Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Bouw zieke werknemer blessure kosten
Bouw zieke werknemer blessure kosten

Wat kost een zieke werknemer in de bouw?

Een zieke werknemer kan je bouwbedrijf veel geld kosten. Maar hoeveel kost een zieke werknemer precies? En hoe voorkom je onnodige kosten? Tips voor ondernemers in de bouw.

Wat kost een zieke bouwwerknemer?

Ziekte­verzuim is een groot risico in de bouw. Werknemers in de bouw hebben meer kans op een blessure of langdurige ziekte, omdat zij vaak gevaarlijk en/of fysiek zwaar werk moeten doen.

Wist je dat een zieke werknemer je al gauw 250,- euro tot 400,- euro per dag kost? Je bent namelijk wettelijk verplicht een zieke bouwwerknemer door te betalen, maximaal 2 jaar lang. Daarnaast heb je kosten voor eventuele vervanging, begeleiding, administratie en omzetverlies. 

Als een werknemer ziek is, kan dat een grote impact hebben op je bouwbedrijf. Zeker als je afhankelijk bent van deze vakman of vakvrouw. Een vervanger is vaak moeilijk te vinden.

Soorten kostenposten zieke werknemer in de bouw

Met welke soorten kosten krijg je te maken als je werknemer ziek is? Houd rekening met de volgende vier kostenposten:

1. Loon doorbetalen

Volgens veel bouw-cao's moet je een zieke werknemer het eerste jaar 100 procent van zijn loon doorbetalen. 

Twee jaar ziek

In het tweede ziektejaar moet je hem 70 procent betalen. Als je bouwbedrijf geen cao heeft, moet je volgens de wet ook minimaal 70 procent van het loon betalen. Komt zijn loon onder het geldende minimumloon, dan ben je verplicht dit aan te vullen tot het minimum.

Ziek bouw­personeel met oproepovereenkomst

Bij een oproepovereenkomst ben je in veel situaties ook verplicht loon door te betalen. Dit is afhankelijk van het type contract en de situatie.

Als je personeel inzet via een uitzendbureau of een payrollbedrijf, hoef jij geen loon door te betalen bij ziekte.

Raadpleeg je cao en de wettelijke regels voor loondoorbetaling bij ziekte

Houd bij de loonkosten ook rekening met de opbouw van het vakantiegeld en het afdragen van de loonheffingen. Dat loopt gewoon door als je werknemer ziek is. 

Verzeker je personeel tegen ziekte

Zieke werknemer in de bouw?

Blessures en ziektes liggen constant op de loer. Je kunt er veel geld mee kwijt zijn, maar dat hoeft niet! Wapen je tegen de gevolgen van verzuim.

2. Vervanging personeel

Wie gaat het werk van jouw zieke werknemer overnemen? Misschien kun je het binnen je bouwbedrijf opvangen. Denk aan extra inzet van andere vaste werknemers of oproepkrachten. Je kunt ook een beroep doen op een uitzendbureau of een zzp'er.

De kosten voor vervanging kunnen enorm verschillen. In de meeste gevallen maak je dubbele kosten. Als je extern een invaller inhuurt, ben je al snel 30 procent meer kwijt dan het loon van je zieke werknemer.

3. Omzetverlies

In de meeste gevallen is er ook sprake van omzetverlies als een bouwwerknemer uitvalt. Een eventuele nieuwe werknemer moet ingewerkt worden. Hij maakt mogelijk meer fouten en is in het begin waarschijnlijk minder productief. Dat zorgt voor productieverlies.

Bij omzetverlies moet je ook rekening houden met de tijd die jij of een andere leidinggevende kwijt is aan de zieke werknemer en zijn vervanging. Die tijd had je namelijk ook kunnen gebruiken om meer omzet te genereren.

4. Re-integratie kosten

Als een werknemer ziek is, kunnen er ook extra kosten volgen voor zijn re-integratie. Denk aan extra rekeningen van je arbodienst.

In sommige gevallen moet je ook de werkplek of omstandigheden aanpassen zodat je werknemer weer aan de slag kan.

