In dit artikel:
Zakelijke MKB verzekeringen vergelijken
Er zijn veel nuttige verzekeringen voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Door het enorme aanbod zie je mogelijk door de bomen het bos niet meer. Waar begin je en hoe maak je een goede vergelijking?
Het is belangrijk om de inhoud (polis) en de kosten (premie) van zakelijke verzekeringen in kaart te brengen en te vergelijken. Hoe hoog is de premie? Weegt het op tegen het risico dat je ermee afdekt?
Om die afweging te maken is het belangrijk eerst je bedrijfsrisico's goed in kaart te brengen. Dat doe je met risicomanagement.
Bepaalde risico's kun je zelf lopen, maar sommige risico's kun je beter afdekken met een verzekering. Veel ondernemers zeggen: verzeker in ieder geval wat je niet zelf zou kunnen betalen. Houd daarbij ook rekening met meerdere tegenvallers in korte tijd.
Premie MKB verzekeringen berekenen
De premie berekenen van verzekeringen in het MKB is vaak maatwerk. De kosten zijn namelijk afhankelijk van het risico dat jij loopt als ondernemer. Hoe hoger het risico in jouw branche, hoe hoger de kosten zullen zijn om je te verzekeren.
Ben je aannemer in de bouw? Dan loop je meer risico om van een ladder te vallen dan een zelfstandige kapper. Dat is logisch. Dus betaal je ook meer voor een verzekering die dit risico afdekt.
Pieter-Leen Burger
"Loop niet weg voor je risico's. Als ondernemer ben je geneigd de dingen te doen waar je energie van krijgt, maar je kunt niet als kip zonder kop ondernemen. Benoem je risico's in een actieplan. Dat geeft je veel rust."
MKB verzekeringen vergelijken in 2024
De goedkoopste verzekering zal niet altijd de beste zijn voor je bedrijf. Let dus niet alleen op de prijs, maar vooral ook op de inhoud van de verzekering. Wie en wat is er precies verzekerd? Hoe hoog is de uitkering bij schade? Wat zijn de uitzonderingen?
Polissen en voorwaarden vergelijken is niet eenvoudig. Een verzekeringsadviseur kan je helpen bij een goede vergelijking van verzekeringen. Hij of zij kan voor jou de meest passende oplossingen op een rij zetten.
Bekijk hieronder een aantal populaire verzekeringen in het MKB en lees hoe je de polis en premie kunt vergelijken voor 2024.
MKB verzuimverzekering vergelijken
Een van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers met personeel is de verzuimverzekering. Er zijn verschillende soorten verzuimverzekeringen. De inhoud kun je dus voor een deel zelf bepalen.
Bij een verzuimverzekering met arbodienstverlening krijg je naast een vergoeding voor zieke werknemers ook professionele hulp bij het voorkomen én beperken van verzuim.
Wil je nog meer ondersteuning tijdens de verzuimbegeleiding? Dan is er ook de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering. Een toegewezen casemanager neemt daarbij de regie en helpt je bij de verplichtingen die je hebt als werkgever.
Wat krijg je precies? Bekijk 5 vragen over de ziekteverzuimverzekering.
Premie verzuimverzekering berekenen
De kosten van een verzuimverzekering verschillen aanzienlijk per bedrijf. Als je bijvoorbeeld 7 tot 9 werknemers hebt en het verzuim gemiddeld is voor jouw branche, dan kan de premie variëren tussen de 195 euro en 745 euro per maand.
De premie die je betaalt is afhankelijk van de samenstelling van je personeel, de verzuimcijfers van de afgelopen jaren en de branche waarin jouw bedrijf actief is. Daarnaast kun je zelf een dekkingspercentage kiezen en je eigen risico bepalen.
Wat betaal je ongeveer in de horeca, bouw, detailhandel en groothandel? Bekijk premievoorbeelden per branche.
Vergelijk verzuimverzekeringen
Wil je weten wat de exacte kosten zijn van een verzuimverzekering voor jouw bedrijf? Dan kun je een offerte aanvragen bij verzekeringsadviseurs in jouw regio. Die adviseurs kunnen je ook helpen bij de vergelijking van verzuimverzekeringen.
