Over de gemiddelde kosten horecaverzekeringen:
Risico's en kosten horecaverzekeringen
Nadenken over risico’s is misschien niet je favoriete bezigheid. Toch kunnen allerlei dingen roet in het eten gooien. Jouw chef-kok kan bijvoorbeeld door een ongeval langdurig arbeidsongeschikt raken. Maar ook kan een gast jou aansprakelijk stellen als hij uitglijdt over een pas gedweilde vloer.
Horecaverzekeringen kunnen in dit soort gevallen bescherming bieden. Maar wat betaal je eigenlijk voor die bescherming?
Als antwoord op die vraag vind je hieronder voorbeelden van de gemiddelde kosten horecaverzekeringen. Ook lees je welke factoren de hoogte van die kosten bepalen.
Voorbeelden van gemiddelde kosten horecaverzekeringen
In de volgende voorbeeldberekeningen is niet rekening gehouden met assurantiebelasting en pakketkorting:
1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: premievoorbeeld kosten
De gemiddelde kosten van een bedrijfaansprakelijkheidsverzekering zijn afhankelijk van:
- het soort horecabedrijf,
- jouw bedrijfsomzet,
- het gekozen verzekerd bedrag per verzekeringsjaar en
- de hoogte van je eigen risico.
Wat betaal je ongeveer voor deze verzekering? Een voorbeeldberekening voor een restauranthouder:
Factoren: | |
---|---|
Jaaromzet: | 1.800.000 euro |
Verzekerd bedrag (per verzekeringsjaar): | 2.500.000 euro |
Eigen risico per gebeurtenis: | 100 euro |
Premiekosten per maand: | circa 52 euro |
En een voorbeeldberekening van een pizzeria:
Factoren: | |
---|---|
Jaaromzet: | 700.000 euro |
Verzekerd bedrag (per verzekeringsjaar): | 2.500.000 euro |
Eigen risico per gebeurtenis: | 100 euro |
Premiekosten per maand: | circa 52 euro |
Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf? Bereken de premie in 1 minuut. Je vult je adresgegevens in van de locatie van je horecazaak en je omzet, daarna ontvang je direct een indicatie van je premie. Bereken je premie.
Aansprakelijksverzekering horeca
Wist je dat de aansprakelijkheidsverzekering de belangrijkste verzekering is voor horecabedrijven? Veel ondernemers in de horeca kiezen voor deze verzekering. Bekijk de top 9 verzekeringen in de horeca.
Soorten aansprakelijkheid
Wil je meer weten over het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid? Lees meer in het artikel: soorten aansprakelijkheid. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is met name nuttig voor werkgevers in de zakelijke dienstverlening.
2. Verzuimverzekering: premievoorbeeld kosten
De gemiddelde kosten van een ziekteverzuimverzekering zijn afhankelijk van:
- het soort horecabedrijf,
- gemiddeld ziekteverzuim van de afgelopen 3 jaar,
- samenstelling van je personeel,
- de keuze van je dekking: denk hierbij aan de hoogte van het dekkingspercentage, je eigen risico, eindleeftijd van de uitkering en het wel of niet verzekeren werkgeverslasten.
Wat kost een verzuimverzekering ongeveer? Bekijk een voorbeeldberekening van een restauranthouder met 7 personeelsleden:
Factoren: | |
---|---|
Gemiddeld ziekteverzuim: | 1,5% |
Gemiddelde leeftijd: | 34 jaar |
Gemiddelde jaarloonsom: | 125.000 euro |
Premiekosten per maand: | circa 220 euro |
Wat kost verzuim zonder verzekering?
De kosten door zieke werknemers kunnen flink oplopen. Bereken wat het jouw bedrijf kost en vergelijk het met andere bedrijven in jouw branche. Gebruik de verzuimcalculator.
3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering: premievoorbeeld kosten
De gemiddelde kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zijn afhankelijk van:
- jouw beroep, werkzaamheden en leeftijd,
- het bedrag (jaarinkomen) dat je wilt verzekeren,
- de verzekerde dekking: je kunt kiezen uit te keren na 1 maand ziekte of na 1 jaar,
- de eindleeftijd waar je voor kiest en
- de eigen risicotermijn (de wachttijd van de uitbetaling van de uitkering) waarvoor je kiest.
