Advies nodig over jouw bedrijfsrisico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies

Verzekeringen bouwbedrijf
Verzekeringen bouwbedrijf

Top 5 verzekeringen voor een bouwbedrijf

Wat zijn de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers in de bouw? Beperk je risico's. Bekijk de top 5 verzekeringen voor bouwbedrijven.

Top 5 verzekeringen bouwbedrijf

Als bouwondernemer lever je een belangrijke bijdrage. Zo heeft de bouw een flink aandeel in de Nederlandse economie en zorgt de bouwbranche voor meer dan een half miljoen banen.bouwverzekeringen bedrijf

Dit is niet mogelijk zonder toekomstbestendige bedrijven die tegen een stootje kunnen. Ondernemen gaat gepaard met risico's.

Risicomanagement

Met behulp van risicomanagement kun je succesvol blijven ondernemen. Dat betekent dat je risico's in kaart brengt en maatregelen neemt om deze te voorkomen of te beperken.

Ook kun je risico's afdekken door middel van bouw­verzekeringen met speciale dekkingen en aanvullingen voor je branche. Denk aan opdrachtgevers die niet betalen, schade aan het werk van jouw klanten, inventaris die kapot gaat of diefstal van je bestelbus of gereedschap.

Belangrijkste verzekeringen bouwbedrijf

Wat zijn de grootste risicos's in de bouw? En hoe kun je die risico's in de hand houden? In dit artikel de top 5 verzekeringen bouwbedrijf:

1. Aansprakelijkheids­verzekering

Een schadeclaim kan ingrijpende financiële gevolgen hebben. De toekomst van je bouwbedrijf kan hierdoor in gevaar komen. Bijvoorbeeld als een bouwwerknemer van een steiger valt en daardoor schade oploopt of er gebeurt een ongeval op jouw werkvloer.

Als werkgever krijg je dan al snel de rekening gepresenteerd, maar een aansprakelijkheids­verzekering kan in zo'n geval bescherming bieden. Dat geeft een gerust gevoel, omdat je ongevallen en constructiefouten nooit helemaal kunt voorkomen.

Soorten aansprakelijkheid

Welke opties zijn er?

  • Aansprakelijkheids­verzekering voor bouwbedrijven (AVB)

Je kunt als ondernemer aansprakelijk worden gesteld voor schade aan personen en zaken die door jou of jouw bouw­personeel is veroorzaakt. Met aansprakelijkheids­verzekering (AVB) ben je verzekerd voor deze schade.

  • Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV)

Een verkeerd advies, een fout in een contract of een verkeerd ontwerp. Dit soort beroepsfouten kunnen enorme gevolgen hebben. De kosten zijn dan niet te overzien voor een bouwbedrijf. Met een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) ben je verzekerd voor die kosten.

  • Verkeersschade­verzekering voor bouwmedewerkers

Krijgt je werknemer tijdens werktijd een verkeersongeval? Dan kun je als werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade. De verkeersschade­verzekering voor medewerkers vergoedt materiële en letselschade.

Hoe zorg je als bouwondernemer dat je het risico op aansprakelijkheid beperkt en daarmee de kosten in de hand houdt? Bekijk 4 tips.

Wat kost een aansprakelijkheids­verzekering?

De kosten voor een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de branche waarin je werkzaam bent, het type bedrijf, de jaaromzet, het verzekerde bedrag waarvoor je kiest en eventuele aanvullende dekkingen.

Voor bouwondernemers zijn er altijd risico's en ligt een ongeval op de loer. Hoe hoger het risico is, hoe hoger de premiekosten zijn. Een aannemer betaalt meer voor een AVB dan een schilder, omdat zijn personeel meer kans loopt op een ernstig ongeval op de bouwplaats.

Soort bouwonderneming:Schildersbedrijf
Jaaromzet:350.000 euro
Verzekerd bedrag per aanspraak:2.500.000 per jaar
Eigen risico:250 per keer
Premiekosten per maand:+/- 78 euro

2. CAR- en montage­verzekering

Gereedschap dat wordt gestolen? Of een opgeleverde keuken vol krassen? Bij bouwprojecten kun je tegen allerlei tegenvallers aanlopen. Een CAR- en montage­verzekering kan dan uitkomst bieden.

De dekking strekt zich onder meer uit tot schade door diefstal, vandalisme, hevige storm en schade door bouwwerkzaamheden aan eigendommen van de opdrachtgever.

Doorlopend of aflopend?

  • Met een doorlopende verzekering dek je automatisch al je bouwprojecten. 
  • Een aflopende of tijdelijke car-verzekering sluit je per project af.

Vaak is het per saldo goedkoper om een doorlopende car-verzekering af te sluiten dan iedere keer een aflopende verzekering te nemen.

verzekering bouwbedrijf aansprakelijkheid

Verschil met aansprakelijkheid

Het verschil met een aansprakelijkheids­verzekering is dat je bij een car- en montage­verzekering niet aansprakelijk hoeft te zijn om een vergoeding te krijgen voor de schade.

Het is slim om de car-verzekering te combineren met een aansprakelijkheids­verzekering voor de bouw. Dan ben je ook verzekerd voor schade aan personen (letsel) en schade aan zaken van anderen.

Wat kost een CAR- en montage­verzekering?

De kosten van een CAR-verzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de jaaromzet van de verzekerde werken, het gekozen verzekerde bedrag en de bouw- en montagetermijn + eventuele aanvullende dekkingen.

Soort bouwonderneming:Aannemer
Jaaromzet verzekerde werken:1.500.000 euro
Werk:100.000 euro
Bouw- en montagetermijn:12 maanden
Verzekerd bedrag bestaande eigendommen opdrachtgever:500.000 euro
Verzekerd bedrag hulpmateriaal:10.000 euro
Verzekerd bedrag eigendommen werknemers en directie:5.000 euro
Premiekosten per maand:+/- 178 euro

3. Bestelauto­verzekering

Een bestelauto is onmisbaar voor de meeste ondernemers in de bouw. Het is daarom slim je bestelwagen goed te verzekeren. Je kunt kiezen uit drie varianten:

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Met deze variant krijg je dekking tegen aansprakelijkheid voor zaak- of personenschade die jij toebrengt aan anderen en de aansprakelijkheid van de bestuurder ten opzichte van de passagiers valt daaronder.

  • Beperkt Casco

Met deze dekking ben je beschermd tegen de financiële gevolgen van schade door onder andere brand, aanrijdingen met dieren, stormschade etc.

  • Volledig Casco

Met deze dekking ben je ook beschermd tegen de financiële gevolgen van schade door onder andere botsingen en andere externe schadeoorzaken. Ook schade aan de bestelauto die jij zelf hebt gemaakt is verzekerd.

Aanvullende dekkingen

Je hebt ook nog aanvullende dekkingen. Lees meer over de bestelauto­verzekering.

Bestelautoverzekering bouwondernemer

Wat kost een bestelauto­verzekering?

De maandelijkse kosten zijn onder andere afhankelijk van het merk van je bestelauto, de (dag)waarde en het gewicht.

Daarnaast wordt ook in de premie meegenomen: het aantal schadevrije jaren, de dekking, de regio en het vermogen van de motor. Een voorbeeldberekening:

Soort bouwonderneming:Aannemer
Merk:Ford Transit (nieuwe)
Waarde bestelauto:26.000 euro
Schadevrije jaren:14
Premiekosten per maand:+/- 92 euro

Diefstal en schade bestelauto

Hoe bescherm je jouw bedrijfsbus tegen diefstal en schade? Lees meer over je bestelauto beschermen tegen diefstal.

4. Inventaris/goederen­verzekering

Zonder gereedschap en bouwmaterialen kun je niets meer. Als er brand uitbreekt in jouw pand, werkplaats of opslagplaats zit je met een groot probleem.

Veel bouwondernemers kiezen daarom voor een goede inventaris/goederen­verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade na brand, storm, waterschade, inbraak, diefstal of blikseminslag. 

Verder is meeverzekerd:

  • Opeenhoping van water 

Als jouw bouwbedrijf een plat dak heeft (of een gedeeltelijk plat dak) dan ben je verzekerd tegen schade als gevolg van sneeuwdruk en ophoping van water.

  • Huurdersbelang

Huur jij een pand en heb je hier ook verbeteringen aangebracht? Dit huurdersbelang is standaard meeverzekerd. Het bedrag is minmaal vanaf 10.000 euro en een hoger bedrag is aanvullend te verzekeren

  • Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je bedrijfspand? Dan zijn tot 50 zonnepanelen meeverzekerd.

Wat kost een inventaris/goederen­verzekering?

De maandelijkse kosten van een inventaris/goederen­verzekering zijn afhankelijk van het soort bedrijf, het gekozen verzekerd bedrag voor goederen en inventaris en de hoogte van je eigen risico.

Soort bouwonderneming:Aannemer
Verzekerd bedrag goederen:10.000 euro
Verzekerd bedrag inventaris:70.000 euro
Eigen risico:250 per keer
Premiekosten per maand:+/- 15 euro

5. Verzuim­verzekering

Veel bouwbedrijven nemen personeel in dienst. Het grootste risico rond personeel is dat ze ziek worden of langdurig arbeidsongeschikt raken.

Dat kan je als ondernemer veel geld kosten. Een zieke werknemer moet je namelijk twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Met een ziekte­verzuim­verzekering dek je dit risico.

Ondernemer Floris Venneman: Als je personeel hebt, verzeker je dan gelijk tegen verzuim. Laat je niet leiden door de kosten. Ik heb het helaas meegemaakt: als een werknemer langdurig ziek is, loop je daar heel hard op leeg.

Loondoorbetaling zieke werknemer

Je ontvangt een vergoeding voor het loon dat je moet doorbetalen aan je zieke bouwwerknemer. De hoogte van de loondoorbetaling hangt af van de afspraken in de arbeids­overeenkomst en/of cao. Vaak gaat het om 100% in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar van ziekte.

Inclusief arbodienstverlening

Het is handig om te kiezen voor een verzuim­verzekering inclusief arbodienstverlening. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om deskundige ondersteuning te regelen op het gebied van gezond en veilig werken. Met de hulp van een arbodienst heb je dit direct geregeld.

Verzuim­coach

Je krijgt voor jouw bouwbedrijf ondersteuning van een verzuim­coach. Daarmee heb je een vraagbaak en sparringpartner op het gebied van personeel, verzuim en re-integratie.

Wat kost een verzuim­verzekering?

De maandelijkse kosten van een verzuim­verzekering zijn afhankelijk van: het type bedrijf, het aantal werknemer en hun gemiddelde leeftijd, het gemiddelde verzuim, de gemiddelde loonsom en de gekozen dekking.

Soort bouwonderneming:Aannemer
Aantal werknemers in dienst:5
Gemiddelde leeftijd personeel:40 jaar
Gemiddeld ziekte­verzuim van de afgelopen 3 jaar:4%
Gemiddelde jaarloonsom:201.000 euro
Premiekosten per maand:+/- 607 euro

Meer nuttige bouw­verzekeringen

Afhankelijk van je bedrijfssituatie kan het nodig zijn extra bouw­verzekeringen af te sluiten. In de bouw kunnen ook de volgende verzekeringen heel nuttig zijn:

  • Werkmaterieel­verzekering

    Een werkmaterieel­verzekering biedt twee soorten dekkingen. In de eerste plaats is het mogelijk om je te verzekeren tegen schade die je met werkmaterieel veroorzaakt (WA-dekking). Deze WA-dekking kan bijvoorbeeld van pas komen als je met een graafmachine een elektrische kabel of gasleiding raakt, met alle financiële gevolgen van dien. In de tweede plaats kun je kiezen voor een cascodekking. Hiermee ben je verzekerd tegen beschadiging of diefstal van het werkmaterieel zelf.

  • Vervoer­verzekering eigen goederen

    Werknemers in de bouw vervoeren veel kostbaar gereedschap en materiaal. Neem een cv-installateur die dagelijks onderweg is met zijn bestelbus. Zonder de inhoud van die bus zou hij letterlijk met lege handen staan. Met een vervoer­verzekering eigen goederen kan hij zonder zorgen de weg op. Hiermee is hij namelijk verzekerd tegen diefstal van de spullen die hij vervoert en zijn gereedschap. Daarnaast heeft hij dekking als zijn spullen beschadigd raken door een aanrijding.

  • Rechtsbijstand­verzekering

    Een zakelijke rechtsbijstand­verzekering biedt snel en gemakkelijk toegang tot juridische hulp. Bijvoorbeeld als je een arbeidsconflict krijgt met een werknemer die onvoldoende functioneert. Een rechtsbijstand­verzekering voorkomt in zo'n situatie dat de kosten snel oplopen. Het inhuren van een advocaat of jurist kan namelijk flink in de papieren lopen. Als je aanvullend incassobijstand verzekert, krijg je ook een helpende hand bij klanten die niet (op tijd) betalen.

  • Ongevallen­verzekering 

    Een collectieve ongevallen­verzekering biedt ondersteuning en financiële dekking als een werknemer tijdens het werk op de bouwplaats een arbeidsongeval krijgt. Soms is een bedrijfsongeval zo ernstig dat een werknemer blijvend invalide wordt of zelfs overlijdt. Je krijgt vanuit deze verzekering dan ondersteuning om jouw werknemer weer aan de slag te krijgen. Als een werknemer overlijdt door een arbeidsongeval dan keert de verzekeraar éénmalig een vast bedrag uit aan de nabestaanden. Met een collectieve ongevallen­verzekering zijn alle werknemers meeverzekerd.

Verzekeringspakket bouw

Met een verzekeringspakket voor de bouw kun je een pakket op maat samenstellen. Daarbij heb je de keuze uit verschillende verzekeringen en dekkingen met specifieke voordelen voor je branche.

Het handige van zo'n pakket is dat alle verzekeringen op één polis staan en ook profiteer je vaak van een aantrekkelijke pakketkorting. Wil je weten waar je in jouw bouwbedrijf op moet letten? Vraag advies of ontvang een offerte op maat, een onafhankelijke verzekerings­adviseur kan je meer vertellen over de mogelijkheden.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests