Corona tips horecaondernemers
Corona tips horecaondernemers

Ondernemen in coronatijd, 5 tips

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Vooral de horeca is hard getroffen. Hoe kun je blijven ondernemen in coronatijd? Wat kun je doen voor je werknemers? 5 tips voor jou als horecawerkgever.

Door maatregelen van de overheid loop je waarschijnlijk veel omzet mis. Misschien heb je slimme manieren gevonden om toch te blijven ondernemen. Bijvoorbeeld door je te richten op het afhalen en bezorgen van maaltijden. Waar moet je rekening mee houden in je nieuwe situatie?

Ondernemen in coronatijd, antwoorden en tips

Hoe ga je om met corona en zieke werknemers? Van welke steunmaatregelen kun je gebruikmaken? En hoe kun je een goede werkgever zijn in coronatijd?

Bekijk de antwoorden en benut deze tips voor ondernemers in de horeca:

1. Wanneer mag ik mijn horecawerknemer ziek melden?

Als een werknemer ziek is, meldt hij zich ziek bij jou of bij een andere leidinggevende. Als werkgever moet je hem vervolgens ziek melden bij je arbo arts of bedrijfsarts.

Sinds de uitbraak van corona zijn er veel vragen over de regels rond de ziekmelding van personeel. In welke gevallen is iemand nu echt ziek?

Risico horeca ondernemer

Geen standaardrecept

Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?

Een overzicht per situatie:

  • Je werknemer heeft corona en kan door ziekte niet werken: Ja
    Hij is zelf ziek, dus hij moet zich ziek melden. Hij hoeft overigens niet te melden dat hij corona heeft. Je mag hier ook niet naar vragen. Lees meer over de procedure bij ziek melden met corona. Je geeft de ziekmelding door aan je arbodienst.
  • Je hebt geen werk voor je werknemer: Nee
    Je mag hem niet ziek melden. Houd je aan de voorwaarden in zijn contract en de horeca cao. Benut de steunmaatregelen van de overheid om zijn loon door te betalen.
  • Je werknemer zorgt voor een ziek familielid: Nee
    Als hij zelf niet ziek is, mag je hem niet ziek melden. Hij mag wel zorgverlof aanvragen.
  • Je werknemer heeft een coronabesmetting in zijn huisgezin: Nee
    Je werknemer moet wel thuis blijven, maar als hij zelf niet ziek is, mag je hem niet ziek melden. Hij mag mogelijk wel calamiteitenverlof of zorgverlof aanvragen.
  • Je werknemer heeft milde klachten en blijft uit voorzorg thuis: Nee
    Als je werknemer normaal gesproken wel zou werken met deze klachten, mag hij zich niet ziek melden. Afhankelijk van de exacte klachten moet je werknemer mogelijk wel thuis blijven. Geef hem in overleg tijdelijk 'quarantaineverlof' en houd regelmatig contact.
  • Je werknemer is bang voor corona en komt niet werken: Nee
    Als hij zelf niet ziek is, mag hij zich niet ziek melden. Zorg voor een veilige werkplek, pas de coronaregels voor de horeca toe en probeer een regeling te treffen met je werknemer.

Verzuim in kleuren

Als een medewerker niet echt ziek is, spreek je van zwart verzuim. Daarnaast heb je ook wit, grijs en roze verzuim. Lees meer over de verschillende soorten verzuim.

 

Loondoorbetaling bij ziekte

In vrijwel alle gevallen ben je verplicht het loon van je werknemer door te betalen. Houd je ook aan de loondoorbetaling bij ziekte en geef je werknemers waar ze recht op hebben. Dat is een vereiste om financiële steun te krijgen van de overheid.

Regels ziekmelding

Welke stappen neem je bij een ziekmelding? Werk met een verzuim­protocol dat voldoet aan de Wet verbetering poortwachter.

2. Hoe kom ik aan NOW en TVL-subsidie?

Gelukkig zijn er voor horecaondernemers een aantal manieren om financiële steun te krijgen. Om het loon van je werknemers te blijven betalen, kun je gebruikmaken van het noodfonds NOW. Je krijgt dan een vergoeding van maximaal 90 procent van het loon.

Lees meer over NOW aanvragen.

Naast de NOW voor compensatie van de loonkosten, kunnen getroffen bedrijven uit verschillende sectoren een tegemoetkoming krijgen voor hun vaste lasten (TVL). Eigenaren van gesloten horecagelegenheden krijgen nu ook een extra TVL-subsidie van de overheid.

