Nettoloon 2025 hoger
Nettoloon 2025 hoger

Productiviteit speerpunt in cao's | Nettoloon 2025 hoger

Werkgevers moeten mikken op productiviteit en slimmer werken. Daarmee kunnen ze het verschil maken in 2025. Het nettoloon neemt toe voor de meeste werknemers, behalve bij een laag loon. En de handhaving van de Wet DBA raakt vermoedelijk 250.000 zzp'ers.

1. Productiviteit speerpunt in cao's 2025

Productiviteitsgroei en innovatie moeten belangrijke thema's zijn voor werkgevers tijdens de onderhandelingen over nieuwe cao's in 2025. Dat adviseren werkgeversverenigingen AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW in de Arbeidsvoorwaardennota 2025. Met 'slimmer werken' kunnen bedrijven het verschil maken.

Looneisen te hoog

De cao-lonen stegen in 2024 met gemiddeld 5,3 procent. Voor veel bedrijven is de rek eruit. Toch eisen vakbonden opnieuw flink hogere lonen voor 2025: FNV wil 7 procent stijging en een minimumuurloon van 16 euro. CNV zet in op 3,5 tot 6 procent hogere cao-lonen. Volgens de werkgeversverenigingen zijn die eisen veel te hoog en ze pleiten daarom voor beperkte loongroei in lijn met de productiviteitsgroei. 

Verder moet er volop ruimte komen voor persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en werkplezier. Daar moeten bedrijven in kunnen investeren, aldus de werkgeverspartijen.

Lees meer over het minimumloon in 2025.

2. Handhaving wet DBA raakt 250.000 zzp'ers

De strengere controles op schijnzelfstandigheid die op 1 januari ingaan, kunnen een op de vijf zzp'ers treffen. Het gaat om een kwart miljoen zelfstandigen in verschillende sectoren. Dat voorspelt ABN AMRO in haar sectorprognoses. 

De Belastingdienst gaat de wet DBA in 2025 weer handhaven. Met name in de zorg, waar veel zzp'ers actief zijn, werken vermoedelijk veel mensen die niet voldoen aan de criteria voor ondernemerschap. Werkgevers en zzp'ers kunnen in dat geval een boete of een naheffing krijgen.

Hoe kun je aan de wet voldoen en toch zzp'ers inzetten in 2025? Bekijk de HR Trends 2025.

3. Nettoloon 2025 hoger, behalve voor lage lonen

De meeste werknemers in Nederland houden in 2025 meer nettoloon over. Toch is dat juist voor mensen met een laag salaris niet het geval. Zij gaan er volgend jaar netto zelfs iets op achteruit. De komt door een verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf en aanpassingen in de heffingskortingen

Het omslagpunt ligt net iets boven de 2.000 euro bruto. Werknemers met een maandinkomen vanaf 2.160 euro bruto zullen een hoger netto-inkomen zien op hun loonstrookje in 2025. Dit blijkt uit berekeningen van Nmbrs. Werknemers die een maandsalaris hebben onder de 2.160 euro bruto, houden dus juist minder over dan in 2024 (bij een gelijkblijvend salaris).

Lees meer over de berekening van bruto naar netto salaris.

4. Mogelijk aanpassing jeugdloon

Er komt mogelijk een aanpassing van de regels voor minimum jeugdloon in Nederland. Tienduizenden mensen hebben inmiddels een petitie getekend met de titel 'Weg met het jeugdloon'. Volgens jongerenbeweging FNV Young & United lopen volwassenen van 18, 19 en 20 jaar jaarlijks in totaal 2 miljard euro mis, omdat werkgevers de minimumgrens van het wettelijk jeugdloon blijven toepassen. 

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft inmiddels aangegeven te onderzoeken of het minimumloon voor jongeren aangepast kan worden. In Nederland zijn de regels nadeliger dan in veel andere Europese landen. Ruim 60 procent van de werknemers tussen de 18 en 21 jaar krijgt minder dan het 'minimumloon voor volwassenen', dat in Nederland pas vanaf 21 jaar geldt. 

5. Bijna 10.000 meldingen datalek

In de eerste helft van 2024 kreeg de Autoriteit Persoons­gegevens ruim 9,8 duizend keer een melding over een datalek binnen van bedrijven en organisaties. Hiermee ligt het aantal datalekmeldingen lager dan in de eerste helft van 2023 en 2022 (beide 10.500). 

Bij datalekken kan het onder andere gaan om fouten bij het versturen van e-mails met verkeerde persoons­gegevens, hacking of phishing. Meestal kwam het datalek juist van een incident met een brief of postpakket. Datalekken kwamen het meest voor bij grote bedrijven. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en de Autoriteit Persoons­gegevens (AP).

Bescherm je bedrijf tegen een datalek. Bekijk 4 tips om cybercrime te voorkomen en de schade te beperken. 

Meer HR-nieuws?

Bereid je voor op 2025: 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ondernemer worden

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli. Wat is het minimumloon in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd, per maand, week en dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Wat is het minimumloon in 2025?

Hoe hoog is het minimumloon in 2025? Wat moet je werknemers van verschillende leeftijden minimaal betalen per uur? Bekijk een overzicht van alle minimumlonen per 1 januari 2025.

Minimumloon 2024, overzicht per leeftijd

Het minimumloon stijgt verder in 2024. Voor het eerst is er een wettelijk minimum uurloon. Sinds 1 juli 2024 is het minimumloon 13,68 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Wat betaal je voor jongere werknemers? Bekijk de tabel minimumloon per leeftijd.

Dit zijn de kosten van personeel

Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af. Wat voor personeels­kosten zijn er en welke zijn verplicht?

Whitepapers en online tests