Bedrijfsrisico's risico bedrijf beperken
Bedrijfsrisico's risico bedrijf beperken

Bedrijfsrisico beperken, zo doe je dat

Ieder bedrijf loopt bepaalde risico's. Dat hoort bij ondernemen. Hoe kun je jouw bedrijfsrisico verkleinen? Maak een analyse voor je onderneming aan de hand van deze 7 soorten bedrijfsrisico's.

Welke bedrijfsrisico's loop jij?

Als ondernemer kun je te maken krijgen met allerlei tegenvallers. Je loopt nu eenmaal bepaalde bedrijfsrisico's. Denk aan personeels­risico's, financiële risico's en specifieke risico's in jouw branche.

Welke risico's loop jij? Dat is een belangrijke vraag voor ondernemers. Het beperken van je risico's is cruciaal voor een gezonde bedrijfsvoering.

Personeels­risico's

Als je personeel in dienst hebt, loop je extra risico. Je hebt allerlei personeels­risico’s, zoals het risico op bedrijfsongevallen, arbeidsconflicten en langdurige ziekte van werknemers.

Ook loop je het risico dat je bedrijf schade lijdt, bijvoorbeeld door een fout van je medewerker. Het is slim om oog te hebben voor de risico's die jouw bedrijf loopt, anders gaat het vroeg of laat een keer fout.

Risico's eenmanszaak

Een eenmanszaak kan ook personeel hebben. Dat levert de nodige risico's op. Lees meer over de eenmanszaak met personeel.

7 bedrijfsrisico's voorbeelden op een rij

Wat zijn veelvoorkomende bedrijfsrisico's? Bekijk deze 7 voorbeelden en hoe je daarmee om kunt gaan als ondernemer.

  1. Je wordt arbeidsongeschikt

    Wat als jij ziek wordt of een ongeluk krijgt? Arbeidsongeschiktheid kan grote gevolgen hebben voor jou en het voortbestaan van je bedrijf.

    Langdurige ziekte of een ongeval kan ervoor zorgen dat je voor langere tijd uit de roulatie bent. Je onderneming moet dan verder zonder kapitein op het schip. En je inkomen kan volledig of gedeeltelijk wegvallen.

    Zorg daarom voor een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) kun je bijvoorbeeld jouw ondernemersrisico afdekken. Je ontvangt bij arbeidsongeschiktheid een vergoeding die je kunt gebruiken voor je privésituatie en/of voor je bedrijf.
  2. Je werknemer is langdurig ziek

    Een zieke werknemer kan je bedrijf veel geld kosten. Je bent namelijk verplicht om het loon bij ziekte door te betalen. Daarnaast moet je zorgen voor verzuim­begeleiding, re-integratie en eventuele vervanging. Ook kun je omzet mislopen door het gemis van een werknemer.

    Vooral bij langdurig verzuim kan het een enorme kostenpost worden. Dit is een groot risico, met name voor kleine ondernemingen. Bescherm je bedrijf daarom goed. Probeer verzuim te verlagen en sluit een verzuim­verzekering af voor de loondoorbetaling bij ziekte.
  3. Je bedrijf wordt aansprakelijk gesteld

    Als jij, je werknemer of je product schade veroorzaakt aan personen en/of hun bezittingen, kan jouw bedrijf aansprakelijk worden gesteld. Dit risico kun je afdekken met een aansprakelijkheids­verzekering.

    Daarnaast kunnen jij en je werknemers beroepsfouten maken. Denk aan een verkeerd advies aan je klant met grote gevolgen. Je kunt dan een flinke schadeclaim ontvangen. Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering geeft je de nodige bescherming.
  4. Je apparatuur raakt beschadigd

    Zijn jij en je werknemers afhankelijk van kostbare apparatuur? Misschien maak je zakelijk veel gebruik van elektronica, zoals laptops, tablets en smartphones.

    Schade aan deze apparatuur kan voor jou als werkgever extra kosten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als je werknemer zijn laptop laat vallen of als die gestolen wordt. Als ondernemer kun je je hiertegen verzekeren met een elektronica­verzekering.
  5. Je krijgt een zakelijk conflict

    In elke onderneming liggen juridische problemen op de loer. Zo is er de kans dat klanten niet (op tijd) betalen. Dit heeft invloed op je cashflow en dus ook op de financiële gezondheid van je onderneming. In het ergste geval gaat je onderneming failliet.

    Met een zakelijke rechtsbijstand­verzekering krijg je juridische bijstand, ook bij dreigende conflicten met klanten of werknemers (arbeidsconflicten). Daarmee voorkom je dat dit veel geld gaat kosten. Zo krijg je gratis telefonisch advies, bijvoorbeeld over vergunningen, leveringsvoorwaarden en contracten.
  6. Je bedrijfspand staat in brand

    Als je een eigen bedrijfspand hebt, kan een brand of waterschade funest zijn voor je onderneming. Het is dan ook verstandig om je pand goed te verzekeren. Ook je waardevolle voorraad, inventaris en goederen kun je beschermen met de juiste verzekeringen.

    Je onderneming kan veel omzet mislopen na een grote brand of waterschade. Zeker als jouw onderneming tijdelijk moet sluiten. Met een bedrijfsschade­verzekering verzeker je dit risico.
  7. Je werknemer krijgt een ongeluk

    In welke branche je ook onderneemt, je werknemer kan een ongeluk krijgen. Een simpele struikelpartij kan al grote gevolgen hebben. Soms is een ongeval zo ernstig dat een werknemer blijvend invalide wordt of zelfs overlijdt.

    Met een zakelijke ongevallen­verzekering zorg je als werkgever voor een eenmalige uitkering aan werknemers die een arbeidsongeval krijgen. Als een werknemer overlijdt door een ongeval, keert de verzekeraar dit bedrag uit aan de nabestaanden.

Checklist risico's bedrijf

Welke risico's zijn er in jouw branche? Welke heb jij al afgedekt? Gebruik een handige risico-checklist voor ondernemers.

Risico analyse maken van je bedrijf

Het is verstandig om regelmatig een risico analyse te maken van je bedrijf. Je kunt hierbij de hulp inroepen van een verzekerings­adviseur.Bedrijfsrisico's in kaart brengen

De bedrijfsrisico’s kunnen voortdurend veranderen. Bijvoorbeeld door het wijzigen van bedrijfsactiviteiten, bij een wetswijziging of de groei van je onderneming.

Pieter-Leen Burger: "Loop niet weg voor je bedrijfsrisico's. Als ondernemer ben je geneigd de dingen te doen waar je energie van krijgt, maar je kunt niet als kip zonder kop ondernemen. Benoem je risico's in een actieplan. Dat geeft je uiteindelijk veel rust".

Hoe maak je een goede risico analyse?

De volgende 5 vragen spelen een belangrijke rol:

  1. Welke risico’s denk je zelf te kunnen dragen?
  2. Welke processen of bedrijfsmiddelen zijn essentieel voor de continuïteit van je bedrijf?
  3. Welke maatregelen neem je wel en welke neem je niet?
  4. Wat zijn de kosten en baten?
  5. Hoe kun je na een incident de bedrijfsvoering zo snel mogelijk weer oppakken? Wat is daarvoor nodig?

Gratis voorbeeld bedrijfscontinuïteitsplan gebruiken

Een voorbeeld die je kan gebruiken. Als je op de afbeelding klikt op een Word-document waar je zelf in kan werken en aanpassen.

Bedrijfsrisico's berekenen onderneming

Het is lastig om alle risico's te overzien en te bepalen welke het meest urgent zijn om af te dekken. Het is tenslotte niet je vakgebied. Daarom is het verstandig een professional op dit terrein in te schakelen. Een onafhankelijke verzekerings­adviseur kan je helpen om je risico’s in kaart te brengen. Dan gaat het bijvoorbeeld om risico’s rondom je bedrijfspand, bedrijfsmiddelen, personeel en bedrijfsactiviteiten.

Vervolgens kun je bepalen welke risico’s je wilt voorkomen, beperken, nemen of verzekeren. Samen bepaal je welke maatregelen het beste bij jouw bedrijf passen.

Manage je risico's

Kijk elk jaar opnieuw naar je risico's en oplossingen. Risicomanagement is een doorlopend proces.

Analyse bedrijfsrisico in drie stappen

Schakel je een erkend verzekerings­adviseur in? Dan word je in drie stappen geholpen om grip te krijgen op je risico’s:

  1. Risico analyse

    In deze stap brengt de adviseur je risico’s in kaart. Hij brengt een bezoek aan je bedrijf en stelt de juiste vragen om een beeld te krijgen van de risico’s en de maatregelen die al genomen worden.
  2. Advies op maat

    Het resultaat is een rapportage met een advies op maat over de maatregelen die het best bij jouw bedrijf passen.
  3. Maatregelen kiezen

    Als ondernemer heb je zelf de touwtjes in handen. Jij kiest dan ook de maatregelen die uiteindelijk nodig zijn.

Als ondernemer weet je zelf het beste wat de risico's zijn in je bedrijf. Een adviseur kan je helpen de risico’s op een rij te zetten en ze op een procesmatige manier aan te pakken. Dat is een vak apart.

