Bedrijfsauto verzekeren verzekering zakelijke auto bestelbus bedrijfswagen
Bedrijfsauto verzekeren verzekering zakelijke auto bestelbus bedrijfswagen

Zakelijke auto, vrachtwagen of motor verzekeren?

Of je nu een zakelijke auto, motor, vrachtwagen, bestelbus of aanhanger aanschaft, je hebt een verzekering nodig. In de meeste gevallen is dit zelfs verplicht. Welke auto­verzekering moet je hebben? En wat zijn de kosten? De belangrijkste opties op een rij.

Zakelijke auto verzekeren

Bij de aanschaf van een zakelijke auto moet je een verzekering afsluiten. Dit is wettelijk verplicht. Een particuliere auto­verzekering dekt meestal geen schade bij gebruik van je bedrijfsauto.

Autoschade zakelijk verzekeren is dus noodzakelijk voor ondernemers. Met een zakelijke auto­verzekering ben je meestal ook verzekerd als je tijdens privégebruik schade veroorzaakt met je bedrijfsauto. Dit is wel afhankelijk van je dekking.

Auto­verzekering zakelijkZakelijke auto verzekeren

Er zijn verschillende soorten bedrijfsauto’s en daarom ook verschillende verzekeringen.

Voor een reguliere personenauto die je aanschaft voor je bedrijf heb je een zakelijke personenauto­verzekering nodig. 

Verplichte auto­verzekering zakelijk

Een zakelijke auto­verzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat. De Belastingdienst beschouwt je auto dan officieel als bedrijfsauto. Je moet minimaal een WA-verzekering afsluiten.

Auto werknemer verzekeren

Als je bedrijfsauto's aanschaft waar je werknemers in gaan rijden, moet je deze ook laten verzekeren. Bij een leaseauto van de zaak is dit vaak al geregeld, behalve als je zelf de eigenaar bent van de auto.

Een leaseauto staat meestal op naam van een leasemaatschappij en dat betekent dat je geen omkijken hebt naar verzekeringen, wegenbelasting en onderhoud. Check dit wel voordat je de auto in gebruik neemt.

Dekking zakelijke auto 

Bij een zakelijke auto­verzekering heb je de keuze uit drie dekkingsvarianten:

  1. WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

    Dit is de verplichte basis­verzekering die alleen de schade vergoedt die je als bestuurder veroorzaakt bij iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Het is verplicht om minimaal een zakelijke WA-verzekering af te sluiten voor een bedrijfsauto.
  2. Beperkt casco

    Dit is een aanvulling op de WA-verzekering. Deze dekking beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade door een brand of explosie, een aanrijding met een dier, noodweer, diefstal en ruitschade. Deze verzekering wordt vaak afgesloten als je auto al wat ouder is en de dagwaarde minder hoog is.
  3. Volledig casco

    Deze verzekering staat ook bekend als allrisk en beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade door botsingen, als je van de weg raakt en andere externe schadeoorzaken. Schade aan de auto die je zelf veroorzaakt, is ook verzekerd. Deze verzekering sluit je meestal af bij een nieuwe auto of bij een auto met een hoge dagwaarde.

Kosten auto­verzekering zakelijk

De premie voor een zakelijke auto­verzekering is afhankelijk van de gekozen dekking. Daarnaast wordt gekeken naar de auto zelf (merk, waarde, gewicht, vermogen en brandstof), de bestuurder (leeftijd, schadevrije jaren), je branche en de regio.

Vaak rijd je in een bedrijfsauto meer kilometers dan privé. Bij veel bedrijven zijn er ook meerdere bestuurders. De kans op schade is daarom statistisch gezien groter, waardoor de premie van een zakelijke auto­verzekering vaak iets hoger uitvalt dan van een particuliere auto­verzekering.

Kosten auto­verzekering aftrekbaar

De premie voor je auto­verzekering mag je aftrekken van je winst. Daardoor krijg je ongeveer 40 procent van de premie terug na je belastingaangifte.

Bestelbus verzekeren zakelijk Bestelbus zakelijk verzekeren

Een bestelbus of bestelauto moet je ook verzekeren tegen schade. Vooral bedrijven in de bouw, detailhandel of horeca maken gebruik van een bestelauto. Voor deze grotere bedrijfswagens is een bestelauto­verzekering nodig.