Heb je een beroep in de horeca met meer risico, dan zijn de kosten hoger. We hebben een voorbeeldberekening van een cateraar met de leeftijd van 34 jaar:
Factoren: | |
---|---|
Verzekerd bedrag per jaar: | 30.000 euro |
Eindleeftijd: | 68 jaar |
Eigen risicotermijn: | 60 dagen |
Premiekosten per maand: | circa 167 euro |
Bekijk meer premievoorbeelden voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
AOV-premie aftrekbaar
Het is goed om te weten dat de kosten van jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Het bedrag hierboven van 189 euro is bruto. Afhankelijk van de belastingschijf voor jouw inkomen mag je 37,3% of 49,5% van de AOV-premie aftrekken.
De maandelijkse premie is aftrekbaar in Box 1: inkomen uit werk en woning. Belangrijk om te weten is dat de premie geen kostenpost is voor jouw bedrijf. Je trekt de premie namelijk af onder de zogenaamde uitgave voor andere inkomensvoorzieningen.
4. Bedrijfsschadeverzekering: premievoorbeeld kosten
De gemiddelde kosten van een bedrijfsschadeverzekering zijn afhankelijk van:
- jouw soort onderneming in de horeca,
- jouw brutowinst en
- de gekozen uitkeringstermijn.
Wat kost een bedrijfsschadeverzekering in de horeca? Bekijk een voorbeeldberekening van een snackbar:
Factoren: | |
---|---|
Brutowinst: | 250.000 euro |
Uitkeringstermijn: | 78 weken |
Premiekosten per maand: | circa 54 euro |
Bij schade ontvang je een vergoeding van je vaste lasten en de misgelopen winst. Hierdoor kun je zo snel mogelijk weer verder met ondernemen.
5. Inventaris en goederenverzekering: premievoorbeeld kosten
De gemiddelde kosten van een inventaris en goederenverzekering zijn afhankelijk van:
- jouw soort onderneming in de horeca en
- het gekozen verzekerd bedrag.
Als jouw horecabedrijf meer risico loopt op beschadiging of verlies, dan zal je premie hoger uitvallen dan gemiddeld. Wat kost een inventaris- en goederenverzekering ongeveer? Hieronder een indicatie voor een restauranthouder:
Factoren: | |
---|---|
Eigen risico: | 250 euro per keer |
Verzekerde bedrag voor de goederen: | 5.000 euro |
Verzekerde bedrag voor de inventaris: | 120.000 euro |
Premiekosten per maand: | circa 47 euro |
6. Ongevallenverzekering: premievoorbeeld kosten
De gemiddelde kosten van van een ongevallenverzekering zijn afhankelijk van:
- jouw soort onderneming in de horeca,
- het aantal personeelsleden en de
- gekozen dekking.
Wat betaal je voor een ongevallenverzekering? Een eigenaar van een snackbar met 5 personeelsleden betaalt ongeveer 10 euro per maand. Dit is de berekening:
Factoren: | |
---|---|
Maximale uitkering: | 50.000 euro |
Uitkering bij overlijden: | 25.000 euro |
24-uursdekking: | Ja |
Premiekosten per maand: | circa 10 euro |
Er is in deze situatie gekozen voor een maximale uitkering van 50.000 euro bij blijvende invaliditeit na een ongeval en bij overlijden een uitkering van 25.000 euro na een ongeval.
Wil je weten welke verzekeringen je echt nodig hebt? Bekijk de top 9 verzekeringen voor horecaondernemers.
