeem van premiekortingen. De loonkostenvoordelen zijn weliswaar lager per werknemer dan de premiekortingen, maar meer bedrijven kunnen er nu van profiteren.
Bij de premiekortingen kregen ondernemers met een klein bedrijf vaak maar een deel vergoed, omdat zij minder premies voor werknemersverzekeringen betaalden dan de maximale premiekorting.
LKV ook voor kleine werkgevers
Met loonkostenvoordelen kunnen nu ook ondernemers met een paar werknemers de volledige tegemoetkoming krijgen.
Wtl-beschikking
De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) heeft als doel om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of te houden. Jaarlijks ontvangen werkgevers eind maart de voorlopige Wtl-beschikking. Hierin staat voor welke werknemer(s) er recht is op het:
- Loonkostenvoordeel,
- Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het
- Jeugd-LIV.
De Wtl vervangt de premiekortingen arbeidsgehandicapte werknemer en oudere werknemer door het loonkostenvoordeel (LKV) voor deze groepen.
Customer excellence expert Errol Tjon: "Het is belangrijk dat de Wtl-beschikking goed wordt gecontroleerd, mogelijke correcties kunnen tot en met 1 mei worden doorgevoerd. Uiterlijk 31 juli stuurt de Belastingdienst de definitieve Wtl-beschikking. De tegemoetkomingen worden dan binnen 6 weken na ontvangst uitbetaald aan de werkgever.
Kloppende salarisadministratie
Het kan voorkomen dat werknemers waarbij wél recht is op het loonkostenvoordeel niet op de beschikking vermeld staan. Is jullie salarisadministratie op orde?
Wanneer jij nu al zorgt voor een kloppende salarisadministratie, heb je straks de grootste kans op een 100 procent correcte definitieve Wtl-beschikking. Zo benut je de meeste financiële voordelen voor je onderneming.
Het is belangrijk dat werkgevers goed controleren of de juiste werknemers staan aangevinkt binnen het salarispakket. Het kan namelijk zo zijn dat werknemers voor wie de werkgever recht heeft op het loonkostenvoordeel, niet op de beschikking staan.
Daarnaast moeten zij inzicht hebben in wat er nog komen gaat vanuit UWV en de betreffende Gemeente. Voorwerk doen is belangrijk, zo zorg je ervoor dat de Wtl-beschikking zo correct mogelijk is”.
Wil je meer tips lezen over een juiste Wtl-beschikking? Lees de 15 tips om het LKV te benutten.
Loonkostenvoordelen in 4 categorieën
Er zijn vier soorten loonkostenvoordelen:
1. LKV oudere werknemer
Je kunt profiteren van LKV oudere werknemer als je iemand aanneemt die ouder is dan 56 jaar en een uitkering heeft. Jouw bedrijf kan dan een vergoeding krijgen van 1,35 euro per verloond uur, tot maximaal 2.600 euro per jaar, voor maximaal 3 jaar. In 2026 wordt deze vergoeding afgeschaft.
Voor wie? |
|
Vergoeding: | 1,35 euro per verloond uur, maximaal 2.600 euro per jaar. Maximaal 3 jaar. |
LKV oudere werknemer verdwijnt
Het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers houdt op vanaf 2026. Het bedrag is in 2025 al flink verlaagd.
De afschaffing van dit voordeel geldt voor nieuwe werknemers die zijn begonnen op of na 1 januari 2024. Voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen vóór 1 januari 2024 blijft het loonkostenvoordeel oudere werknemer wel gewoon gelden.
2. LKV arbeidsbeperkte werknemer
Je kunt profiteren van dit loonkostenvoordeel als je iemand aanneemt met een arbeidsbeperking. Je bedrijf kan dan een vergoeding krijgen van 3,05 euro per verloond uur, tot maximaal 6.000 euro per jaar, voor maximaal 3 jaar.
Voor wie? |
|
Vergoeding: | 3,05 euro per verloond uur, maximaal 6.000 euro per jaar. Maximaal 3 jaar. |
3. LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden
Neem je iemand aan met een scholingsbelemmering of iemand die in het doelgroepregister banenafspraak van het UWV staat? Dan krijgt jouw bedrijf een vergoeding van 1,01 euro per verloond uur, tot maximaal 2.000 euro per jaar voor maximaal 3 jaar.
Voor wie? |
|
Vergoeding: | 1,01 euro per verloond uur, maximaal 2000 euro per jaar. Maximaal 3 jaar. |
Maximaal 3 jaar
Je hebt recht op LKV zolang de werknemer bij je in dienst is, maar maximaal 3 jaar en uiterlijk totdat de werknemer de AOW-leeftijd bereikt.
4. LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer
Als een werknemer een arbeidsbeperking oploopt terwijl hij bij jou in dienst is, kun je mogelijk dit loonkostenvoordeel benutten. Je krijgt maximaal 3,05 euro per verloond uur, tot 6.000 euro per jaar. Deze vorm van LKV kun je slechts één jaar benutten.
