Over verzekeringen horeca:
Verzekeringen horeca, waarom?
In elk horecabedrijf heb je te maken met risico's, zoals het risico op brand in de keuken of diefstal van contant geld.
Deze tegenvallers kunnen er in het ergste geval voor zorgen dat je bedrijf (tijdelijk) stil komt te liggen. Met als resultaat teleurgestelde gasten, veel regelwerk en stressvolle momenten voor jou en je horecapersoneel.
Verzekeringen horeca: beperk je risico
Je kunt op verschillende manieren werken aan zekerheid voor je horecazaak. Bijvoorbeeld door risico’s te voorkomen met preventieve maatregelen. Daarnaast kan het in bepaalde gevallen verstandig zijn om je te verzekeren.
Verzekeringen horeca, top 5
Wat zijn de meest gekozen verzekeringen in 2024 in de horeca? Dit is de top 5:
Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je horecabedrijf tegen eventuele schadeclaims. Die kunnen onder meer het gevolg zijn van schade aan personen en zaken.
Denk aan klanten van een ijssalon die ziek worden van het huisgemaakte ijs of een gehuurde tent die door een rukwind aan flarden scheurt.
In zulke gevallen kun je flinke schadeclaims krijgen. Door je hiertegen te verzekeren, voorkom je dat dit de toekomst van je bedrijf in gevaar brengt.Meer voordelen over een aansprakelijkheidsverzekering, bekijk de video:
Inventaris/goederenverzekering
Een horecazaak zonder tafels, stoelen, borden, bestek, keukengerei en apparatuur is niet veel waard. Als er brand uitbreekt in jouw restaurant, café, bar of hotel zit je met een groot probleem. Kun je al die spullen opnieuw kopen?
Veel horecaondernemers kiezen daarom voor een goede inventaris/goederenverzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade na brand, storm, waterschade, inbraak, diefstal of blikseminslag.Verzuimverzekering
De meeste horecabedrijven zijn afhankelijk van personeel. Het grootste risico rond personeel is dat ze ziek worden of langdurig arbeidsongeschikt raken. Dat kan je als ondernemer veel geld kosten.
Een zieke werknemer moet je namelijk twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Reken maar uit wat dat gaat kosten. Met een verzuimverzekering dek je dit risico.
Een verzuimverzekering dekt een deel van deze kosten. Je krijgt in ieder geval een vergoeding voor het loon dat je moet doorbetalen aan je zieke werknemer. Daarnaast helpen veel verzekeraars je bij het voorkomen en terugdringen van verzuim.Wil je meer weten over alle voordelen voor jou als ondernemer? Bekijk dan deze video:
Bedrijfsschadeverzekering
Een brand of waterschade in je pand kan desastreus uitpakken. De kans is groot dat je zaak niet open kan, terwijl vaste lasten, zoals personeelskosten en huur, gewoon doorlopen.
Een bedrijfsschadeverzekering kan je als ondernemer dan op de been houden. Je kunt bij veel verzekeraars ook een beroep doen op deze verzekering als er een calamiteit plaatsvindt in de omgeving en je daardoor minder gasten hebt.
Tip: Lees hoe Brasserie De Zalm werd getroffen door flinke waterschade. En hoe het opgelost werd.Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
En wat als jijzelf uitvalt met een blessure of ernstige ziekte? Je moet er niet aan denken... Toch wel! In de horeca is het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid vrij groot. Vanaf 2024 is een arbeidsongeschiktheid voor horecaondernemers mogelijk verplicht.
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je een uitkering als jij uit de running bent. Daarmee verzeker je jezelf van een goed inkomen.Wil je meer weten over alle voordelen van een AOV voor jou als ondernemer? Bekijk dan deze video:
Een brand in de keuken, een zieke chef-kok. Dit zijn tegenvallers die grote impact hebben op je bedrijf. Blijf zorgeloos ondernemen.Echte tegenvallers....
Extra horecaverzekeringen
Afhankelijk van jouw horecabedrijf en specifieke risico's kan het zijn dat je bepaalde verzekeringen nog harder nodig hebt. Voor veel bedrijven zijn de volgende 5 horecaverzekeringen heel nuttig gebleken:
Rechtsbijstandverzekering
Een conflict met de chef-kok? Of een geschil met de gemeente over een terrasvergunning? Een rechtsbijstandverzekering kan goed van pas komen.
De juristen waar je een beroep op kunt doen, weten precies hoe ze conflicten het beste kunnen aanpakken. In veel gevallen kunnen zij de zaak in overleg oplossen. Lukt dat niet en moeten er echt juridische stappen worden ondernomen, dan doen zij dit ook voor je.Evenementenverzekering
Een evenementenverzekering is interessant als je regelmatig een (klein) evenement organiseert, zoals een optreden, bruiloft of kookworkshop.
Je hebt vaak dekking bij annulering, zoals in het geval van een optreden dat je moet afblazen door plotseling noodweer of een bruiloft die op het laatste moment niet doorgaat.
Ook bestaat de mogelijkheid om medewerkers die bij het evenement betrokken zijn te verzekeren tegen bedrijfsongevallen.
In de horeca branche vinden de meeste bedrijfsongevallen plaats, denk aan brandwonden of ongelukken tijdens het bezorgen van eten. Met een ongevallenverzekering bied je werknemers die tijdens werktijd een bedrijfsongeval krijgen een eenmalige uitkering.Vervoerverzekering eigen goederen
Sommige horecaondernemers zijn veel op pad. Bijvoorbeeld met etenswaren die snel bederven of goederen die bezorgd moeten worden.
Een vervoerverzekering eigen goederen kan dan uitkomst bieden. Dan heb je bijvoorbeeld dekking als het voedsel bederft door uitval van de koelinstallatie of als de geparkeerde auto wordt opengebroken en de goederen worden gestolen.Geldverzekering
Hoewel nieuwe betaalmethoden inmiddels algemeen gebruikt worden, kom je in de horeca nog steeds veel contant geld tegen. Dit brengt de nodige risico's met zich mee.
Met een geldverzekering kun je het geld in je zaak verzekeren. Ook heb je dekking tijdens het vervoer van geld.
15 tips van horecabazen
Wist je dat het risico op brandschade in de horeca heel groot is. Ook waterschade is een gevaar, bijvoorbeeld voor oudere horecapanden. Bekijk de top 5 risico's en 15 tips van horecaondernemers.
Verzekeringspakket horecaondernemers
Meerdere verzekeraars bieden een verzekeringspakket voor horecaondernemers aan. Zo'n pakket bevat verschillende horecaverzekeringen met speciale dekkingen voor de horeca.
Het voordeel is dat je meerdere verzekeringen overzichtelijk op één polis hebt staan en meestal profiteert van een pakketkorting.
Horeacondernemer Reinout Ezinga - Bar Baarsch, Café Vrijdag, Weesper: 'Ik heb veel verzekeringen. Ik laat niets aan het toeval over. Voor alle fulltimers heb ik een verzuimverzekering. Zelfs als mijn werknemers onderweg naar het cafe een ongeluk krijgen, ben ik daarvoor verzekerd.'
Risicomanagement
Het is belangrijk om de totale kosten van je horecaverzekeringen in kaart te brengen. Welke premiekosten ga je betalen en weegt dat op tegen het risico dat je ermee afdekt? Of zou je het risico (deels) zelf kunnen dragen?
Om die afweging goed te kunnen maken is het belangrijk eerst je risico's goed in kaart te brengen.
Hoe beperk je schade door (onervaren) werknemers? Bekijk de belangrijkste verzekeringen voor horecapersoneel.
Wat kosten verzekeringen voor de horeca in 2024?
Meerdere factoren bepalen de premiekosten van een verzekering. Denk aan:
- Je type bedrijf en werkzaamheden.
- Het aantal werknemers en de personeelssamenstelling.
- De hoogte van je eigen risico en het aantal wachtdagen.
- De huidige verzuimcijfers.
- Het verzekerde bedrag.
- Je jaaromzet en huidige inkomen.
- Je leeftijd.
Daarbij heb je zelf invloed op meerdere factoren die de hoogte bepalen: als je kiest voor meer wachtdagen of eigen risico wordt de premie per maand lager.
