Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Ziek personeel verzekeren
Ziek personeel verzekeren

Personeel verzekeren tegen ziekte, ja of nee?

Je personeel verzekeren tegen ziekte, waarom? Welke verzekeringen zijn er rondom ziekte? En wat kost het? Maak een goede afweging. Tips voor werkgevers.

Personeel verzekeren tegen ziekte, waarom?

Je personeel verzekeren tegen ziekte doe je in de basis met een verzuim­verzekering. Voor veel bedrijven is dit de belangrijkste verzekering, want personeel is hun grootste kapitaal. Maar wel een kwetsbaar kapitaal. Hoe goed je je best ook doet als werkgever, je werknemers kunnen plotseling uitvallen door een blessure, een burn-out of een chronische ziekte.

Financiële impact

Met name als een werknemer langdurig uit de running is, kan dat een grote financiële impact hebben op je bedrijf. Kun jij die kosten zelf opvangen?

Bekijk deze video van 3 minuten waarom een verzuim­verzekering belangrijk is voor ondernemers met personeel:

Belangrijkste verzekering personeel

De ziekte­verzuim­verzekering staat staat op nummer 1 in de top 5 personeels­verzekeringen.

Wat kost een zieke werknemer in 2025?

Een zieke werknemer kost gemiddeld ongeveer 400 euro per dag.

Verzuim­coach Kiona Dolmans: Je bent al gauw 2,5 keer het dagloon van je medewerker kwijt.

Je bent als werkgever verplicht om 70 tot 100 procent van het loon door te betalen in de eerste twee jaar van zijn ziekte. Maar daar komen nog extra kosten bij.

Naast de loondoorbetaling bij ziekte, ben je geld kwijt aan verzuim­begeleiding en re-integratie van je zieke werknemer. Mogelijk heb je ook te maken met omzetverlies en kosten voor vervanging. 

Personeel verzekeren tegen ziekte verzuim

Pas op voor loonsanctie

Na twee jaar hoef je in principe geen loon meer te betalen aan een ziek personeel behalve als het UWV vindt dat jij je re-integratieverplichtingen onvoldoende bent nagekomen. Dan loop je het risico op een loonsanctie en moet je maximaal nog een jaar loon doorbetalen aan je zieke werknemer.

Je kunt die extra loondoorbetaling voorkomen door te zorgen voor de juiste verzuim­begeleiding. Schakel op tijd een bedrijfsarts in en houd je aan de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter.

Van jou als werkgever wordt verwacht dat je er alles aan doet om de werknemer weer aan het werk te krijgen als dat mogelijk is.

Door andere wetten en regels kan een langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemer je in totaal tot 12 jaar lang geld kosten. Deze onvoorziene personeels­kosten zijn heel gevaarlijk voor de gezondheid van je bedrijf.

Wil je weten wat het precies kost als jouw werknemer ziek is? Bekijk het artikel over verzuim­kosten met daarin een rekentool en een handige voorbeeldberekening.

 

Bereken direct wat de kosten zijn voor jouw zieke medewerker: Reken het uit met deze rekentool.

Volgens ondernemers met personeel is verzuim een van de grootste risico's voor een klein bedrijf. Bekijk de video:

Personeel verzekeren tegen ziekte, wat zijn de opties?

Financiële tegenslagen door ziekte en verzuim kun je voorkomen en beperken met de juiste verzekeringen. Je hebt de volgende opties om je personeel te verzekeren tegen ziekte:

  1. Verzuim­verzekering

    Met een verzuim­verzekering, ook wel ziekte­verzuim­verzekering genoemd, krijg je een vergoeding voor het salaris van je zieke werknemer. Je krijgt in sommige gevallen ook extra kosten vergoed voor de preventie van ziekte en de re-integratie van zieke werknemers.

    Je kunt de service van een arbodienst opnemen in je verzekeringspakket. De arbodienst kan dan in samenwerking met jou een zieke werknemer vanaf de eerste verzuim­dag begeleiden.

    Bedenk goed welke werknemers je wilt verzekeren tegen ziekte. In de horeca wordt er bijvoorbeeld vaak voor gekozen om met oproepkrachten te werken. Hun verzuim is over het algemeen minder. Maar ook horeca­personeel heeft vaak recht op loondoorbetaling bij ziekte.

    Let op! Er zijn verschillende soorten verzuim­verzekeringen. Er word bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen een conventionele ziekte­verzuim­verzekering en een verzuim­verzekering met stoploss dekking. Lees meer over de soorten verzuim­verzekeringen en de verschillen erin. Zo kun je de juiste keuze maken die goed aansluit bij jouw onderneming.

  2. Ziektewet-eigenrisico­verzekering

    Als bijvoorbeeld een werknemer met een tijdelijk contract ziek uit dienst gaat, kun jij mogelijk opdraaien voor de Ziektewetuitkering van je werknemer. Dat is het geval als je eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet. Met een Ziektewet-eigenrisico­verzekering dek je dit risico.

  3. WGA-eigenrisico­verzekering

    Als een werknemer na twee jaar nog steeds ziek is en (voorlopig) niet meer kan werken, krijgt hij een WGA-uitkering. Als jij eigenrisicodrager bent voor de WGA, moet jij die uitkering betalen. Met een WGA-eigenrisico­verzekering kun je dit risico onderbrengen bij een verzekeraar.

