Onderbetaling personeel in de horeca
Omdat er vaak wordt gewerkt met studenten, migranten en tijdelijke krachten kan het onbedoeld snel misgaan. Zeker in combinatie met de piektijden en het tekort aan personeel in de horeca is een foutje zo gemaakt. Zo'n fout kan jou een hoge boete opleveren na een controle van de Arbeidsinspectie.
Lees het gratis whitepaper met daarin de personeelskosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.Wat kost horecapersoneel?
Wettelijk minimumloon
In de horeca komt het soms voor dat werknemers minder krijgen dan het wettelijk minimumloon. De Arbeidsinspectie houdt regelmatig controles bij horecabedrijven om te kijken of het personeel wel voldoende loon krijgt. Een controle kan bij toeval plaatsvinden of na een klacht of een tip.
Sancties voor werkgevers
Als er sprake is van onderbetaling kan er een sanctie volgen voor de werkgever. Dat kan een waarschuwing zijn, een boete of zelfs stillegging van het bedrijf.
Dat laatste gebeurt alleen bij ernstige overtredingen die eerst opgelost moeten worden. Bij onderbetaling is de kans groot dat er een geldboete volgt. De hoogte van de boete hangt af van de mate waarin het loon afwijkt van het wettelijk minimumloon.
In de horeca heb je niet alleen te maken met het wettelijk minimumloon (WML), maar ook met de minimumlonen volgens de horeca-cao. Kijk regelmatig wat de actuele minimumlonen zijn per leeftijd en functie. Deze bedragen kunnen ieder half jaar aangepast worden (op 1 januari en 1 juli), dus houd dit goed in de gaten.
Uitbuiting in de horeca
Onderbetaling kan ook een aanwijzing zijn voor uitbuiting. Arbeidsuitbuiting komt regelmatig voor in de horeca. Als mensen worden gedwongen om werk te doen onder zeer slechte omstandigheden en voorwaarden is er sprake van arbeidsuitbuiting.
Ook hier controleert de Arbeidsinspectie streng op. Voorkom dus een hoge boete door goede arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden te bieden. Ook moet je oppassen met werknemers die te jong zijn voor het type werk dat zij doen.
In de horeca is er vaak sprake van een overtreding van werk- en rusttijden. Met name bij jongeren onder de 18 jaar, die recht hebben op meer pauzes, is dit een risico.
Voor het inzetten van jongeren tot 18 jaar gelden speciale regels. Ook als het om tijdelijk vakantiewerk gaat. Jongeren mogen niet ieder type werk doen. Werknemers onder de 16 mogen bijvoorbeeld alleen licht, ondersteunend werk verrichten. Ook gelden er aangepaste werktijden en hebben zij recht op meer pauzes.
Lees meer over de regels voor werken met jongeren.
Illegale arbeid in de horeca
In de horeca is er soms sprake van illegale arbeid of illegale tewerkstelling. Dat is het geval als je buitenlandse werknemers in dienst hebt zonder geldig verblijfsdocument en werkvergunning.
Als je een buitenlandse werknemer laat werken zonder vereiste werkvergunning (TWV) of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA), kun je een boete krijgen van de Arbeidsinspectie.
Goed werkgeverschap in de horeca
Ben jij een goede werkgever? Het aanbieden van de juiste arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden is heel belangrijk. Daarmee kun je aantrekkelijk worden en blijven voor goed horecapersoneel. Zeker nu er een tekort is aan vakkrachten in de horeca, is het van groot belang om goed voor je personeel te zorgen en de juiste arbeidsvoorwaarden te bieden.
Voldoe jij aan de regels? De Arbeidsinspectie heeft twee online tools gemaakt waarmee je zelf kunt checken of je aan de wetten en regels voldoet. Doe bijvoorbeeld de Zelfinspectie 'Eerlijk werken' of de Zelfinspectie 'Arbo op orde'.
Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. Ga voor zekerheid in de horeca
Bron: Arbeidsinspectie, Rijksoverheid