Opbouw kosten horecaverzekeringen
Zoals je terugziet in de bovenstaande berekeningen bepalen meerdere factoren de premiekosten van een verzekering. Denk aan:
- de verzekeringen en dekkingen die je kiest,
- het verzekerde bedrag dat je kiest,
- het eigen risico dat je kiest,
- de leeftijd van de horecaondernemer,
- de werkzaamheden van de ondernemer,
- het inkomen van de ondernemer,
- de jaaromzet,
- het soort horecabedrijf,
- het aantal werknemers en de samenstelling van het personeelsbestand (o.a. leeftijd, aantal parttimers) en
- de verzuimcijfers van de afgelopen jaren (het verzuimpercentage).
De kosten kunnen per horecabedrijf verschillen. Daarbij heb je zelf invloed op meerdere factoren die de hoogte bepalen. Zoals het eigen risico en het verzekerde bedrag.
Pakketkorting
Als je meerdere horecaverzekeringen combineert krijg je vaak een pakketkorting. Wil je weten wat de exacte kosten zijn voor jouw horecazaak? Vraag een offerte op maat en laat je adviseren door een adviseur.
Deze kosten en voorbeeldberekeningen in dit artikel zijn een grove indicatie, de exacte maandpremie kan nog afwijken op basis van de daadwerkelijke werkzaamheden.
Factoren die premies beïnvloeden
Op basis van allerlei factoren kan de premie verschillen. Zo loopt een kleinere horecazaak meestal minder risico's dan een grotere horecazaak. En hoe meer risico je zelf op je neemt, hoe lager de premiekosten zijn.
Het is goed om te weten dat sommige verzekeringspremies aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. De bovenstaande bedragen zijn brutobedragen.
Advies over risico's en kosten horecaverzekeringen
Wil je weten wat de risico's zijn voor je personeel en horecazaak? En wat het kosten horecaverzekeringen voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een verzekeringsadviseur.
Zo’n adviseur geeft niet alleen advies over horecaverzekeringen, maar kan je ook helpen bij het voorkomen en beperken van risico’s.
Je bent natuurlijk niet de enige die met deze risico's te maken heeft. Wil je weten hoe andere ondernemers in de horeca omgaan met risico's en verzekeren? Lees hun ervaringen met ondernemen, personeel en schade.
Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?Geen standaardrecept
Vragen over kosten horecaverzekeringen
Wat zijn de meest gekozen horecaverzekeringen?
De top 5 meest afgesloten verzekeringen in de horeca zijn: 1. Aansprakelijkheidsverzekering, 2. Inventaris/goederenverzekering, 3. Verzuimverzekering, 4. Bedrijfsschadeverzekering en 5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Afhankelijk van jouw soort bedrijf en de daarbijbehorende risico's kan het zijn dat je bepaalde verzekeringen nog harder nodig hebt.
Is een verzekeringspakket voordeliger?
Ja, als je een pakket combineert met verschillende bedrijfsverzekeringen dan profiteer je extra. Je kunt dan zelf een compleet pakket voor de horeca samenstellen. Voordelig, dankzij de extra pakketkorting en helemaal aangepast op jouw specifieke bedrijfssituatie.
Hoeveel inkomen heb jij als je niet kunt werken?
Check je inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Gebruik de inkomensindicator. Aan de hand van 9 vragen zie je wat het verschil in inkomen zal zijn als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt of niet. Ga jij het risico lopen?
Welke looptijd kies je voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?
Het is gebruikelijk om je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te laten doorlopen tot de leeftijd dat je recht hebt op AOW. Dat is nu 66 jaar en 4 maanden. Misschien kun je jouw hypotheek wel op je 65ste hebben afgelost. Meer weten over de kosten van een AOV? Bekijk de kosten van een AOV op een rij, inclusief rekenvoorbeelden.
Hoe kun je horecaverzekeringen vergelijken qua kosten?
Het is belangrijk om de polis van verzekeringen en kosten in kaart te brengen voor jouw horecabedrijf. De goedkoopste verzekering zal niet altijd de beste zijn. Let dus niet alleen op de prijs, maar vooral ook op de polis (de inhoud) van de verzekering. Wie verzeker je? Wat is er precies verzekerd? Hoe hoog is de uitkering bij schade en wat zijn de uitzonderingen? Laat je goed adviseren.