  4. Collectieve WIA-verzekering

    Als een werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt is, heeft hij mogelijk te maken met een forse inkomensdaling. Met een collectieve WIA-verzekering bied je je personeel een extra vangnet en ook nog eens een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde.

De oplossingen voor ziekte­verzuim nog even samengevat:

Ziekte­verzuim:Soort verzekering:
Werknemer die kort ziek isKosten voor eigen rekening
Langdurig zieke werknemerVerzuim­verzekering
Werknemer die 2 jaar ziek isWGA-eigenrisico­verzekering
Werknemer met tijdelijk contract en ziek uit dienstZW-eigenrisico­verzekering
Zeer langdurig zieke werknemerCollectieve WIA-verzekering
Zélf ziekAOV voor ondernemers

Kies de juiste verzekeringen voor jouw bedrijf. Lees het gratis whitepaper, inclusief een handige risico-checklist en alle verzekeringen in 1 overzicht.

Personeel verzekeren tegen ziekte, wat kost het?

Personeel verzekeren tegen ziekte kost natuurlijk ook wat. De premies van verzekeringen tegen ziekte worden meestal berekend over de totale loonsom (het loon van al je werknemers bij elkaar). De verzekeraar vraagt van die loonsom een bepaald percentage.

Hoogte premiekosten

De hoogte van je premie wordt bepaald aan de hand van de risico's die jouw bedrijf loopt. Er wordt met name gekeken naar:

  • De samenstelling van je personeel (leeftijd, salaris, etc.)
  • Verzuim­cijfers van de afgelopen jaren
  • De sector of branche waarin je onderneemt

De kosten zijn verder afhankelijk van het verzekeringspakket dat je samenstelt. Je kunt zelf een dekkingspercentage en je eigen risico kiezen.

Hoe hoog is het verzuim binnen jouw bedrijf? Bereken je verzuim­percentage.

Kosten verzekeringen personeel, 3 tips

  1. Wil je een inschatting van de premie voor een verzuim­verzekering? Bekijk een kostenindicatie (rekenvoorbeelden) van De Goudse voor de horeca, bouw, detailhandel en zakelijke dienstverlening.
  2. Wil je de exacte kosten weten voor jouw bedrijf? Dan kun je een offerte aanvragen bij je verzekeraar.
  3. Wil je de beste verzekering voor jouw situatie? Een onafhankelijke verzekerings­adviseur kan je daarbij helpen en adviseren. Vraag advies.

Vragen over personeel verzekeren tegen ziekte

  • Waarom je personeel verzekeren tegen ziekte?

    Voor ondernemers met personeel is verzuim een groot risico. De kosten van een zieke werknemer kunnen flink oplopen. Naast de verplichte loondoorbetaling bij ziekte heb je al snel te maken met omzetverlies, kosten voor vervanging en re-integratie. Met een verzuim­verzekering kun je in ieder geval het loon van je zieke werknemer doorbetalen.

  • Wat is een MKB verzuim-ontzorg­verzekering?

    Naast het loon dat je moet doorbetalen bij ziekte, heb je ook de zorg voor je zieke werknemers en allerlei verplichtingen bij re-integratie. Met een MKB Verzuim Ontzorg verzekering ben je zeker van de juiste ondersteuning. Je wordt door een casemanager actief geholpen om de juiste stappen te zetten als een werknemer ziek is.

  • Welke verzekeringen zijn er bij langdurige ziekte?

    Als een werknemer na twee jaar nog steeds ziek is, krijgt hij mogelijk een WGA-uitkering. Als jij eigenrisicodrager bent, moet je die uitkering betalen. Met een WGA-eigenrisico­verzekering kun je dit verzekeren. Daarnaast kun je een collectieve WIA-verzekering afsluiten om je werknemers meer zekerheid te geven als zij langdurig ziek worden.

  • Hoe kun je verzuim voorkomen?

    Een belangrijke manier om je verzuim­kosten te verlagen is het voorkomen en beperken van verzuim. Je kunt als werkgever namelijk veel doen om onnodig verzuim aan te pakken en langdurig verzuim in de hand te houden. Gebruik de checklist verzuim voorkomen.

  • Is verzuim­begeleiding van een zieke werknemer verplicht?

    Ja dat is verplicht, je volgt als werkgever de richtlijnen uit de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter. Je moet zorgen voor een goed verzuim­beleid, begeleiding en deskundige ondersteuning bij verzuim.

  • Is een verzuim­verzekering verplicht voor ondernemers?

    Nee, een verzuim­verzekering is niet wettelijk verplicht gesteld voor ondernemers met personeel, het is wel verstandig. Verzuim­begeleiding bieden bij ziek personeel is wel verplicht. Het is daarom belangrijk je (verzuim)risico's in kaart te brengen met een adviseur. Zo krijg je inzichtelijk wat jouw risico's zijn en jouw plichten.

Ziekteverzuimverzekering personeel

Ziekte­verzuim­verzekering

Verlaag de risico's en onverwachte kosten van ziek personeel met een verzuim­verzekering, ontdek wat dit voor jouw onderneming kan betekenen.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Verzuim­coach Kiona Dolmans beschrijft de regels en geeft tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2025.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests