Over premies volksverzekeringen:
Volksverzekeringen zijn, net als werknemersverzekeringen, sociale verzekeringen die mensen moeten beschermen tegen inkomensverlies.
Een daling van het inkomen kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld: het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, het overlijden van de partner, werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.
Wie hiermee wordt geconfronteerd, kan terugvallen op het financiële vangnet van deze verzekeringen.
Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.Welke verzekeringen heb ik nodig?
Voor welke volksverzekeringen draag je premie af?
Iedereen die in Nederland woont is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen. Wie werk heeft, betaalt hiervoor een premie. Mensen die geen inkomen hebben, hoeven geen premie te betalen, maar zijn wel verzekerd.
Als werkgever moet je namens je werknemers de premies afdragen. Dat doe je voor drie volksverzekeringen. Dat zijn:
-
Algemene Ouderdomswet (AOW)
De AOW is een basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt, ontvangt dit pensioen vanaf de AOW-leeftijd tot het overlijden. -
Algemene nabestaandenwet (Anw)
Als iemand overlijdt, heeft dit vaak financiële gevolgen voor de partner en kinderen. Met een uitkering via de ANW zijn zij verzekerd van een basisinkomen. -
Wet langdurige zorg (Wlz)
De Wlz regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. De Wlz is de opvolger van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).
Premies volksverzekeringen betalen
De premies volksverzekeringen zijn onderdeel van de loonheffing die je als werkgever verplicht moet inhouden op het loon dat je aan je werknemers betaalt. De werknemer betaalt dus feitelijk de premie, jij zorgt alleen voor de maandelijkse afdracht.
De overheid heeft dit zo geregeld om te voorkomen dat werknemers aan het eind van het jaar in één keer een groot bedrag aan premie moeten betalen.
Vermeld de ingehouden premies volksverzekeringen duidelijk op de loonstrook van je werknemer. Dat is verplicht.
Handboek loonheffingen: elk jaar nieuwe tarieven
De Belastingdienst stelt elk jaar de percentages voor de premies volksverzekeringen opnieuw vast. Dit gebeurt op basis van het schijventarief. Je vindt de tarieven per jaar in het Handboek Loonheffingen.
Deze percentages heb je nodig om voor de werknemers in jouw bedrijf te berekenen hoe hoog de maandelijkse premieafdracht is. Als werkgever ben je daar namelijk zelf verantwoordelijk voor.
Loonheffingskorting toepassen
Alle werknemers in Nederland hebben recht op loonheffingskorting. Met een formulier loonheffingskorting kan een werknemer zelf de korting aanvragen. Daarna kun je de korting toepassen op de loonheffingen die je aftrekt van zijn brutoloon. Zo houdt je werknemer meer nettoloon over.
Bedrijfsadministratie uitbesteden
Vind je dat te ingewikkeld? Besteed het dan uit aan een gespecialiseerd administratiekantoor. Zij hebben de benodigde kennis en expertise in huis. Ze kunnen je bijvoorbeeld vertellen of je in aanmerking komt voor afdrachtvermindering.
Daarnaast kun je gebruikmaken van bepaalde salarissoftware om de premies automatisch te laten berekenen. Zorg wel dat de software up-to-date is en de juiste tarieven toepast.
Werken in buitenland
Als een werknemer (een deel van) een kalenderjaar in het buitenland werkt en niet in Nederland verzekerd is voor de volksverzekeringen, betaalt hij over die periode ook geen premies.
Verschil met premies werknemersverzekeringen
Naast volksverzekeringen heb je ook werknemersverzekeringen (WW, WAO, WIA, ZW). Daar betaal je ook premies voor. Er is alleen één groot verschil:
- De premies voor werknemersverzekeringen komen helemaal voor rekening van jou als werkgever. Je betaalt dus zelf de premies voor deze verzekeringen. Dat doe je maandelijks aan de Belastingdienst.
Premies voor werknemersverzekeringen mag je niet inhouden op het loon van je werknemers.
Verplichte personeelskosten
De verplichte premies voor volks- en werknemersverzekeringen vormen samen een substantieel deel van de totale personeelskosten van je bedrijf. Houd dus rekening met deze loonheffingen.
Naast loonheffing ben je ook verplicht het minimumloon te betalen of meer. Daarbij komt nog de verplichting van vakantiegeld: ieder jaar betaal je 8 procent van het bruto maandloon.
Hoeveel betaal jij per werknemer in 2024?
Bekijk een overzicht van alle verplichte en aanvullende personeelskosten en ontdek 5 slimme manieren om te besparen. Download het gratis whitepaper.
Vragen over premie volksverzekeringen
- Wat is loonheffing?
Loonheffing is de verzamelnaam van de belasting en premies die van het bruto salaris worden ingehouden. Op het moment dat je loon uitbetaalt, moet je daar loonheffingen op inhouden. Die betaal je vervolgens aan de Belastingdienst.
- Welke loonheffingen zijn er?
Er zijn een aantal loonheffingen waar je rekening mee moet houden. Namelijk: Loonbelasting en premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
- Wie betaalt de premies volksverzekeringen?
Jij als werkgever betaalt de loonbelasting van je personeel aan de Belastingdienst. De premies voor volksverzekeringen mag je inhouden op het brutoloon van je werknemers. Zij houden een nettoloon over. In feite draait iedere werknemer dus zelf op voor deze premies.
- Hoe kun je besparen op loonbelasting?
Er zijn bepaalde subsidies voor personeel waardoor je minder loonbelasting betaalt. Dit worden loonkostenvoordelen genoemd, voorheen beter bekend als premiekorting of afdrachtvermindering. Er zijn vier soorten loonkostenvoordelen voor ondernemers met personeel.
- Wat zijn de kosten van personeel in 2024?
Goed personeel is heel kostbaar voor jou als ondernemer. Het is misschien wel de belangrijkste investering die je zult doen. Met een goed team van gemotiveerde werknemers kun je je bedrijf laten groeien. Maar wat kost dat? Bekijk een overzicht van de kosten van personeel.