Vragen over werknemer ziek tijdens vakantie:
Werknemer ziek tijdens vakantie
Iets te exotisch gegeten, of zonder ervaring op een scootertje door de bergen? Op vakantie zit een ongeluk of virus vaak in een klein hoekje. Ook dan kunnen je werknemers zich ziek melden, vanaf het vakantieadres. Hoe ga je als werkgever met dit soort gevallen om?
Verzuimprotocol bij ziekte tijdens vakantie
Het is in elk geval handig als je kunt uitgaan van een verzuimprotocol. Hierin leg je vast welke spelregels gelden bij ziekte. Het is handig om hierin ook regels toe te voegen over ziekte tijdens vakantie of ziekte in het buitenland. Lees hieronder waar je zoal op kunt letten bij ziek personeel tijdens vakantie.
Voorbeeld verzuimprotocol
Wil je een verzuimprotocol maken? Gebruik dan dit handige voorbeeld verzuimprotocol.
Het is belangrijk dat de regels in het verzuimprotocol vooraf bij alle werknemers bekend zijn, anders kun je je er niet op beroepen. Is er binnen je bedrijf een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Dan moet je deze betrekken bij het maken van de verzuimregels.
Werknemer ziek tijdens vakantie: checklist vakantieverzuim
Waar moet je precies rekening mee houden bij ziekte tijdens vakantie? Gebruik deze 5 stappen bij vakantieverzuim.
1. Ziek melden tijdens vakantie
Wordt je werknemer ziek in het buitenland? Dan gelden dezelfde regels als bij verzuim in Nederland. Je kunt de situatie vergelijken met een normale ziekmelding, waarbij de werknemer zich voor een bepaald tijdstip ziek meldt bij zijn directe leidinggevende. En als hij zelf niet in staat is om zich ziek te melden, dan kan hij dit bijvoorbeeld door een reisgenoot laten doen.
De belangrijkste wettelijke regels voor verzuim vind je in de Wet verbetering Poortwachter. Zorg dat je verzuimprotocol hieraan voldoet.
2. Bereikbaarheid zieke werknemer tijdens vakantie
Een zieke werknemer moet bereikbaar zijn voor de werkgever en de arbodienst. Je kunt daarom vragen om een adres of telefoonnummer waarop je hem in het buitenland kunt bereiken. In het verzuimprotocol kun je extra afspraken over de bereikbaarheid van de werknemer vastleggen.
3. Medische verklaring in buitenland
Het is belangrijk dat de werknemer op zijn vakantieadres alle bewijzen verzamelt. Dat kan hij doen door zo snel mogelijk een lokale huisarts in te schakelen voor een medische verklaring. Vaak staat in het verzuimprotocol welke gegevens die verklaring moet bevatten. De werknemer overhandigt deze medische gegevens na terugkomst aan de arbodienst.
4. Zieke werknemer terug naar Nederland
Als zijn fysieke toestand het toelaat, dan keert de werknemer zo snel mogelijk terug naar Nederland. Daarnaast is het mogelijk dat de vakantietermijn om is en hij op medische gronden nog niet kan terugkeren naar Nederland. In dat geval verzamelt hij bewijzen voor het feit dat hij niet kan reizen.
5. Spreekuur bedrijfsarts na terugkomst
Is de werknemer weer thuis? Dan neemt hij zo snel mogelijk contact op met de werkgever en de arbodienst. Vervolgens kan hij worden opgeroepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts.
Hoe zit het met vakantiedagen bij ziekte?
Is je werknemer ziek tijdens vakantie? Dan behoudt hij de vakantiedagen waarop hij ziek is. Deze dagen worden namelijk gezien als ziektedagen.
Je werknemer heeft dus het recht om de vakantiedagen waarop hij ziek was later opnieuw op te nemen. Je werknemer moet zich dan wel houden aan het verzuimprotocol en zich dus op tijd ziek melden.
Vakantie omzetten in verzuim
Zorg dus dat je de opgenomen vakantiedagen waarop je werknemer ziek was, omzet in ziektedagen. Dit doe je bijvoorbeeld in een systeem voor verzuimregistratie en verlofregistratie. Daarmee behoud je het overzicht en weet je precies waar je werknemer nog recht op heeft.
Regels vakantiedagen
Hoeveel vakantiedagen heeft een werknemer? En hoelang mag hij ze bewaren? Lees meer over de regels rondom vakantiedagen.
Ziek en toch op vakantie, mag dat?
Werknemers die al ziek zijn, kunnen in bepaalde gevallen ook op vakantie gaan. Denk aan een werknemer met een gebroken been waarmee je niet de hele dag staand werk kunt doen, maar prima zonnebadend kunt herstellen op een tropisch strand.
Zieke werknemer op vakantie
En ook een werknemer die al langer bezig is met zijn re-integratie kan om een 'pauze' vragen en op vakantie gaan. Maar de vakantie mag het herstel van de werknemer niet in de weg staan.
In dit soort gevallen kun je als werkgever bij de bedrijfsarts terecht voor advies. Die kan beoordelen of de vakantie het ziekteproces vertraagt. Als dat niet het geval is, dan kun je de vakantieaanvraag van je zieke werknemer accepteren.
Vragen over vakantie en verzuim
- Welke soorten vakantiedagen zijn er?
Je hebt wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen worden vastgesteld aan de hand van het aantal uur dat iemand per week werkt. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die een werkgever bovenop het wettelijk minimum aantal dagen geeft.
- Hoe zit het met de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte?
Zieke werknemers bouwen gewoon wettelijke vakantiedagen op. Zij hebben namelijk recht op even veel vakantiedagen als andere werknemers. Over de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen kunnen andere afspraken staan in een arbeidscontract of cao.
- Wanneer moet je reageren op een vakantie aanvraag?
Je moet binnen twee weken reageren nadat je werknemer zijn vakantie aanvraag heeft ingediend. Bij een eventuele afwijzing moet je zwaarwichtige redenen noemen. Als je die niet hebt of als je te laat bent met reageren, dan mag je werknemer op vakantie in de door hem gewenste periode.
- Hoe lang zijn wettelijke vakantiedagen houdbaar?
Je werknemer moet wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar opnemen tenzij hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om vakantie op te nemen.
- Hoe kun je verzuim beperken?
Je kunt als werkgever en leidinggevende verzuim voorkomen en beperken op een aantal manieren. In de checklist verzuim voorkomen ontdek je bijvoorbeeld 7 oorzaken en 35 signalen van verzuim. Daarnaast krijg je meer tips om ziekte en verzuim te beperken.
Waarom een verzuimverzekering afsluiten?
Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak. Met een verzuimverzekering dek je de loondoorbetaling bij ziekte van je personeel. Je krijgt vaak ook hulp bij het voorkomen en beperken van verzuim.