Bedrijfsrisico's verzekeren

Er zijn allerlei verzekeringen om je bedrijfsrisico te verkleinen. Veel verzekeraars bieden een pakket aan met bedrijfs­verzekeringen. Bijvoorbeeld een pakket met personeels­verzekeringen of verzekeringen per branche. Vaak gaat het om zakelijke verzekeringen die veel ondernemers nodig hebben.

Voordelen verzekeringspakket

Een verzekeringspakket heeft verschillende voordelen voor jou als ondernemer. Je hebt dan geen overlap tussen verschillende verzekeringen. De dekking is op elkaar afgestemd. Daarnaast profiteer je meestal van een aantrekkelijke pakketkorting. Hierdoor ben je minder geld kwijt voor je bedrijfs­verzekeringen.bedrijfsrisico berekenen

Verzekeringen bedrijf vergelijken

Als je eenmaal weet welke verzekeringen nuttig zijn voor je bedrijf, ga je op zoek naar de beste opties voor jouw situatie.

Het is belangrijk om de inhoud en de prijs van bedrijfs­verzekeringen goed te vergelijken. De polis (wat is er verzekerd?) en de premie (wat betaal je?) kunnen sterk verschillen per aanbieder.

Kosten van bedrijfs­verzekeringen

Wil je weten wat de premiekosten zijn en hoe je slim kunt besparen? Lees het artikel Wat kosten bedrijfs­verzekeringen?

Risico's en verzekeringen per bedrijf

De risico’s in dit artikel zijn slechts voorbeelden. Wil je weten waar je in jouw specifieke geval op moet letten? Dan kan een onafhankelijke verzekerings­adviseur je helpen.

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies en ontvang een offerte.

Image
Breng je risico’s in kaart met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Premies zijn afhankelijk van o.a. je bedrijf, diensten die je levert, het aantal werknemers et cetera. Wat zijn de kosten en wat levert het op? Rechtsbijstand Aansprakelijkheids­verzekering AOV voor jezelf Verzuim­verzekering voor je personeel Welke oplossingen zijn er om je risico’s af te dekken? Denk aan risico’s rondom je bedrijf, je personeel én jezelf ? Welke risico’s loop jij als ondernemer? Voorkomen Beperken Accepteren Verzekeren Risico’s kun je: Ik wil advies

Vragen over bedrijfsrisico's beperken

  • Hoe kan ik mijn bedrijfsrisico verkleinen?

    Het is belangrijk je bedrijfsrisico's in kaart te brengen en een plan van aanpak te maken. Dat doe je met risicomanagement. Door je bewust te zijn van de risico's voor jouw bedrijf, kun je er bewust mee omgaan. Een verzekerings­adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen en het beperken van jouw risico's. Vraag advies en ontvang een offerte.

  • Welke bedrijfs­verzekeringen zijn er?

    Er zijn veel verzekeringen voor ondernemingen. Denk aan een aansprakelijkheids­verzekering en een bedrijfsschade­verzekering. Daarnaast heb je ook nog allerlei personeels­verzekeringen, zoals een verzuim­verzekering. En ondernemers­verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV). Bekijk een overzicht van bedrijfs­verzekeringen.

  • Wat kost een bedrijfs­verzekering?

    De kosten van een verzekering voor je onderneming zijn afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, de risico's die je loopt en de dekking die je kiest. Het is slim om voor meerdere verzekeringen een offerte aan te vragen op basis van jouw behoeften. Bekijk een indicatie van de kosten van bedrijfs­verzekeringen.

  • Hoe kan ik zakelijke verzekeringen vergelijken?

    Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. Daar vind je gegevens over de dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een onafhankelijke verzekerings­adviseur in voor een goede vergelijking van verzekeringen en advies op maat.

  • Hoe bespaar ik op bedrijfs­verzekeringen?

    Je kunt besparen op de kosten van ondernemers­verzekeringen door ze slim te combineren. Zo krijg je korting als je een verzekeringspakket afsluit bij één aanbieder. Ook kun je besparen door alleen te verzekeren wat je echt nodig hebt. Daarnaast kun je soms profiteren van belastingvoordeel. De premie voor een AOV is bijvoorbeeld fiscaal aftrekbaar.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel door WGA-expert Ilona de Wolf.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2025.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een arbeidsongeschikte werknemer die recht heeft op een WIA-uitkering loopt het risico op een inkomensdaling. Als werkgever kun je een collectieve WIA-verzekering afsluiten om dit risico op inkomensverlies te beperken. WIA-expert Ilona de Wolf legt de regels uit.

Whitepapers en online tests