Over cao horeca:
Wat is een cao?
CAO is de afkorting van 'collectieve arbeidsovereenkomst'. In een cao staan de arbeidsvoorwaarden die bedrijven minimaal moeten bieden aan hun personeel. Bijvoorbeeld het minimumloon, werktijden en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Een cao kan verplicht zijn voor bedrijven binnen een bepaalde bedrijfstak of branche.
Cao horeca 2025-2026
Er is een nieuwe cao voor de horeca in 2025 en 2026. De looptijd van de cao is van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026.
De cao horeca komt tot stand op initiatief van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Horeca. Werkgevers die lid zijn van het Nederlands Horeca Gilde (NHG), zijn uitgezonderd van de verplichte horeca-cao. Zij vallen nog onder de NHG-cao.
Cao horeca algemeen verbindend verklaard
De horeca-cao is algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat ook horecabedrijven die niet zijn aangesloten bij KHN, maar wel onder de werkingssfeer van de cao vallen, de horeca-cao moeten toepassen. Ook voor de nieuwe cao is een verzoek ingediend om hem algemeen verbindend te verklaren.
Aanpassingen horeca cao 2025-2026
Dit zijn de belangrijkste punten uit de nieuwe horeca-cao voor 2024:
- Er zijn meerdere momenten van collectieve loonsverhogingen
- De lonen van vakkrachten in functiegroep I en II stijgen per 1 januari 2025 met 2,75% stijgen.
- Vakkrachten in functiegroepen III t/m XI krijgen extra verhogingen op 1 januari (2,5%) en 1 juli 2025 (1%) en 1 januari 2026 (2,5%).
- De leeftijd van de vakvolwassen vakkracht wordt verlaagd van 21 naar 20 jaar
- De periodieken in de loontabel voor vakkrachten zijn niet meer bepalend, maar richtinggevend. Dat wil zeggen: werkgevers krijgen meer mogelijkheden om een eigen beloningsbeleid toe te passen
- Er wordt een loyaliteitsverlof (extra vakantie-uren) ingevoerd voor werknemers die 10 jaar of langer in dienst zijn bij hetzelfde bedrijf
- Er zijn afspraken gemaakt over een betere werk-privébalans
- De minimum stagevergoeding is verhoogd naar 400 euro per maand en de regeling is verduidelijkt.
Cao horeca 2025-2026: tips en aandachtspunten
In de horeca-cao staan een aantal bepalingen die nieuw zijn ten opzichte van de vorige horeca-cao. Let met name op deze vier zaken:
1. Loontabellen horeca 2025-2026
Meerdere keren per jaar is er sprake van aanpassing van het loon. In ieder geval op 1 januari en op 1 juli. Dit heeft te maken met de aanpassing van het wettelijk minimumloon. Dit heeft meestal direct gevolgen voor medewerkers in de horeca.
Zo krijgen vakkrachten verplicht een paar procent loonsverhoging volgens de cao. Ook als je werknemer weer een jaar langer in dienst is, volgt er vaak een loonsverhoging. Houd dus altijd rekening met de nieuwste loontabellen in de horeca.
Bekijk de nieuwe loontabellen horeca cao 2025.
Lees het gratis whitepaper met daarin de personeelskosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.Wat kost horecapersoneel?
Voorwaarden loonsverhoging 2025
- Werknemers moeten wel minimaal 12 maanden in dienst zijn om voor de extra loonsverhogingen in aanmerking te komen.
- Verhogingen buiten de cao om die al gegeven zijn of die nog gegeven gaan worden, mogen worden verrekend met de cao-verhogingen van het betreffende jaar.
- Voor niet-vakkrachten en BBL-studenten geldt dat de loonsverhogingen van het wettelijk minimumloon worden gevolgd.
- Mocht een niet-vakkracht al meer verdienen dan het loon in de nieuwe tabel, dan heeft hij of zij verder geen recht op verhogingen.
2. Stagevergoeding
De staffel van de minimale stagevergoeding wordt veranderd. Vanaf 2025 geldt voor BOL- en HBO-stagiaires een minimale stagevergoeding per maand van 400 euro bruto bij een voltijd stageweek (5 dagen per week). Loopt de stagiair minder dagen per week stage, dan ontvangt de stagiair een bedrag naar evenredigheid conform onderstaande staffel:
- Eendaagse stageweek: 80 euro
- Tweedaagse stageweek: 160 euro
- Driedaagse stageweek: 240 euro
- Vierdaagse stageweek: 320 euro
- Vijfdaagse stageweek: 400 euro
Er is geen overgangsregeling, dat betekent dat per 1 januari 2025 de stagiair minimaal recht heeft op deze vergoeding.