Aansprakelijkheidsverzekering MKB vergelijken
Je zult als bedrijf maar aansprakelijk worden gesteld en een schadeclaim van 250.000 euro krijgen. Dat hebben de meeste ondernemers niet in een oude sok zitten. Een aansprakelijkheidsverzekering is voor veel bedrijven dan ook een must.
Wist je dat je meerdere soorten aansprakelijkheid hebt? Zo is er bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. Voor beide varianten is er een verzekering:
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is de meest gangbare verzekering. Hiermee verzeker je de schade aan personen en eigendommen van andere waarvoor jouw bedrijf aansprakelijk gesteld wordt
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt vermogensschade van anderen door beroepsfouten van jouw bedrijf. Als jouw werknemer bijvoorbeeld verkeerd advies geeft waardoor je klant financiële schade oploopt, is jouw bedrijf gedekt tegen een mogelijke schadeclaim.
Premie aansprakelijkheidsverzekering berekenen
De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering zijn volledig afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en je jaaromzet. Hoe groter je omzet, hoe hoger de premie.
Als jij onderneemt in een branche waar schadeclaims vaak voorkomen, zal je premie ook hoger zijn.
Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen
Samen met een verzekeringsadviseur kun je jouw wensen bespreken. Aan de hand daarvan zal hij of zij de beste opties voor jouw bedrijf selecteren en de exacte premie berekenen. Je kunt bij verschillende adviseurs vrijblijvend een offerte aanvragen voor jouw bedrijf.
MKB bedrijfsschadeverzekering vergelijken
Je onderneming kan veel omzet mislopen na een grote brand of waterschade. Zeker als jouw bedrijf tijdelijk moet sluiten. Met een bedrijfsschadeverzekering verzeker je dit risico.
Bij schade ontvang je een vergoeding van je vaste lasten en de misgelopen winst. Hierdoor kun je zo snel mogelijk weer verder met ondernemen. Kijk goed in welke situaties je een uitkering krijgt en hoe hoog die is.
Premie bedrijfsschadeverzekering berekenen
De premie voor een bedrijfsschadeverzekering is afhankelijk van je bedrijfssoort, je brutowinst en de gekozen uitkeringstermijn.
Wat betaal je ongeveer? Bekijk premievoorbeelden voor jouw branche.
Vergelijk bedrijfsschadeverzekeringen
Samen met een adviseur kun je de exacte premie berekenen en polissen vergelijken voor verschillende bedrijfsschadeverzekeringen. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij adviseurs in jouw regio.
Inventaris en goederenverzekering vergelijken
Je bedrijfsmiddelen kun je verzekeren met de inventaris- en/of goederenverzekering. Ook hierin is veel variatie mogelijk. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen inventaris en goederen:
- Inventaris bestaat uit voorwerpen die bedoeld zijn voor de uitoefening van je bedrijf. Denk aan kantoormeubels, machines en andere gebruiksvoorwerpen.
- Bij Goederen gaat het onder meer om grond- en hulpstoffen, halffabricaten en eindproducten die bestemd zijn voor de verkoop.
Met een inventaris- en goederenverzekering is er een uitkering bij schade door brand, water, diefstal en andere calamiteiten. Je kunt vaak allerlei bedrijfsmiddelen meeverzekeren en per branche zijn er specifieke voordelen.
Premie inventaris- en goederenverzekering berekenen
De premie voor deze verzekering is afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en het verzekerde bedrag dat je kiest. Als jouw bedrijf veel risico loopt op beschadiging of verlies, zal je premie hoger uitvallen dan gemiddeld.
Wat betaal je ongeveer? Bekijk een premievoorbeeld voor jouw branche.
Vergelijk inventaris- en goederenverzekeringen
Je kunt samen met een verzekeringsadviseur de exacte kosten berekenen voor een inventaris- en goederenverzekering op maat. Je kunt bij verschillende adviseurs een offerte aanvragen voor jouw bedrijf.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken
Een belangrijke verzekering voor ondernemers is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Hiermee regel je een uitkering voor jezelf en je gezin als je (tijdelijk) niet meer kunt werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid.