Verzekeringen horeca, kosten per maand
Wat kosten horecaverzekeringen ongeveer per maand? Bekijk hieronder premievoorbeelden van de 8 belangrijkste verzekeringen voor een restaurant, snackbar of cateringbedrijf:
1. Aansprakelijkheidsverzekering: | Restaurant |
Jaaromzet: | 1.800.000 euro |
Verzekerd bedrag: | 2.500.000 euro per verzekeringsjaar |
Eigen risico: | 100 euro per gebeurtenis |
Premiekosten per maand: | circa 82 euro |
2. Inventaris- en goederenverzekering: | Restaurant |
Verzekerd bedrag inventaris: | 120.000 euro |
Verzekerd bedrag goederen: | 5.000 euro |
Premiekosten per maand: | circa 47 euro |
3. Verzuimverzekering: | Restaurant |
Aantal werknemers: | 7 |
Gemiddelde leeftijd: | 34 jaar |
Gemiddeld ziekteverzuim van de afgelopen 3 jaar: | 1,5% |
Gemiddelde jaarloonsom: | 125.000 euro |
Premiekosten per maand: | circa 220 euro |
4. Bedrijfsschadeverzekering: | Snackbar |
Brutowinst: | 250.000 euro |
Uitkeringstermijn: | 78 weken |
Premiekosten per maand: | circa 54 euro |
5. AOV: | Cateraar |
Leeftijd: | 34 jaar |
Verzekerd bedrag: | 30.000 euro |
Eigenrisicotermijn: | 60 dagen |
Eindleeftijd: | 68 jaar |
Premiekosten per maand: | circa 167 euro |
6. Rechtsbijstandsverzekering: | Snackbar |
Rechtsvorm: | VOF |
Aantal werknemers: | 3 |
Jaaromzet: | 350.000 euro |
Premiekosten per maand: | circa 61 euro |
7. Evenementenverzekering: | Restaurant |
Verzekerd bedrag annulering: | 5.000 euro |
Premiekosten per maand: | circa 20 euro |
8. Geldverzekering: | Snackbar |
Verzekerd bedrag: | 5.000 euro |
Eigen risico: | geen |
Premiekosten per maand: | circa 8 euro |
Wil je weten wat de prijs is van verzekeringen voor jouw horecazaak? Vraag dan een offerte aan bij een verzekeraar naar keuze.
Verzekeringen in de horeca: vraag advies
Laat je niet alleen leiden door de prijs. De inhoud en voorwaarden van horecaverzekeringen kan enorm verschillen. Kijk goed in welke gevallen je gedekt bent. Een verzekeringsadviseur kan polissen vergelijken en de beste opties selecteren voor jouw bedrijf.
Brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor horecaondernemers. Stel je eigen pakket samen.Voorkom risico's in de horeca
6 vragen over horecaverzekeringen
Wat zijn veel voorkomende risico’s in de horeca?
De nummer 1 is: jij als horecaondernemer raakt arbeidsongeschikt door een ongeluk of ziekte. 2. Een van je werknemers is langdurig ziek en kan niet werken. 3. Er ontstaat een brand in je bedrijfspand. 4. Een van je werknemers krijgt een bedrijfsongeval en is daardoor uit de running. 5. Bestaat je personeelsbestand voor een groot deel uit flexibele arbeidscontracten? Als flexibel horecapersoneel ziek is moet jij weten wat de regels. Verdiep je in de wetgeving en voorkom risico's. 6. Schade die ontstaat aan spullen in de garderobe.
Welke verzekering is het populairst in de horeca?
Ondernemers in de horeca sluiten verschillende verzekeringen af om hun risico's te beperken. Een aansprakelijkheidsverzekering is de meest populaire verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade aan personen en/of zaken veroorzaakt door jouw bedrijf.
Wat is de top 3 verzekeringen in de horeca?
Naast een aansprakelijkheidsverzekering kiezen veel ondernemers ook voor een inventaris/goederenverzekering en een verzuimverzekering voor hun horecapersoneel.
Welke horecaverzekeringen zijn nog meer nuttig?
Een bedrijfsschadeverzekering blijkt voor veel horecabedrijven ook geen overbodige luxe. Daarnaast kiezen veel ondernemers in de horeca voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Daarmee ben je verzekerd van een goed inkomen als je zelf arbeidsongeschikt wordt.
Zijn er nog aanvullende verzekeringen voor de horeca?
Ja, afhankelijk van je bedrijfssituatie kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen, zoals een evenementenverzekering, geldverzekering en een vervoerverzekering eigen goederen. Je kunt zelf een pakket samenstellen met horecaverzekeringen.
Welke horecaverzekeringen heb ik echt nodig?
Het is slim je risico's goed in kaart te brengen en te kijken waar je sterke en zwakke plekken liggen. Vraag je af: Kan ik dit risico zelf lopen of is het slimmer een verzekering af te sluiten? Een verzekeringsadviseur kan je helpen die afweging te maken en de beste opties voor jouw bedrijf te kiezen. Vraag gratis advies en ontvang een offerte.