In deze nieuwsupdate:
1. Maximale transitievergoeding in 2025 naar 98.000 euro
De maximale transitievergoeding stijgt op 1 januari 2025 naar 98.000 euro. Dat is 4.000 euro hoger dan in 2024. Dit bedrag wordt elk jaar gewijzigd op basis van de inflatie en loonontwikkeling.
Je krijgt ermee te maken als je een transitievergoeding moet geven na het ontslaan van een werknemer. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het bruto maandloon van de werknemer en de duur van het dienstverband.
De vergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste werkdag. Hoe langer je werknemer in dienst is, hoe hoger de transitievergoeding wordt. Maar de maximale vergoeding in 2025 is dus 98.000 euro.
Lees meer over het berekenen van de transitievergoeding.
2. Veel werknemers laten vakantiedagen liggen
Ruim 43 procent van de werknemers in Nederland neemt hun vakantieverlof niet volledig op in een jaar. Gemiddeld nemen werknemers bijna 2 vakantiedagen mee naar volgend jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Loket.nl en MKB Servicedesk op basis van ruim 1,2 miljoen geanonimiseerde loonstroken. De belangrijkste conclusies op een rij:
- Werknemers in Nederland krijgen gemiddeld 27,5 vakantiedagen per jaar.
- Iets meer dan de helft van de werknemers (56,5%) maakt hun vakantieverlof wel volledig op.
- 17,6 procent van de werknemers houdt 5 of meer dagen over.
- 3,7 procent houdt zelfs meer dan 10 vakantiedagen over.
- Werknemers in de metaalindustrie hebben ruim 2,5 dag meer verlof dan gemiddeld.
- In de bouw is het aantal verlofdagen 3,5 dag lager dan het gemiddelde.
- Oudere werknemers houden gemiddeld 2,3 verlofdagen over. Andere generaties houden gemiddeld 1,6 tot 1,8 dag over.
Hoeveel vakantiedagen moet je geven? En hoeveel dagen mag je werknemer meenemen naar volgend jaar? Lees meer over wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.
3. Meer bestuurders denken dat AI banen gaat vervangen
Bijna een op de vijf bestuurders van grote Nederlandse bedrijven verwacht vrijwel zeker dat kunstmatige intelligentie (AI) op termijn banen zal vervangen. Dat is flink meer dan vorig jaar, toen 6 procent van de bestuurders er zo over dacht. Vooral functies in de klantenservice-, IT- en onderzoeksafdelingen zullen volgens hen op de schop gaan. Dat blijkt uit onderzoek van ING onder 263 topbestuurders.
Lees meer over het maken en aanpassen van functieprofielen.
4. Lonen blijven toenemen door inflatie (en loonstijgingen)
In de afgelopen maand (november 2024) was er een gemiddelde loonstijging in cao's van 4,5 procent. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN. Dit was iets lager dan het jaargemiddelde van 5 procent. In totaal zijn er in 2024 al ruim 400 cao’s vernieuwd - dat is 85 procent van alle aflopende cao's.
De werkgeversvereniging blijft waarschuwen dat hoge loonkosten kunnen leiden tot een verzwakte concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelde onlangs dat de inflatie in Nederland de komende jaren met 3 procent zal toenemen en dat is hoger dan het Europese gemiddelde van 2 procent.
Wat zijn de verwachtingen voor komend jaar? Bekijk de HR-trends 2025 en hoe jij erop kunt inspelen.
5. Stagevergoeding groeide niet mee
- Met name de universitaire masterstudenten gingen er in verhouding op achteruit. De vergoeding werd weliswaar hoger, maar doordat prijzen in die periode harder stegen, kunnen studenten er minder van kopen.
Meer stagiairs ontvangen vergoeding
Steeds meer studenten krijgen een stagevergoeding. In 2016 kreeg 56 procent van de stagiairs een vergoeding. Vorig jaar was dat al 65 procent.
- Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de kans dat er een vergoeding wordt gegeven.
- Slechts 22 procent van de mbo-entreestudenten ontvangt een vergoeding.
- Bij mbo-4 gaat het om 66 procent.
- Hbo'ers krijgen in driekwart van de gevallen een vergoeding tijdens hun stage.
Meer HR-nieuws?
Bereid je voor op 2025:
- Dit zijn de nieuwe wetten en regels
- Dit is het minimumloon in 2025
- Dit is de maximale onbelaste thuiswerkvergoeding 2025
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten