Verzuimverzekering vergelijken
Verzuimverzekering vergelijken

Verzuim­verzekering vergelijken, zo doe je dat

De juiste verzuim­verzekering kiezen is heel belangrijk. Je wilt niet te veel betalen, maar vooral ook zorgen voor een goede dekking bij ziekte van personeel. Waar moet je op letten als ondernemer? Bekijk deze tips voor je vergelijking.

Verzuim­verzekering vergelijken, waarom?

Een van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers met personeel is de verzuim­verzekering. Met deze verzekering kun je de kosten opvangen door zieke werknemers.

Verzuim kan een grote impact hebben op je bedrijf. Bijvoorbeeld als werknemers langdurig ziek zijn. Als werkgever ben je verplicht tot twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. Met een verzuim­verzekering zorg je dat je aan die verplichting kunt voldoen.

Soorten verzuim­verzekeringen

Er zijn verschillende soorten verzuim­verzekeringen waar je tussen kunt kiezen. Kijk goed welke variant het beste aansluit op jouw wensen.

Welke verzuim­verzekering je nodig hebt, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt de financiële draagkracht van je bedrijf een rol. Kan jouw bedrijf de verzuim­kosten voor een deel zelf opvangen? Ook als er meerdere werknemers langdurig ziek zijn?

Onderdelen verzuim­verzekering vergelijken

Bij het vergelijken van verzuim­verzekeringen moet je met name letten op:

  1. Je dekkingspercentage
  2. Je eigen risico
  3. De kosten
  4. De voorwaarden

Hieronder worden deze vier onderdelen verder toegelicht. Een verzuim­verzekering vergelijken is niet eenvoudig. Een polis goed uitpluizen is iets voor specialisten.

Wil je de beste verzekering voor jouw situatie? Een onafhankelijke adviseur kan je daarbij helpen. Maak een afspraak met een adviseur in jouw regio.

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Verzuim­verzekering vergelijken, dekkingspercentage

Als je een verzuim­verzekering afsluit, kun je een keuze maken in het dekkingspercentage. Je kunt vaak een percentage van de loonkosten kiezen, tussen de 70 en 100 procent.

Wanneer je werknemer ziek is, krijg je het afgesproken percentage uitgekeerd. Daarmee kun je het loon van je zieke werknemer betalen. Je kunt ook nog een onderscheid maken tussen het dekkingspercentage in het eerste en het tweede ziektejaar.

  • Ga na hoeveel loon je moet betalen bij ziekte in het eerste en tweede jaar. Dit kan per cao verschillen.
  • Bekijk wat je financiële buffer is en of je die wil gebruiken voor de loondoorbetaling van zieke werknemers. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk minder omzet maakt als je werknemer ziek is. Hij kan namelijk niet meer bijdragen aan je bedrijfsvoering.
  • Daarnaast heb je te maken met extra kosten voor verzuim­begeleiding en eventuele vervanging.

Houd bij de vergelijking van verzuim­verzekeringen dus rekening met het dekkingspercentage. Kijk welke dekking aansluit bij jouw behoeften en mogelijkheden. Meer over de inhoud van je dekking lees je hieronder.

Verzuim­kosten berekenen

1. Wil je weten wat een zieke werknemer kost? Bereken het met de tool zieke werknemer.

2. Wil je weten wat verzuim jouw bedrijf in totaal kost? Gebruik dan de verzuim­calculator.

Verzuim­verzekering vergelijken, eigen risico

Bij een verzuim­verzekering heb je te maken met eigen risico. In de meeste gevallen is dit een eigen risico in de vorm van een aantal wachtdagen. Dit zijn de eerste dagen van ziekte waarop je nog geen uitkering krijgt.

Als je werknemer een paar dagen ziek is, moet je dit dus zelf opvangen. Ga na hoeveel dagen van ziekte je bedrijf zelf kan betalen. Houd rekening met bijkomende kosten door verzuim (zie hierboven) en het verzuim­percentage in jouw bedrijf.

Wachtdagen

De wachtdagen van een verzuim­verzekering staan los van de wettelijke wachtdagen bij ziekte die je als werkgever mag instellen. Dan zijn de eerste dagen van ziekte voor rekening van je werknemer.

Eigen risico verzuim­verzekering vergelijken

Bij een kortere eigenrisicoperiode loop je minder risico, maar betaal je waarschijnlijk wel meer premie. Ga na wat voor jouw bedrijf gunstig is en kijk wat verschillende verzekeraars je bieden. Ga je voor meer eigen risico? Houd dan ook voldoende geld in kas om dat risico op te vangen.

Eigen risico in geld

In sommige gevallen bieden verzekeraars een eigen risico in geld. Dit heet een stoploss of calamiteitendekking. Deze dekking wordt vaak alleen geboden voor grotere bedrijven.

#1 verzekering voor personeel

De verzuim­verzekering is de belangrijkste verzekering voor personeel. Hij staat bovenaan in de top 5 personeels­verzekeringen.

Kosten verzuim­verzekering vergelijken

De kosten van een verzuim­verzekering kunnen flink verschillen per bedrijf. Als je bijvoorbeeld 8 werknemers hebt en dichtbij het gemiddelde verzuim­percentage zit binnen jouw branche, dan kan de premie variëren tussen de 200 en 750 euro per maand. Dat is omgerekend 25 tot 94 euro per werknemer.

Factoren die de premiekosten bepalen

De hoogte van de maandelijkse premie wordt bepaald aan de hand van het risico dat jouw bedrijf loopt. Er wordt vooral gekeken naar:

  • De samenstelling van je personeel (leeftijd, salaris, etc.)
  • Verzuim­cijfers van de afgelopen jaren (het verzuim­percentage)
  • De sector of branche waarin je onderneemt

De exacte kosten zijn verder afhankelijk van het verzekeringspakket dat je samenstelt, het gekozen dekkingspercentage en het eigen risico (zie hierboven) dat je neemt.

Premies verzuim­verzekering vergelijken

Het is slim om de premiekosten van verschillende verzuim­verzekeringen te vergelijken. Hoe doe je dat? Benut de volgende drie manieren:

  1. Je kunt de premie voor een verzuim­verzekering bij verschillende verzekeraars opvragen. Hiervoor kun je een offerte aanvragen voor jouw bedrijf. Je ziet dan direct wat de kosten zijn voor jouw situatie.
  2. Wil je eerst weten wat de kosten ongeveer zijn voor bedrijven in de horeca, bouw, detailhandel en groothandel? Bekijk dan een aantal premievoorbeelden per branche.
  3. Maak een goede afweging voor jouw bedrijf. Lees het artikel over de kosten en baten van een verzuim­verzekering.

Inhoud en voorwaarden verzuim­verzekering vergelijken

De goedkoopste verzuim­verzekering zal niet altijd de beste zijn voor je bedrijf. Let niet alleen op de prijs, maar vooral ook op de inhoud van de verzekering. Wie zijn er precies verzekerd? Wanneer krijg je een uitkering bij ziekte van personeel? Wat zijn de uitzonderingen?

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van de verzuim­verzekering. Kijk bijvoorbeeld of je ook extra ondersteuning krijgt bij het voorkomen van verzuim en de zorg voor zieke werknemers.

Een goede verzekeraar helpt je ook bij verzuim­preventie. Bijvoorbeeld door een periodieke gezondheidscheck van je personeel te vergoeden.

Verzuimverzekering vergelijken met arbodienst bedrijfsarts

Verzuim­verzekering met arbodienst

Je kunt een ziekte­verzuim­verzekering met arbodienstverlening afsluiten. Een arbodienst helpt je om een zieke werknemer vanaf de eerste verzuim­dag te begeleiden. Daarmee ben je zeker van de juiste zorg bij verzuim.

Je krijgt bijvoorbeeld ondersteuning van een bedrijfsarts, arboarts en andere arbodeskundigen. Hiermee voldoe je aan je wettelijke plicht om te zorgen voor goede verzuim­begeleiding van personeel.

Werkgeverslasten meeverzekeren

Het is vaak mogelijk om werkgeverslasten mee te verzekeren. Dit zijn bijvoorbeeld de loonheffingen die gewoon doorlopen als een werknemer uitvalt door ziekte. Kijk of die mogelijkheid er is bij je verzuim­verzekeraar.

Polissen en voorwaarden vergelijken is niet eenvoudig. Een verzekerings­adviseur kan je helpen bij een goede vergelijking van verzekeringen. Hij of zij kan voor jou de meest passende oplossingen op een rij zetten.

Verzuim­verzekering vergelijken, een overzicht

Je hebt verschillende risico's en oplossingen voor zieke werknemers. Naast de traditionele verzuim­verzekering zijn er nog een aantal nuttige verzekeringen rondom zieke werknemers.

Een overzicht van de soorten verzuim­verzekeringen:

Verzekering:Omschrijving:
1. Verzuim­verzekering met arbodienstverleningInclusief ondersteuning arbodienst (o.a. bedrijfsarts)
2. MKB verzuim-ontzorg­verzekeringBasis­verzekering voor werkgevers in het MKB
3. ZW-eigenrisico­verzekeringAls je eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet
4. WGA-eigenrisico­verzekeringAls je eigenrisicodrager bent voor de WGA
5. Collectieve WIA-verzekeringExtra uitkering voor langdurig zieke werknemers

Tip: bekijk alle verzekeringen voor ziek personeel.

Vergelijk verzekeringen voor het MKB

Het is verstandig een goede vergelijking te maken van verzekeringen in het MKB. Daarmee kun je vooraf (op de premie) en achteraf (bij wel of geen uitkering) een hoop geld en gedoe besparen. Welke verzekeringen heeft jouw bedrijf echt nodig? En welke voorwaarden zijn voor jou van doorslaggevend belang? Lees meer over MKB verzekeringen vergelijken.

zieke werknemers

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

Vragen over verzuim­verzekering vergelijken

  • Wat is een verzuim­verzekering?

    Een

    verzuim­verzekering

    beschermt je bedrijf tegen de hoge kosten door ziek personeel. Je krijgt een afgesproken vergoeding als je werknemer ziek is en vaak krijg je ook hulp bij verzuim­begeleiding en re-integratie.

  • Hoe vind ik een goede ziekte­verzuim­verzekering?

    Het is belangrijk om je hierover te laten adviseren door een expert. Vraag advies aan een verzekerings­adviseur uit jouw regio. Een adviseur kan samen met jou bepalen hoe groot het risico is en welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Wil je liever eerst een indicatie krijgen van de kosten? Vraag dan gratis een

    offerte

    aan.

  • Welke aanvullingen op een verzuim­verzekering zijn er?

    Naast een verzuim­verzekering zijn er nog meer verzekeringen die nuttig kunnen zijn bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van personeel, zoals een Ziektewet-eigenrisico­verzekering en een collectieve WIA-verzekering. Lees meer hierover in het artikel

    Personeel verzekeren tegen ziekte, ja of nee?

  • Waarom een ziekte­verzuim­verzekering afsluiten?Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een

    verzuim­verzekering

    helpt je bij de aanpak van verzuim. Je bedrijf loopt dan geen financieel risico meer en jij kunt je focussen op de bedrijfsvoering.

  • Wanneer heb je een arbodienst of bedrijfsarts nodig?

    De wet zegt dat je binnen een week na de ziekmelding je arbodienst of individuele bedrijfsarts op de hoogte moet brengen. Je arbodienst of verzekeraar kan je vragen dit op de eerste ziektedag al te doen. Je

    arbodienst

    of bedrijfsarts gaat je vervolgens helpen de juiste stappen te zetten.

  • Wat is een MKB verzuim-ontzorg­verzekering?

    Naast het loon dat je moet doorbetalen bij ziekte, heb je ook de zorg voor je zieke werknemers en allerlei verplichtingen bij re-integratie. Met een goede verzuim­verzekering of een

    MKB verzuim-ontzorg­verzekering

    ben je zeker van de juiste ondersteuning. Je wordt door een casemanager actief geholpen om de juiste stappen te zetten als een werknemer ziek is.

  • Welke verzuim­verzekering is er voor ondernemers?

    Naast een verzuim­verzekering voor personeel is er ook een

    arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)

    . Ondernemers kunnen daarmee zichzelf verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Met een AOV ben je zeker van een goed inkomen als je voor langere tijd niet meer kunt werken. Daarnaast word

    t

    je ook geholpen bij je re-integratie.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel door WGA-expert Ilona de Wolf.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2025.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een arbeidsongeschikte werknemer die recht heeft op een WIA-uitkering loopt het risico op een inkomensdaling. Als werkgever kun je een collectieve WIA-verzekering afsluiten om dit risico op inkomensverlies te beperken. WIA-expert Ilona de Wolf legt de regels uit.

Whitepapers en online tests