3. Werk-privébalans
Om het werken in de horeca aantrekkelijk te houden, zijn er in de horeca-cao afspraken gemaakt over de werk-privébalans van werknemers. Werknemers die overwerk- of meeruren hebben opgebouwd krijgen meer regie over wanneer zij deze uren in tijd-voor-tijd kunnen compenseren.
Ook wordt er een grens gesteld aan verplichte meeruren voor een parttime-werknemer (net als voor fulltimers). Daarnaast bouwen werknemers vakantie-uren op over overwerkuren als deze in geld worden gecompenseerd.
4. CAO horeca 2 jaar geldig
De horeca-cao is twee jaar geldig. Voor 2027 zal er weer een nieuwe cao komen.
De minimumlonen wijzigen ieder halfjaar. De actuele bedragen en tabellen vind je in het artikel Minimumloon in de horeca, zo werkt het.
Slimme arbeidsvoorwaarden in de horeca
In de cao staan alleen minimumvereisten. Dat betekent dat je als werkgever altijd meer mag bieden aan je werknemers.
Meer loon, meer vakantiedagen en meer secundaire arbeidsvoorwaarden. De afspraken die je maakt met een werknemer leg je vast in een individuele arbeidsovereenkomst.
Door sollicitanten en werknemers net even wat meer te bieden, kun je ervoor zorgen dat vakmensen in de horeca graag voor jou willen werken.
Zorg dus dat je opvalt op de arbeidsmarkt door net iets meer te bieden dan de concurrent. Lees meer over aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden in de horeca.
Besparen op arbeidskosten
Door slimme arbeidsvoorwaarden te bieden, kun je aanzienlijk besparen op personeelskosten. Wil je meer weten over alle kosten rondom horecapersoneel en hoe je er slim op kunt besparen? Lees het gratis whitepaper over personeelskosten in de horeca.
Vragen over cao horeca 2024
Wat is een cao?
CAO is de afkorting van 'collectieve arbeidsovereenkomst'. Een cao bevat de arbeidsvoorwaarden van een grote groep werknemers. Deze cao-afspraken zijn lang niet altijd vrijblijvend. Controleer daarom of je verplicht bent om een cao toe te passen.
Wanneer is een cao verplicht?
Een cao is verplicht in 4 gevallen: als je zelf een cao hebt afgesloten, als je lid bent van een werkgeversorganisatie die een cao heeft afgesloten voor jouw bedrijfstak, als de minister van SZW een cao verplicht heeft gesteld voor jouw bedrijfstak en als je een incorporatiebeding hebt opgenomen in de arbeidsovereenkomst.
Waarom zou ik zelf een cao afsluiten?
Je hoeft dan niet langer met iedere werknemer apart afspraken te maken over zijn contract. In de arbeidsovereenkomst kun je volstaan met een verwijzing naar de cao. Alleen secundaire arbeidsvoorwaarden en persoonlijke afspraken leg je individueel vast.
Hoe lang is de cao horeca geldig?
Een cao wordt voor een bepaalde tijdsduur aangegaan. Meestal gaat het om één of twee jaar. De huidige cao horeca loopt van 1 januari 2025 tot 31 december 2026. Uiteraard proberen cao-partijen een nieuwe cao naadloos te laten aansluiten op de voorgaande. Dat lukt in de praktijk niet altijd. In dat geval is er een cao-loze periode waarin de cao 'nawerking' heeft, totdat er een nieuwe cao komt.
Hoe bepaal je het uurloon horeca?
Hoe hoog het uurloon moet zijn is afhankelijk van het minimumloon in de cao horeca en de individuele afspraken die je met je medewerker maakt. Het wettelijk minimumloon per maand, week of dag kun je zelf omrekenen naar een uurloon.
Waarom kan het uurloon elk halfjaar veranderen?
De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever, dus ook in de horeca, moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon.
Wat als je onder het minimumloon betaalt?
Als je minder dan het minimumloon betaalt, is dat onderbetaling. Je kunt dan een flinke boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Het levert je ook ontevreden personeel op en een slechte reputatie als werkgever.
Hoe zit het met loon op zondagen en feestdagen?
Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen. Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de horeca-cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend
Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. Ga voor zekerheid in de horeca