Meer weten over de werkgeversrisico's bij zieke werknemers? Lees meer over de kosten en gevolgen van ziekte­verzuim voor bouwbedrijven.

Rekenvoorbeeld zieke werknemer bouw Zieke werknemer bouw

Een voorbeeld uit de praktijk. Stel: jouw timmerman valt van een trap. Hij breekt zijn been en loopt een vervelende rugblessure op. Hij is drie maanden niet inzetbaar.

Hoeveel geld gaat dat je ongeveer kosten?

Loonkosten timmerman tijdens verzuim:

Hij heeft een bruto maandsalaris van 2.500 euro

  • Hij is 3 maanden uit de roulatie
  • Volgens je cao betaal je hem tijdens zijn ziekte 100 procent van het loon. In de periode van ziekte is dat 7.500 euro
  • Doorlopende werkgeverslasten (loonheffingen): 1.850 euro

Totale loonkosten tijdens ziekte: 9.350 euro

Extra kosten door verzuim:

  • Kosten voor verzuim­begeleiding en re-integratie: 300 euro
  • Vervanging door tijdelijke timmerman: 9.000 euro
  • Omzetverlies door verzuim: 1.500 euro

Totale extra kosten door verzuim: 10.800 euro

Bekijk hier een rekenvoorbeeld van verzuim­kosten bij een langdurig zieke medewerker in de bouw.

Rekentool ziek bouw­personeel

De exacte kosten verschillen per bouwbedrijf. Wil je weten wat het jouw bedrijf precies kost als een werknemer kort of lang ziek is?

 

Maak dan zelf een nauwkeurige berekening van de kosten. Gebruik bijvoorbeeld de handige rekentool zieke werknemer.

Kosten zieke werknemer beperken

Hoe kun je verzuim­kosten voorkomen en beperken in de bouw? Vier tips:

  1. Veiligheid eerst! Zorg ervoor dat het risico op ongelukken en blessures zo klein mogelijk is binnen jouw bedrijf. Lees het artikel Veilig werken in de bouw, 7 richtlijnen.
  2. Probeer onnodig ziekte­verzuim binnen je bedrijf te verlagen door er actief mee aan de slag te gaan. Benut de praktische tips van bouwondernemer Klaas Keizer.
  3. Wil je minder zieke werknemers? Gebruik dan de Checklist verzuim voorkomen
  4. Ga voor zekerheid. Neem een verzuim­verzekering voor de bouw. Zo'n verzekering geeft je financiële zekerheid als je een zieke werknemer moet uitbetalen. Daarnaast helpt de verzekeraar je ook bij een effectieve aanpak van verzuim.

Vragen over zieke werknemer bouw

  • Hoeveel loon krijgt een zieke werknemer?

    Volgens de wet ben je verplicht het salaris van een zieke werknemer door te betalen tijdens de eerste twee jaar van zijn ziekte. Het gaat om minimaal 70 procent van het salaris, waarbij je in het eerste jaar niet onder het minimumloon mag komen. Let op: In de cao voor jouw bouwbedrijf kunnen hogere percentages staan.

  • Wat is de Wet verbetering poortwachter?

    De Wet verbetering poortwachter gaat over het helpen van werknemers die ziek zijn. Als werkgever wil je de zieke medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen; je bent verplicht de richtlijnen in de Wet verbetering poortwachter te volgen. Daarin staan verplichtingen voor werkgevers en werknemers.

  • Hoe duur is een zieke werknemer in de bouw?

    De kosten van ziekte voor jouw bouwbedrijf kun je eenvoudig berekenen met de verzuim­calculator bouw. Binnen enkele minuten krijg je inzicht in je eigen verzuim­kosten en het gemiddelde in de bouwbranche. Daarnaast kun je eenvoudig de kosten per zieke werknemer berekenen met de rekentool zieke werknemer.

  • Waarom een verzuim­verzekering bouw?

    Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een ziekte­verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim. Daarnaast krijg je een vergoeding voor de loondoorbetaling van zieke werknemers. Dat kan je veel geld schelen.

Bouw ondernemer risicos

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests