Advies nodig over risico's rond arbeidsongeschiktheid?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies.

Verzuim zieke werknemer detailhandel
Verzuim zieke werknemer detailhandel

Zieke werknemer in de detailhandel, wat kost dat?

Een zieke werknemer kan jouw zaak veel geld kosten. Maar hoeveel precies? En hoe houd je de extra uitgaven zo laag mogelijk? Bereken de kosten van ziekte­verzuim in de detailhandel.

Ziekte­verzuim is een groot risico in de detailhandel. Zeker als je een kleine winkel hebt, kan het uitvallen van een werknemer door ziekte grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Want hoe red je het zonder je bedrijfsleider of die enthousiaste topverkoper?

Kosten ziekte­verzuim detailhandel

Als een werknemer ziek is, krijg je met verschillende extra uitgaven te maken. Houd rekening met deze vier kostenposten:

1. Loon doorbetalen

Volgens veel detailhandel-cao’s moet je het eerste halfjaar 100 procent van zijn loon doorbetalen en het tweede halfjaar 90 procent. Heeft je bedrijf geen cao, dan moet je volgens de wet minimaal 70 procent van het loon betalen. Daarbij mag je in het eerste jaar niet onder het minimumloon komen.

  • Ook bij oproepovereenkomsten kan het zijn dat je het loon moet doorbetalen. Dit hangt af van het type contract en de situatie.
  • Zet je personeel in via een uitzendbureau of een payrollbedrijf? Dan hoef je geen loon door te betalen bij ziekte.
  • Houd bij de loonkosten ook rekening met de opbouw van het vakantiegeld  en het afdragen van de loonheffingen. Dat loopt gewoon door als je werknemer ziek is.

Check in je cao welke afspraken voor jouw bedrijf gelden over loon bij ziekte. Raadpleeg ook de wettelijke regels voor loondoorbetaling bij ziekte.

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

2. Vervanging

Hoe los je het op als een werknemer tijdelijk uitvalt? Zoek je vervanging? En wie gaat dat dan doen? Misschien kun je het binnen je bedrijf opvangen. Bijvoorbeeld door de extra inzet van andere vaste werknemers of oproepkrachten. Je kunt ook een beroep doen op een uitzendbureau of een payrollbedrijf, of misschien zelfs een zzp’er.

De kosten van vervanging kunnen sterk uiteenlopen. In de meeste gevallen maak je dubbele kosten. Huur je extern een invaller in, dan ben je al snel 30 procent meer kwijt dan het loon van je zieke werknemer.

3. Omzetverlies

Vaak betekent het uitvallen van een verkoopmedewerker ook dat je omzet tijdelijk afneemt. Het inwerken van een eventuele nieuwe kracht kost tijd. In het begin zal hij daardoor minder productief zijn en misschien ook fouten maken. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Je lijdt ook omzetverlies doordat je tijd kwijt bent aan de zieke werknemer en zijn vervanging. Die tijd had je namelijk ook kunnen gebruiken om meer omzet te genereren.

4. Re-integratie

Als je werknemer langdurig ziek is, zul je ook te maken krijgen met extra kosten voor zijn re-integratie. Denk aan extra rekeningen van je arbodienst. Of aan uitgaven voor het aanpassen van de werkplek, de werkomstandigheden of de functie, zodat je werknemer sneller weer aan de slag kan.

Rekenvoorbeeld zieke werknemer detailhandel

Een voorbeeld uit de praktijk. Stel: de assistent-manager van je schoenenwinkel moet een complexe knieoperatie ondergaan en moet daarna langdurig revalideren. Ze is drie maanden niet inzetbaar. Hoeveel geld gaat dat jou ongeveer kosten?

Loonkosten assistent-manager tijdens verzuim:

  • Ze heeft een bruto maandsalaris van 1.980 euro.
  • Ze is 3 maanden uit de roulatie.
  • Volgens je cao betaal je tijdens haar ziekte 100 procent van het loon. In de periode van ziekte is dat 5.940 euro.
  • Doorlopende werkgeverslasten (loonheffingen): 1.678 euro.
Zieke werknemer detailhandel
Totaal loonkosten tijdens ziekte: 7.618 euro

Extra kosten door verzuim:

  • Kosten voor verzuim­begeleiding en re-integratie: 327 euro.
  • Vervanging door tijdelijke assistent-manager: 7.816 euro.
  • Omzetverlies door verzuim: 1.435 euro.
 
Totaal extra kosten door verzuim: 9.578 euro

Verzuim­kosten voor jouw winkel

Een zieke werknemer kost dus veel meer dan zijn loon. Hoe duur is verzuim precies voor jouw winkel? Bereken de kosten per werknemer en je totale verzuim­kosten:

Kosten zieke werknemer beperken

Hoe kun je verzuim­kosten voorkomen en beperken in de detailhandel? Twee tips:

  1. Probeer onnodig ziekte­verzuim binnen je bedrijf te verlagen door er actief mee aan de slag te gaan. Benut de praktische adviezen in het artikel 7 tips voor het terugdringen van ziekte­verzuim.
  2. Ga voor zekerheid. Neem een verzuim­verzekering met arbodienstverlening. Zo'n pakket geeft jou als ondernemer in de detailhandel niet alleen financiële zekerheid als je een zieke werknemer moet uitbetalen, maar helpt je ook bij een effectieve aanpak van verzuim.

Beperk verzuim

Voorkom onnodig verzuim. Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

Vragen over zieke werknemer detailhandel

  • Hoeveel loon krijgt een zieke werknemer?

    Volgens de wet ben je verplicht het salaris van een zieke werknemer door te betalen tijdens de eerste twee jaar van zijn ziekte. Het gaat om minimaal 70 procent van het salaris, waarbij je in het eerste jaar niet onder het minimumloon mag komen. Let op: In de cao voor jouw winkel kunnen hogere percentages staan.

  • Wanneer mag je verzuim optellen?

    Verzuim wordt opgeteld als je werknemer binnen vier weken (28 dagen) na zijn betermelding opnieuw ziek wordt. Dit wordt ook wel samengesteld verzuim genoemd. Je hoeft dus niet iedere keer opnieuw te beginnen met tellen. Als de opgetelde periodes samen 104 weken (twee jaar) bedragen, stopt de loondoorbetaling.

  • Wat is de Wet verbetering poortwachter?

    De Wet verbetering poortwachter gaat over het helpen van werknemers die ziek zijn. Als werkgever wil je de zieke medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen; je bent verplicht de richtlijnen in de Wet verbetering poortwachter te volgen. Daarin staan verplichtingen voor werkgevers en werknemers.

  • Hoe duur is een zieke werknemer in de detailhandel?

    De kosten van ziekte voor jouw winkel kun je eenvoudig berekenen met de verzuim­calculator retail. Binnen enkele minuten krijg je inzicht in jouw verzuim­kosten en het gemiddelde in de detailhandel. Daarnaast kun je eenvoudig de kosten per zieke werknemer berekenen met de rekentool zieke werknemer.

  • Waarom een verzuim­verzekering afsluiten?

    Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een ziekte­verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim. Daarnaast krijg je een vergoeding voor de loondoorbetaling van zieke werknemers.

  • Waar kan ik de cao vinden voor mijn winkel?

    Je vindt een handig overzicht van detailhandel-cao's in het artikel Cao in de detailhandel, hoe zit dat?

risico in de horeca

Iedere retailer loopt risico's

Brand in je winkel of een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Salaris en minimumloon in de detailhandel

Welke regels gelden er voor loon en minimumloon in de detailhandel? Hoe kun je een passend salaris bepalen per werknemer? Dit zijn de richtlijnen voor winkeliers met personeel over het minimumloon detailhandel.

Cao in de detailhandel, hoe zit dat?

Heb je een winkel? Dan is de kans groot dat jouw bedrijf onder een verplichte cao valt. Lees hier welke detailhandel-cao op jouw onderneming van toepassing is en welke belangrijke zaken er in zo’n cao allemaal geregeld worden.

Werken op koopzondag, hoe zit dat?

Wat zegt de wet over werken op zondag? Mag je personeel verplichten om op zondag te werken? En moet je dan extra loon betalen? Een uitleg en tips voor winkeliers.

Zo duur is winkel­personeel

Als ondernemer weet je natuurlijk wat je personeel waard is. Maar weet je ook wat een werknemer je kost? Alle kosten van winkel­personeel op een rij, inclusief een handig rekenvoorbeeld.

Whitepapers en online tests