Premie AOV berekenen
De premiekosten voor een AOV zijn afhankelijk van het type werk dat je doet (je beroep), je leeftijd, je gewenste uitkering, de wachttijd en de eindleeftijd.
Ondernemers in Nederland betalen gemiddeld 260 euro per maand voor een AOV. De premie voor een AOV is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit scheelt zo’n 40 procent in de kosten. Gemiddeld kom je dan netto uit op 156 euro per maand.
Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? Bekijk dan een aantal voorbeeldpremies.
Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
Ook bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is er veel te kiezen. Kijk goed wat er wel en niet is meeverzekerd. Heb je bijvoorbeeld dekking voor een burn-out? Krijg je ook professionele hulp om je weer aan het werk te krijgen?
Samen met een verzekeringsadviseur kun je bepalen wat je precies nodig hebt en welke verzekeringen geschikt zijn. Een adviseur kan ook de kosten voor je berekenen: vraag direct een AOV-offerte aan voor jouw bedrijf.
Mathijn Slomp
"Voor ondernemers met een klein bedrijf is een AOV heel belangrijk. Als je bedrijf wat groter is en je een goede buffer hebt, kun je mogelijk zelf je arbeidsongeschiktheid opvangen."
Meer bedrijfsverzekeringen vergelijken
Natuurlijk zijn er nog veel meer verzekeringen die relevant kunnen zijn voor je bedrijf. De inhoud en de premie kunnen per verzekeraar sterk verschillen. Bekijk een handig totaaloverzicht en maak een selectie voor jouw bedrijf.
Pakket met bedrijfsverzekeringen
Waarschijnlijk heb je een aantal bedrijfsverzekeringen nodig. Het is dan slim om voor een verzekeringspakket te kiezen. Bijvoorbeeld een pakket afgestemd op jouw branche. Een verzekeringspakket heeft verschillende voordelen. Zo krijg je één aanspreekpunt, mogelijk extra dienstverlening, ruimere vergoedingen en is er geen overlap van verzekeringen.
Bekijk bijvoorbeeld een compleet pakket met bedrijfsverzekeringen.
Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.Welke verzekeringen heb ik nodig?
Vragen over verzekeringen vergelijken
Wat kosten MKB verzekeringen?
De kosten van verzekeringen voor het MKB zijn afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, de risico's die je loopt en de dekking die je kiest. Het is slim om bij meerdere verzekeringen een offerte aan te vragen op basis van jouw behoeften. Bekijk een indicatie van de kosten van bedrijfsverzekeringen.
Hoe kan ik bedrijfsverzekeringen vergelijken?
Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. Daar vind je gegevens over de premie, de dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een verzekeringsadviseur in voor een goede vergelijking van bedrijfsverzekeringen en advies op maat.
Wanneer krijg ik korting op zakelijke verzekeringen?
Je kunt besparen op de kosten van MKB-verzekeringen door ze slim te combineren. Zo krijg je tot 10 procent korting als je een verzekeringspakket afsluit bij één aanbieder. Ook kun je besparen door alleen te verzekeren wat je echt nodig hebt. Daarnaast kun je soms profiteren van belastingvoordelen. De premie voor een AOV is bijvoorbeeld aftrekbaar.
Wat kost ziekteverzuim in 2024 voor jouw onderneming?
De kosten door ziek personeel kunnen hoog oplopen. Gemiddeld kost een zieke werknemer ongeveer 260 euro per dag, maar per onderneming, branche en situatie verschillen de kosten. Benieuwd naar de kosten voor jouw onderneming? Bereken de totale verzuimkosten binnen jouw onderneming en vergelijk dit met de gemiddelde verzuimkosten binnen jouw branche. Met een ziekteverzuimverzekering ben je verzekerd van loondoorbetaling van zieke personeelsleden.
Welke MKB verzekeringen zijn er?
Er zijn veel verzekeringen voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Denk aan bedrijfsverzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsschadeverzekering. Daarnaast heb je ook nog allerlei personeelsverzekeringen, zoals een verzuimverzekering. En ondernemersverzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Bekijk een overzicht van de belangrijkste verzekeringen in het MKB.