In dit artikel vind je de regels over:
Regels loondoorbetaling horecapersoneel
Volgens de horeca-cao geldt er standaard één wachtdag per ziektegeval. Wettelijk ben je verplicht in de eerste twee jaar van ziekte minimaal 70 procent van het loon door te betalen.
Daarbij moet je er rekening mee houden dat je in het eerste jaar van ziekte minimaal het geldende minimumloon betaalt. Maar volgens de horeca-cao is de loondoorbetaling 95 procent in het eerste jaar en 75 procent in het tweede jaar.
Als je werknemer zich niet aan de spelregels houdt, bijvoorbeeld omdat hij niet meewerkt aan zijn re-integratie, hoef je niet meer te betalen dan de wettelijke verplichting van 70 procent. Zie voor meer informatie Thema 7 in de Cao horeca.
Bovenstaande regels gelden in ieder geval voor je vaste horecapersoneel. Voor flexwerkers gelden soms andere regels rond loondoorbetaling bij ziekte. Denk aan je invalkrachten, uitzendkrachten en seizoenkrachten, maar ook personeel met een halfjaar- of jaarcontract. Hieronder vind je de regels per type flexwerker.
Nieuwe maatregelen loondoorbetaling
Er bestaan sinds 2020 een aantal nieuwe regels rond loondoorbetaling bij ziekte (uit het Convenant Loondoorbetaling MKB). Het doel is om de loondoorbetalingsplicht bij ziekte makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken voor ondernemers in het MKB.
Loondoorbetaling oudere werknemer verkort
Sinds 1 juli 2023 is de loondoorbetaling voor oudere werknemers verkort. Als je een werknemer hebt die de AOW-leeftijd al heeft bereikt en hij valt uit door ziekte, dan hoef je nog maar zes weken loon door te betalen. Voorheen was dat 13 weken. Hierdoor loop je nog minder risico bij het aannemen en in dienst houden van oudere werknemers.
Oudere werknemer aannemen? Bekijk de voordelen en nog meer slimme oplossingen voor je personeelstekort.
Loondoorbetaling flexwerkers horeca
Flexwerkers hebben in de meeste gevallen ook recht op loon als ze ziek worden. Maar de voorwaarden verschillen per type flexwerker. Soms ben jij verantwoordelijk voor loondoorbetaling en soms een andere partij.
Zorg er dus voor dat je weet welke flexwerkers jij moet betalen bij ziekte. Gebruik de tabel hieronder om te zien welke flexwerkers jij als werkgever zelf moet doorbetalen tijdens hun ziekte.
Type flexwerker | Loon doorbetalen bij ziekte? |
---|---|
Uitzendkrachten en payrollers | Nee |
Oproep- en invalkrachten | Hangt af van type contract* |
Werknemers met een tijdelijk dienstverband
| Ja |
Werknemers met een vast dienstverband zonder vaste uren | Ja |
* Voor oproep- en invalkrachten zijn er verschillende soorten contracten. Per contractvorm kunnen de regels over loondoorbetaling bij ziekte verschillen. Zie bijvoorbeeld: nulurencontract en min-maxcontract.
Loondoorbetaling en Ziektewet
Als een horecawerknemer met een tijdelijk contract ziek wordt, betaal je hem loon tot zijn dienstverband afloopt. Daarna ontvangt hij een Ziektewet-uitkering van het UWV. Het UWV helpt hem ook bij zijn re-integratie.
Als werkgever moet je de Ziektewet-uitkering aanvragen voor je werknemer. Dat doe je door hem ziek te melden bij het UWV op de dag dat zijn contract afloopt.
Ben jij daarna volledig van de kosten af?
Nee, nog niet helemaal. Het UWV belast de Ziektewet-uitkering namelijk door, ook al staat de betreffende werknemer niet meer bij jou op de loonlijst.
Doorbelasten premie
Het doorbelasten van de premie gebeurt bij middelgrote bedrijven (10-100 werknemers) en grote bedrijven (100+ werknemers). Zij betalen een (deels) individuele premie voor de Ziektewet. Kleine bedrijven (0-10 werknemers) merken hier minder van, want zij betalen een sectorpremie.
Als je wilt weten in welke categorie je bedrijf precies valt, dan moet je kijken naar het premieplichtig loon van het totale personeel. Meer hierover lees je in het artikel 10 vragen van werkgevers over de Ziektewet.
Ziekteverzuim in de horeca
Ziekteverzuim is een groot risico voor horecaondernemers. Veel horecazaken zijn namelijk klein, waardoor de uitval van een ziek personeelslid een grote impact kan hebben op het bedrijf.
Als je werknemer ziek wordt of uitvalt met een blessure, betaal je niet alleen het loon. Vaak komen er extra kosten bij door productieverlies, vervanging, arbodienstverlening en re-integratie. Een zieke of arbeidsongeschikte horecawerknemer kan je tot twaalf jaar lang geld kosten.
Je wilt goed zorgen voor je personeel en daarnaast wil je de financiële risico's voor jezelf beperken. Gemiddeld kost een zieke werknemer ongeveer 260 euro per dag.
Wil je uitrekenen hoeveel een zieke werknemer precies kost voor jouw horecabedrijf en deze kosten vergelijken met die van andere ondernemers uit jouw branche? Bereken de verzuimkosten handig met deze rekentool.
Ziekteverzuimverzekering voor horecapersoneel
Om torenhoge verzuimkosten te voorkomen, kun je kiezen voor een ziekteverzuimverzekering. Dan betaal je een vaste premie per maand en loop je geen financieel risico meer door (langdurige) ziekte en blessures van je horecapersoneel. Veel verzekeraars bieden in combinatie met een verzuimverzekering ook arbodienstverlening. Hiermee voldoe je direct aan de verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter en de Arbowet.
Daarnaast krijg je hulp en vergoedingen bij preventie van ziekte en bij de re-integratie van zieke werknemers.
Tips:
- Sommige verzekeraars bieden een arbopakket aan met een tarief over de loonsom in plaats van een vast bedrag per werknemer. Bij veel oproepkrachten met lage salarissen kan een tarief over de loonsom voordeliger uitpakken.
- Overleg eerst met een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Zo'n adviseur brengt de risico’s in kaart en kijkt samen met jou naar je personeelsbestand en financiële middelen. Daarna kun je makkelijker de juiste keuze maken.
Struikelt je ober of snijdt je chef-kok zich en raakt hij daarbij gewond? Het kan zijn dat jouw medewerker voorlopig niet kan werken. Ziekteverzuim in de horeca
Bronnen: CBS, Rijksoverheid, Cao Horeca