Over het functieprofiel horeca:
Functieprofiel horeca
Je horecamedewerkers zijn je visitekaartje. Dat weet jij als horecaondernemer maar al te goed. Levert je personeel slecht werk, dan zijn je klanten ontevreden. Dikke kans dat ze niet terugkomen.
Goed opgeleide en professionele medewerkers stellen de tevredenheid van de klant boven alles. Dat is essentieel voor de continuïteit van je onderneming. Daarom is het zaak veel zorg te besteden aan de werving en selectie van je medewerkers.
Functieprofiel horeca nodig
Veel jongeren zien horecawerk als leuk bijbaantje. Het werk stelt echter hoge eisen. Medewerkers maken lange dagen en werken vaak op tijden dat anderen vrij zijn. Ze moeten een open en gastvrije instelling hebben, flexibel en stressbestendig zijn en bij voorkeur een diploma van een horecaopleiding op zak hebben.
Hoe zorg je dat je de juiste medewerkers vindt en op de juiste plek krijgt binnen je zaak? Daar kunnen functieprofielen je bij helpen.
Wat is een functieprofiel horeca?
In een functieprofiel of functieomschrijving beschrijf je kort en duidelijk de inhoud van een functie. Je geeft daarbij aan welke kennis, vaardigheden, competenties en ervaring je van je toekomstige medewerker verwacht.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horecapersoneel. Klaar voor nieuw horecapersoneel?
Daarnaast beschrijf je de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden die bij de functie horen. Het is ook verstandig om bijzondere werkomstandigheden te benoemen, bijvoorbeeld als er sprake is van late werktijden of zwaar lichamelijk werk.
Verder neem je in het functieprofiel op welke rol of positie de nieuwe medewerker in je bedrijf vervult.
- Komt hij in de keuken te werken of in de bediening?
- Of gaat het bijvoorbeeld om een logistieke functie?
- In wat voor soort team komt hij terecht?
- Gaat hij leidinggeven of niet? Zo ja, aan hoeveel medewerkers?
Vergeet niet de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in het functieprofiel op te nemen. Nieuwe medewerkers willen goede informatie over zaken als salaris, pensioenregeling en contractduur.
Functieprofiel horeca verplicht
Volgens de horeca-cao ben je als werkgever verplicht om voor alle functies in je bedrijf functieprofielen op te stellen.
Voordelen functieprofiel horeca
Het werken met functieprofielen biedt jou en je horecamedewerkers een aantal voordelen. Namelijk:
1. Houvast bij werving en selectie
Het functieprofiel helpt je om snel en doelgericht nieuwe kandidaten te selecteren, bijvoorbeeld voor de functie van barkeeper. Dat begint al met het opstellen van de personeelsadvertentie. Met een goed functieprofiel is een advertentie snel geschreven.
Je toekomstige barkeeper weet precies wat hem in de nieuwe functie te wachten staat. Bij het selecteren van de brieven en tijdens sollicitatiegesprekken gebruik je het profiel als richtlijn om na te gaan of de kandidaten voldoen aan je eisen.
2. Richtlijn voor het salaris
De veelvoorkomende functies* in de horecasector zijn vastgelegd in de horeca-cao, met de functieschalen die daarbij horen. Als je bedrijf onder de verplichte cao valt, moet je je medewerkers het cao-salaris betalen. Iedere werknemer heeft recht op een bepaald uurloon in de horeca.
Door functieprofielen op te stellen en deze te vergelijken met de cao-profielen, krijg je een goed idee welke salarissen gebruikelijk zijn voor de functies in jouw bedrijf. Zo weet je waar je medewerkers recht op hebben en ben je er zeker van dat je je niet schuldig maakt aan onderbetaling.
* Bekijk een lijst met referentiefuncties in de horeca.
3. Leidraad bij beoordelingsgesprekken
Als je nieuwe barkeeper een jaar in dienst is, krijgt hij zijn eerste beoordeling. Ook daarbij kun je het functieprofiel goed gebruiken. Op basis van de beschreven taken en verantwoordelijkheden kun je eenvoudig controleren of zijn werk aan je eisen voldoet.
En mocht je barkeeper meer doen dan van hem wordt verwacht, dan kan hij dat met het profiel in de hand makkelijk aantonen.
Gebruik de functieprofielen systematisch bij de werving en selectie en de beoordeling van horecamedewerkers. Zo maak je ze tot een vaste waarde in je personeelsbeleid en je strategische personeelsplanning.
4. Inzicht in doorgroeimogelijkheden
Dankzij het functieprofiel weet je nieuwe barkeeper precies wat je van hem verwacht. Zijn taken en verantwoordelijkheden zijn duidelijk. Maar misschien wil hij na een paar jaar wel hogerop in je bedrijf.
Dan kan hij in de profielen van andere functies precies lezen wat die functies inhouden en wat de eisen zijn. Ook kan hij voor zichzelf goed bepalen welke functies bij hem passen en welke niet.
Zo helpen de functieprofielen hem bij het plannen van een carrièrepad. Medewerkers die weten wat ze willen, zijn goed voor je bedrijf, dus als werkgever profiteer jij daar ook van.
Tip: Leer van andere horecaondernemers over het werven van personeel. Bekijk de video:
Referentiefuncties horeca
Als horecaondernemer hoef je voor het opstellen van de profielen voor functies in jouw bedrijf niet helemaal bij nul te beginnen. In het Register Referentiefuncties Horeca staan van de meest voorkomende horecafuncties namelijk al uitgebreide functiebeschrijvingen. Dit zijn zogenoemde referentiefuncties.
Een referentiefunctie is een functiebeschrijving waarmee je een functie in jouw bedrijf kunt vergelijken. Op basis van die vergelijking kun je de zwaarte van die functie precies vaststellen en de functie indelen in een functiegroep met bijbehorende salarisschaal.
Een barkeeper is bijvoorbeeld ingedeeld in functiegroep Bediening B.4.1. Of dat ook geldt voor jouw barkeeper uit het voorbeeld hierboven, hangt af van de vergelijking met de referentiefunctie barkeeper.
Als jouw barkeeper bijvoorbeeld alleen bedient, maar niet hoeft af te rekenen, valt hij misschien in functiegroep 3. Maar moet hij veel kennis hebben van verschillende dranken en klanten hierover kunnen adviseren, dan mag je hem juist hoger indelen, bijvoorbeeld in groep 5.
Voorbeeld referentiefunctie horecamedewerkers
In het schema hieronder zie je alle functiegroepen van horecamedewerkers die in de keuken werken, onderverdeeld in uitvoerend en leidinggevend personeel.
Functiegroep | Uitvoerend | Leidinggevend |
---|---|---|
1 | Productiehulp (K.1.1.) | |
2 | Keukenhulp (K.2.1) | |
Assistent bediening/fastfood (B.2.1) | ||
3 | Kok eenvoudige gerechten (K.3.1) | Voorman spoelkeuken (S.3.1) |
Medewerker fastfoodrestaurant (K.3.2) | ||
Medewerker cafetaria/counter (B.3.3) | ||
4 | Kok productie (K.4.1) | 1e Medewerker keuken (zonder chefkok) (K.4.2) |
5 | Kok groot restaurant (K.5.1) | Zelfstandig werkend kok (K.5.3) |
Kok luxe restaurant (K.5.2) | Chef keuken fastfood (K.5.4) | |
6 | Sous-chefkok (K.6.1) | |
7 | Chefkok klein restaurant (K.7.1) | |
Sous-chefkok luxe restaurant (K.7.2) | ||
8 | Chefkok groot restaurant (K.8.1) | |
9 | Chefkok ‘luxe’ restaurant (K.9.1) |
Goed werkgeverschap horeca
Horecapersoneel vinden en behouden is niet eenvoudig. Je kunt de concurrentiestrijd alleen winnen als je een goede werkgever bent. Hoe zorg je voor goed werkgeverschap in de horeca? Een paar tips:
- Houd je aan de regels voor arbeidsovereenkomsten. Lees bijvoorbeeld waar een nulurencontract horeca aan moet voldoen.
- Zorg goed voor je personeel, ook als ze ziek zijn. Houd je aan de verplichtingen bij ziekte en geef je werknemers persoonlijke aandacht.
- Motiveer je werknemers op een positieve manier en zorg voor de nodige ontspanning op het werk. Werkplezier is namelijk cruciaal voor een hecht team.
- Regel ook de nodige verzekeringen voor horecapersoneel. Daarmee kun je je werknemers en je bedrijf beschermen tegen financiële tegenslagen.
Ben jij een goede horeca-werkgever?
Vergoot je kansen op goede horecamedewerkers.
Vragen over functieprofiel horeca
- Waarom een functieprofiel horeca maken?
Een functieprofiel horeca geeft je houvast bij de werving en selectie van horecapersoneel. Je weet precies naar wat voor medewerker je op zoek bent: wat de minimale vaardigheden en ervaring moeten zijn voor een bepaalde functie. Met functieprofielen hoef je niet iedere keer opnieuw het wiel uit te vinden.
- Waar kan ik horecapersoneel vinden?
Omdat het niet eenvoudig is om geschikt horecapersoneel te vinden, is het heel belangrijk gericht te werven. Zorg dat je de juiste doelgroep aanspreekt en maak gebruik van verschillende methodes. Betrek ook je huidige werknemers bij het zoeken naar nieuwe mensen. Lees meer over personeel werven in de horeca.
- Hoe kom je tot een passend loon voor horecapersoneel?
Houd altijd rekening met het minimumloon horeca. Op basis van de horeca-cao is er ieder halfjaar een wijziging in het loon. Maak samen met je werknemer afspraken voor een goed loon. Maar wat is redelijk in de huidige markt? Lees het artikel over personeelskosten in de horeca.
- Wat is het uurloon in de horeca?
In de horeca wordt vaak gewerkt met uurlonen. Hoe bereken je het uurloon voor een nieuwe werknemer? Lees het artikel over uurloon in de horeca.
- Hoe kun je vakantie medewerkers inschakelen?
In de zomermaanden kun je bijvoorbeeld vakantiewerkers inzetten. Let wel op dat je hen ook minimaal het loon geeft dat bij hun leeftijd hoort. Houd je aan de cao-regels voor invalkrachten en seizoenkrachten.
Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. Ga voor zekerheid in de horeca