Je krijgt deze subsidie als je werknemer zijn werk geheel of gedeeltelijk weer kan hervatten en/of als je hem in een andere functie herplaatst binnen je bedrijf.
Voor wie? |
|
Vergoeding: | 3,05 euro per verloond uur, maximaal 6000 euro per jaar. Maximaal 1 jaar. |
Lees meer over de voorwaarden van de LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
Aanpassingen LKV 2025 en 2026
Het kabinet wil de loonkostenvoordelen op een aantal punten aanpassen. De komende periode moet dit via wetswijzigingen worden ingevoerd. Wat zijn de plannen? Een overzicht:
- Geen LKV oudere werknemer meer
Het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers wordt afgeschaft op 1 januari 2026. Dit voordeel is in 2025 al verlaagd. - LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden uitgebreid
De banenafspraak wordt verruimd en het LKV moet structureel beschikbaar worden gesteld, in plaats van slechts drie jaar. - Aanpassing LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer
Meer medewerkers die tijdens de eerste twee jaar van ziekte al (deels) re-integreren, moeten ook kunnen profiteren van dit voordeel. De voorwaarden voor het LKV worden dus aangepast. De totale tegemoetkoming zal daardoor groter worden. - Mogelijk ook LKV na baanwissel
Als een medewerker met LKV nu voor een andere werkgever gaat werken vervalt de tegemoetkoming omdat er sprake is van een ander loonheffingsnummer. Via een wetsvoorstel wil het kabinet zorgen dat het mogelijk wordt om het LKV over te dragen naar een nieuwe werkgever. - LKV voor kwetsbare jongeren?
Omdat het jeugd-LIV is afgeschaft in 2024 komt er mogelijk een nieuw loonkostenvoordeel voor kwetsbare jongeren. Hoe dit voordeel er verder uit gaat zien en wat de voorwaarden zijn, is nog niet bekend.
Blijf op de hoogte van veranderingen en wetswijzigingen rond personeel. Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief.
LKV aanvragen
Als je wilt profiteren van de loonkostenvoordelen, moet je een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Dit doe je via de aangifte loonbelasting. Per werknemer kun je dan aangeven of je gebruikmaakt van een loonkostenvoordeel.
Daarnaast heb je een doelgroepverklaring nodig. Deze verklaring moet je werknemer zelf aanvragen bij het UWV of de gemeente.
LKV berekenen
De hoogte van het loonkostenvoordeel is afhankelijk van het aantal uren waarvoor je loon hebt betaald aan je werknemer(s). Hierboven kun je zien hoeveel je krijgt per verloond uur. Bijvoorbeeld 3,05 euro of 1,01 euro. Er geldt vaak een maximum-bedrag per LKV-soort.
Je hoeft de hoogte van de loonkostenvoordelen niet zelf te berekenen. Als je een verzoek hebt ingediend, berekent het UWV het totale loonkostenvoordeel voor jouw bedrijf. De Belastingdienst betaalt vervolgens het bedrag na afloop van het kalenderjaar aan je uit.
Subsidie checken
Kijk of je recht hebt op een vorm van LKV of andere voordelen rond personeel. Gebruik daarvoor de regelhulp financieel CV.
Loonkostenvoordeel (LKV) en lage-inkomensvoordeel (LIV)
Naast de loonkostenvoordelen (LKV) heb je ook het lage-inkomensvoordeel (LIV). Deze bestaat sinds 1 januari 2017. Met het LIV kun jij een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Beide subsidies komen voort uit de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl).
Overzicht subsidies personeel
Welke subsidies zijn er nog meer voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van subsidies voor personeel.
Betaal niet te veel premie!
Wil je zeker weten dat jouw bedrijf alle kortingen benut? Neem contact op met een expert van VCSW en bespaar op je loonkosten.
Vragen over loonkostenvoordelen en andere subsidies voor personeel
Wat is loonkostenvoordeel?
Een loonkostenvoordeel (LKV) is een vorm van subsidie van de overheid. Er zijn vier verschillende loonkostenvoordelen voor ondernemers met personeel. Door gebruik te maken van deze voordelen kun je slim besparen op je personeelskosten.
Welke subsidies voor personeel zijn er nog meer?
Naast loonkostenvoordelen kun je profiteren van het lage-inkomensvoordeel (LIV), proefplaatsing, loondispensatie Wajong, loonkostensubsidie en een subsidie voor aanpassing van de werkplek. Verder heb je nog belastingvoordelen, zoals de werkkostenregeling (WKR). Bekijk een volledig overzicht van subsidies voor personeel.
Hoeveel kost personeel?
Een werknemer kost meer dan alleen zijn salaris. Je hebt te maken met premies en loonbelasting, kosten voor de werkplek en onkostenvergoedingen. Daarnaast zijn er nog onvoorziene kosten of verzekeringen voor personeel. Bekijk een overzicht van personeelskosten en hoe je er slim op kunt besparen.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.Test: Klaar voor personeel?