3. Wat is goed werkgeverschap in coronatijd?

Natuurlijk ben je vooral druk bezig om het voortbestaan van je horecabedrijf zeker te stellen. Daarnaast heb je de zorg voor je horeca­personeel. Hoe kan ik hun loon blijven betalen? Hoe houd ik ze in dienst?

Goed werkgeverschap is in coronatijd heel belangrijk. Hoe kun je laten zien dat je een goede werkgever bent? Een paar tips:

  • Houd contact met je werknemer.

    Het is vooral belangrijk dat je blijft communiceren met je werknemers. Ook zij zitten in onzekerheid en willen waarschijnlijk graag weer aan de slag. Geef regelmatig een update aan je team over de stand van zaken.
  • Werk samen.

    Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag je werknemers om mee te denken over oplossingen en probeer samen te werken aan nieuwe plannen. Samen sta je sterk.
  • Geef persoonlijke aandacht.

    Zorg ook voor persoonlijke aandacht. Daarmee houd je werknemers gemotiveerd. Laat weten dat je aan ze denkt en geef iets kleins als dat mogelijk is. Dat geeft ze vertrouwen en daar krijg je veel voor terug, let maar op.

Probeer je verder zo goed mogelijk te houden aan de 6 beginselen van goed werkgeverschap.

4. Ondernemen in coronatijd, wat moet ik regelen?

Veel horecabedrijven zijn noodgedwongen anders gaan werken door de coronacrisis. Ben jij volledig overgestapt op het bezorgen en afhalen van maaltijden? Doen je werknemers nu een ander soort werk? Kijk dan goed wat je moet regelen om dit mogelijk te maken. Een paar tips:

  • Controleer je arbeidscontracten

    Kijk of de werkzaamheden die je werknemer doet binnen zijn functieprofiel vallen en binnen de afspraken in zijn contract. Veel functies in de horecasector zijn vastgelegd in de horeca-cao, met de loonschalen die daarbij horen. Ook als je niet onder de cao valt, moet je een loon betalen dat past bij de functie. Maak eventueel nieuwe arbeidscontracten of toevoegingen daarop en vraag je werknemers om dit bij akkoord te ondertekenen. Vraag een jurist om advies bij het aanpassen van contracten.

  • Maak afspraken over niet-gewerkte uren

    Wat als je werknemer minder uren werkt dan afgesproken, maar je deze uren wel volledig doorbetaalt? Maak dan schriftelijk afspraken over wat er moet gebeuren met de overgebleven uren. Denk bijvoorbeeld aan de opname van extra vakantie-uren of de opbouw van minuren.

  • Werk volgens het horeca-protocol

    Zorg dat je bij een nieuwe manier van werken voldoet aan de laatste coronamaatregelen van de overheid en het protocol 1,5 meter binnen de horeca. Geef je werknemers duidelijke instructies over hygiënisch werken en het volgen van de nieuwe regels bij de bezorging en het afhalen van maaltijden. 

  • Pas je verzekeringen aan

    Bij een nieuwe manier van werken zijn mogelijk andere voorwaarden van toepassing. Vraag dus je verzekerings­adviseur of er wijzigingen nodig zijn in je huidige verzekeringen. Een nieuwe manier van werken kan ook nieuwe risico's met zich meebrengen, waarvoor je mogelijk nieuwe horeca­verzekeringen kunt afsluiten. Dan blijf je ook in financieel opzicht veilig ondernemen.

Let op: door het coronavirus is er een tijdelijke toevoeging op het Arbobesluit met nieuwe regels voor werkgevers.

5. Hoe blijf ik op de hoogte in coronatijd?

De juiste informatie op de juiste tijd. Dat is nu heel belangrijk voor ondernemers in de horeca. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van de laatste coronaregels, de gevolgen voor de horeca en de steunmaatregelen van de overheid.

  • Via de gratis nieuwsbrief van Ondernemen Met Personeel blijf je op de hoogte van de belangrijkste wetten, regels en praktische tips voor werkgevers.
  • Op de coronapagina van Koninklijke Horeca Nederland vind je nuttige kennisartikelen, nieuws en hulplijnen voor horecaondernemers.
  • De laatste regels voor ondernemers in de horeca en veelgestelde vragen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wat kost horecapersoneel precies?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca in 2025? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests