Het is verplichte kost voor iedere horecawerkgever: goed werkgeverschap. In de wet staat namelijk dat een werkgever zich als 'goed werkgever' moet gedragen. In de praktijk gaat het dan om een aantal beginselen, bijvoorbeeld dat jij je zorgvuldig moet gedragen tegenover je horecapersoneel.
Goed werkgeverschap kun je ook breder bekijken. Je zorgt goed voor je mensen en gaat verder dan wat de wet of verplichte horeca-cao eist. Zo staat in de cao niets over een gratis personeelsmaaltijd. Maar je kunt die als goed werkgever natuurlijk wel aanbieden.
Goed werkgeverschap, waarom?
Natuurlijk wil je je als horecawerkgever houden aan de wet en goed voor je mensen zorgen. Maar er zijn nog meer redenen voor goed werkgeverschap:
-
Goede naam
Een horecazaak moet het hebben van een goede naam. Dat geldt niet alleen voor (potentiële) gasten, maar ook voor sollicitanten en werknemers. Als een werkgever zijn mensen uitknijpt, kan dit zich als een lopend vuurtje verspreiden. Het horecawereldje is namelijk klein.
-
Personeelstekort
Goed horecapersoneel is moeilijk te vinden. Er is een groeiend personeelstekort. Met goed werkgeverschap kun jij het verschil maken. Sollicitanten zullen eerder kiezen voor een werkgever die goed voor zijn mensen zorgt. En bestaand personeel zal minder snel vertrekken.
-
Betere gastvrijheid
Goed werkgeverschap kan de tevredenheid van je horecawerknemers een impuls geven. En een grotere werknemerstevredenheid zorgt op haar beurt weer voor een betere gastvrijheid. Een werknemer die een goed salaris krijgt, zal bijvoorbeeld eerder geneigd zijn om een stapje extra te zetten.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horecapersoneel. Klaar voor nieuw horecapersoneel?
Goed werkgeverschap in de horeca, 3 tips
Hoe onderscheid je je dan met goed werkgeverschap? De volgende tips helpen jou op weg:
1. Onderzoek wat jouw mensen willen
Waar lopen jouw mensen warm voor? Voordat je een pakket met arbeidsvoorwaarden samenstelt, moet je onderzoeken wat zij willen. Zo kunnen jongere en oudere horecawerknemers verschillende behoeften hebben. De een zet misschien opleidingen bovenaan, terwijl een ander flexibiliteit wil.
2. Doe er een schepje bovenop
De verplichte horeca-cao is tot stand gekomen na moeizame onderhandelingen. Het resultaat is een cao die het minimum aan arbeidsvoorwaarden regelt. Als goede werkgever kun je daar een schepje bovenop doen. Bijvoorbeeld door extra arbeidsvoorwaarden te regelen die bij jouw mensen in trek zijn.
3. Laat je erkennen als goed horecawerkgever
Wil je jouw horecazaak laten erkennen als goed werkgever? Vakbond FNV Horeca biedt die mogelijkheid. De erkenning houdt in dat je een bedrijfs-cao afsluit waar de vakbond bij betrokken is, met betere arbeidsvoorwaarden dan in de verplichte horeca-cao. Ook word je als goed werkgever vermeld op de website van FNV Horeca.
5 ingrediënten van goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap kun je op allerlei manieren handen en voeten geven. Ter inspiratie enkele voorbeelden van ingrediënten van goed werkgeverschap:
1. Passend salaris
Een horecawerknemer verwacht een passend salaris voor zijn inspanningen. Dit helpt onder meer bij het zoeken en behouden van horecapersoneel. Zo kan een schamel uurloon op termijn leiden tot ongewenst verloop.
2. Toereikende reiskostenvergoeding
Niet al je werknemers zullen om de hoek wonen, helemaal als je horecazaak niet midden in de stad is gevestigd. Of als je geen chef-kok in de buurt hebt kunnen vinden. Een toereikende reiskostenvergoeding wordt dan natuurlijk gewaardeerd.
3. Voldoende opleidingsmogelijkheden
Werken in de horeca is een vak en vakkundig horecapersoneel is geen vanzelfsprekendheid. Met voldoende opleidingsmogelijkheden kunnen jouw mensen hun vak goed uitoefenen en zorgen voor tevreden gasten. Ook laat je hiermee zien dat je in ze investeert.
4. Meer vrije tijd en flexibiliteit
Horecawerknemers moeten soms flink de schouders eronder zetten. Vrije tijd en flexibiliteit zorgen dan voor een welkome afwisseling. Ook kan het voor veel mensen motiverend zijn als er ruimte is voor mantelzorg of vakanties.
5. Gezonde en voedzame personeelsmaaltijd
Een gezonde en voedzame personeelsmaaltijd voordat de eerste gasten binnendruppelen? Het geeft niet alleen de nodige brandstof. Als je samen eet, helpt het ook nog eens om een hechter team te smeden. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
Tip: Horecapersoneel aannemen?
Wat zijn jouw ingrediënten voor goed werkgeverschap in de horeca? Ontwikkel je als goed werkgever. Doe de gratis horecachecklist als je meer wilt weten over succesvol ondernemen met horecapersoneel.
Brand in de keuken of een chef-kok die zich snijdt? Zorg dat je een stabiel horecabedrijf neerzet, je risico's verkleint en klaar bent voor groei.Groeien met jouw horecazaak?