Horeca-ondernemer? We hebben speciaal voor jou een horeca test!
Test jezelf: Ben jij klaar voor (meer) personeel?
- Beantwoord 10 vragen met ja of nee
- Krijg direct inzicht, advies en tips
- Ontvang na afloop een gratis persoonlijk rapport
- Tijdsduur: ongeveer 3 minuten
Ondernemen krijgt een nieuwe dimensie zodra je (meer) personeel gaat aannemen. Weet jij wat er allemaal bij komt kijken? Vul de test in en je weet binnen enkele minuten hoe je ervoor staat.
Heb je de ambitie om te groeien met je bedrijf?
Gaaf! Een bedrijf dat wil groeien is aantrekkelijk voor nieuw personeel.
Iedere werknemer kan je bedrijf meer omzet opleveren. Probeer dit ook in kaart te brengen. Hoeveel meer omzet gaat een nieuwe werknemer je opleveren? Op die manier kun je een goede afweging maken van de waarde van je personeel.
Maar pas op: groeien brengt ook risico’s met zich mee. Zorg dat je niet overhaast te werk gaat. Het aannemen van de verkeerde werknemers of personeel dat ziek wordt kan flink in de papieren lopen. Denk daarom na hoe je dit soort risico’s kunt beperken. Dan kun je gezond blijven groeien.
In het rapport dat je na afloop ontvangt, staat waar je de juiste informatie over personeelszaken kunt vinden.
Vind een adviseur
Groeien brengt ook risico’s met zich mee.
Sommige ondernemers blijven liever zelfstandige zonder personeel. Natuurlijk is groei dan nog steeds mogelijk. Bijvoorbeeld door samen te werken met andere ondernemers of werk uit te besteden aan een externe partij. Maar een bedrijf met (veel) mensen op de loonlijst is misschien nog niet aan de orde.
In het rapport dat je na afloop ontvangt, staat waar je de juiste informatie voor ondernemers kunt vinden.
Ben je op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom personeel?
Mooi! Kennis van de wet- en regelgeving rondom personeel is een must voor iedere werkgever. Door aan te geven dat je hiervan op de hoogte bent, ben je goed op weg als het gaat om het aannemen van personeel. Het is wel belangrijk om deze kennis up-to-date te houden.
In het rapport dat je na afloop ontvangt, staat waar je de informatie over wet- en regelgeving kunt vinden.
Dat is eerlijk. Maar niet zo best. Onvoldoende kennis van de wet- en regelgeving rondom personeel kan leiden tot arbeidsrechtelijke missers. Dat kan je flink wat geld kosten. Bijvoorbeeld door gebreken in arbeidscontracten. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent en laat je adviseren door een jurist of advocaat.
Geen zorgen! In het rapport dat je na afloop ontvangt, staat waar je de informatie over wet- en regelgeving kunt vinden.
Weet je hoeveel tijd en geld personeel kost?
Je weet dat personeel meer kost dan alleen het loon. Denk bijvoorbeeld aan het inwerken van een werknemer, of de tijd die het jou kost om werknemers aan te sturen. Verder heb je nog allerlei vergoedingen en kosten voor werkmiddelen. Een werknemer is een belangrijke investering, dus blijf op de hoogte van de exacte kosten.
Na afloop ontvang je aanvullende tips om je kennis over personeelskosten up-to-date te houden.
Werk aan de winkel. Personeelskosten zijn voor de meeste ondernemers namelijk de belangrijkste kostenpost. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat je bovenop het brutosalaris van een werknemer zo'n 20 tot 35 procent van dat salaris betaalt aan extra kosten zoals verplichte premies en bijdragen.
Voor veel bedrijven geldt een verplichte cao, daarin staan verplichtingen rond personeel. Als jouw bedrijf gebonden is aan een cao, zijn sommige ‘aanvullende kosten’ waarschijnlijk verplicht.
Na afloop krijg je tips om de kosten voor een nieuwe werknemer te berekenen.
Ken je de regels op het gebied van verzuim?
Gelukkig. Het is namelijk belangrijk dat je voldoet aan de wet en adequaat omgaat met verzuim. Als je te weinig inspanning doet om de terugkeer van een verzuimende werknemer te bevorderen, kan dit leiden tot langduriger verzuim en zelfs tot een boete van een extra jaar doorbetaling van het loon.
Wist je dat een zieke werknemer in Nederland gemiddeld in 2025 zo'n 400 euro per dag kost? Met een ziekteverzuimverzekering kun je dit risico beperken.
In je persoonlijke rapport krijg je nuttige tips over de regels rond ziekteverzuim en hoe je de verzuimkosten zo laag mogelijk kunt houden.
Vind een adviseur
Laat je adviseren over de risico's van ziekteverzuim
Bij een zieke werknemer ben je wettelijk verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen. Dit komt bovenop de kosten voor het inhuren van een vervanger. Daarnaast moet je je als werkgever inspannen om een zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen.
Gemiddeld kost een zieke werknemer in Nederland in 2025 zo’n 400 euro per dag. Met een ziekteverzuimverzekering kun je dit risico beperken.
In je persoonlijke rapport krijg je nuttige tips over de regels rond ziekteverzuim en hoe je de verzuimkosten zo laag mogelijk kunt houden.
Vind een adviseur
Laat je adviseren over de risico's van ziekteverzuim
Ben je op de hoogte van je aansprakelijkheid als werkgever?
Goed. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Het is namelijk heel vervelend als een werknemer per ongeluk schade of letsel toebrengt aan een klant of opdrachtgever.
Heb je ook al iets geregeld om dit risico af te dekken, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Schadeclaims kunnen ervoor zorgen dat het voortbestaan van je bedrijf in gevaar komt. De impact van een schadeclaim kan groot zijn.
Na afloop van deze test ontvang je aanvullende tips.
Regel je bedrijfsaansprakelijkheid
Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten.
We helpen je graag op weg. In de wet staat dat een werkgever aansprakelijk is voor de schade die zijn werknemers veroorzaken. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. De impact van een schadeclaim kan groot zijn.
Veel ondernemers hebben daarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Die biedt dekking voor schade of letsel die je werknemers toebrengen aan klanten of opdrachtgevers. Als werkgever wil je dit risico zo klein mogelijk houden en aansprakelijkheid voorkomen.
Geen nood. Na afloop van deze test ontvang je nuttige tips.
Regel je bedrijfsaansprakelijkheid
Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten.
Ken je de belangrijkste soorten dienstverbanden?
Bij het aannemen van personeel heb je verschillende opties. Omdat je die kent, weet je waarschijnlijk ook welk dienstverband het beste past bij de situatie van jouw bedrijf. Heb jij al een ideale mix van vast en flexibel personeel?
In het rapport dat je ontvangt lees je meer over de verschillende contractvormen en hoe je tot een ideale mix komt van vast en flexibel personeel.
Je kunt als werkgever kiezen uit vaste en flexibele dienstverbanden. Het is verstandig om op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden. Verdiep je bijvoorbeeld goed in de regels en houd rekening met eventuele valkuilen. Zo biedt een nulurencontract flexibiliteit, maar als je het verkeerd aanpakt, telt dit contract als een vaste arbeidsovereenkomst.
In het rapport dat je ontvangt lees je meer over de verschillende contractvormen en belangrijke aandachtspunten voor ondernemers met personeel.
Weet je of een cao op je bedrijf van toepassing is?
Je bent goed op weg. Als er een cao van toepassing is, zorg dan dat je weet wat erin staat. Er staan namelijk rechten en plichten in voor jou als werkgever, maar ook voor je werknemers. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsduur, beloning, ontslag, ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Miljoenen werknemers vallen onder een cao. De kans is groot dat jouw bedrijf ook gebonden is aan een cao. Ga daarom na of een cao verplicht is. Hierin staan namelijk de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemers. Dit kan veel onduidelijkheid en discussie voorkomen.
Weet je wat goed personeelsbeleid inhoudt?
Geweldig! Goed personeelsbeleid zorgt ervoor dat je op één lijn zit met je personeel. Daarmee vergroot je het succes van je onderneming.
Je verhoogt het succes van je bedrijf met goed personeelsbeleid. Dit doe je bijvoorbeeld met terugkerende functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Als je die nog niet houdt, mis je een kans om de doelen van het personeel en de organisatie bij elkaar te brengen. Ook kun je hiermee het functioneren van je werknemers verbeteren.
Geen nood. Na afloop van deze vragen ontvang je nuttige informatie over het voeren van een goed personeelsbeleid.
Heb jij een goed arbobeleid en voer je dit ook uit?
Ga zo door! Goed arbobeleid mag niet ontbreken in een onderneming met personeel. Dit stelt werknemers namelijk in staat om veilig en gezond te werken en voorkomt verzuim.
Vanaf de eerste werknemer is goed arbobeleid verplicht. Verdiep je daarom in alle zaken die je moet regelen als werkgever en ga ermee aan de slag. Daarmee kun je niet alleen aan wettelijke verplichtingen voldoen, maar ook de verzuimkosten beperken. De inspanningen op dit gebied betalen zich dus terug.
Creëer een veilige werkomgeving
Wil je werknemers een veilige werkomgeving bieden en aan de eisen van Arbowet, brandweer, gemeente en verzekeraar voldoen?
Weet je wat je moet vastleggen in een personeelsdossier?
Een compleet personeelsdossier voorkomt problemen achteraf. Jij weet gelukkig al wat je daarin moet vastleggen. Daardoor ben je goed voorbereid op het aannemen van (meer) personeel. Zodra je bedrijf groeit, moet je het personeelsdossier voor iedere werknemer wel goed up-to-date houden.
Het opzetten van een personeelsdossier is in het begin veel werk. Maar op een later moment heb je daar veel profijt van. Je neemt hierin bijvoorbeeld verslagen op van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Daardoor sta je als dat nodig is stevig in je schoenen bij een eventueel ontslag in de toekomst.
In het rapport, dat je na afloop ontvangt, geven we tips over het personeelsdossier.
Jij bent nog niet klaar voor (meer) personeel
Bij slechts :ok: van de 10 vragen ben jij op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met personeel. Jouw score wijst erop dat er nog werk aan de winkel is voordat je de volgende stap zet.
Wil je weten hoe je beter voorbereid bent op werkgeverschap?
- Een persoonlijk rapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
- Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
- Downloaden is gratis
Jij bent bijna klaar voor (meer) personeel
Bij :ok: van de 10 vragen ben jij goed op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met personeel.
Wil je weten hoe je beter voorbereid bent op werkgeverschap?
- Een persoonlijk rapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
- Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
- Downloaden is gratis
Jij bent klaar voor (meer) personeel
Bij :ok: van de 10 vragen ben jij goed op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met personeel.
Wil je weten hoe je beter voorbereid bent op werkgeverschap?
- Een persoonlijk rapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
- Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
- Downloaden is gratis
Jij bent klaar voor (meer) personeel
Bij :ok: van de 10 vragen ben jij goed op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met personeel.
Wil je weten hoe je nog beter voorbereid bent op werkgeverschap?
*Vul deze velden in om het rapport te ontvangen.
Goed om te weten: wij doen niets geks met je gegevens en ze worden veilig opgeslagen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons privacystatement. Onderaan iedere e-mail kun je je eenvoudig afmelden.