Bestelauto verzekeren zakelijk

Als je een bestelauto­verzekering afsluit, kijk dan goed naar de dekking die je kiest. Ook hier zijn er drie mogelijkheden. Je kunt kiezen voor: alleen WA, WA + beperkt casco of WA + volledig casco.

  • Met WA ben je verzekerd tegen schade aan jouw bestelwagen en aan anderen. Met beperkt casco ook tegen schade door aanrijdingen met dieren, brand, explosie, weerschade, diefstal en schade aan ruiten.
  • Bij volledig casco ben je verzekerd tegen nog meer oorzaken van schade, waaronder schade die je zelf veroorzaakt. Deze dekking kies je meestal bij een nieuwe bestelauto of een bestelbus met een hoge (dag)waarde.

Bestelbus beveiligen

Zorg dat je spullen niet gestolen worden. Lees meer over inbraakmethodes en slimme beveiliging van je bestelauto.

De kosten van een verzekering voor je bestelauto zijn afhankelijk van het automerk, de (dag)waarde, het gewicht, het aantal schadevrije jaren van de bestuurder, de regio waar hij woont en het vermogen van de motor. 

Lees meer over de bestelauto­verzekering voor de bouw.

Vrachtwagen verzekeren Vrachtwagen verzekeren zakelijke auto verzekering

Ga je een vrachtwagen aanschaffen voor je bedrijf? Dan heb je een vrachtwagen­verzekering nodig. Je vrachtwagen kan op allerlei manieren beschadigd raken.

Bijvoorbeeld als jij of je werknemer van de weg raakt of een ongeluk veroorzaakt. Maar ook bij stilstand kan je vrachtauto schade oplopen door vandalisme, brand of noodweer. Die risico's kun je afdekken met een verzekering.

Vrachtwagen verzekering

Met een vrachtwagen­verzekering zijn de grootste risico’s gedekt. Hierdoor is je vrachtauto zo snel mogelijk weer op de weg. Welke schade precies vergoed wordt, hangt af van je gekozen dekking. Ook hier heb je in ieder geval een WA-dekking nodig en de keuze voor beperkt casco of volledig casco.

Als je een vrachtauto­verzekering wil afsluiten, is het verstandig om het aanbod van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar vooral ook naar de exacte dekking en uitsluitingen op die dekking. Een verzekerings­adviseur kan je helpen de beste verzekering te kiezen voor jouw vrachtwagen.

Zakelijke motor verzekeren Zakelijke motor verzekering

Heb je een motor? En gebruik je die voor zakelijke ritten, bijvoorbeeld van en naar je bedrijf of naar klanten? Dan kun je er een zakelijke motor­verzekering voor afsluiten.

Motorrijden brengt bepaalde risico’s met zich mee. Een botsing kan grote gevolgen hebben. Daarnaast kan je motor ook beschadigd raken door brand, een storm of een hevige hagelbui.

Motor­verzekering zakelijk

Met een zakelijke motor­verzekering kun je veel vormen van schade dekken aan je motor. Net als bij een auto­verzekering heb je bij een motor­verzekering zakelijk de keuze voor drie dekkingsvarianten: alleen WA, WA in combinatie met beperkt casco of volledig casco.

Daarbij kun je vaak kiezen voor allerlei aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld een schade­verzekering voor opzittenden of een helm- en kledingdekking. Met die verzekeringen op zak, rijd je een stuk lekkerder.

Welke dekking voor jouw zakelijke motor nodig is, hangt af van je eigen wensen en de waarde van je motor. Je kunt samen met een verzekerings­adviseur bespreken wat je nodig hebt en welke verzekering goed aansluit. 

Aanhanger verzekeren Aanhanger verzekering

Maak je voor je werk gebruik van een aanhanger? Bijvoorbeeld als aannemer, marktkoopman of tuinier? Dan is het verstandig een verzekering af te sluiten voor je aanhanger.

Er kan namelijk altijd wat gebeuren. Van een aanrijding of diefstal tot een brand in de loods. Als je de aanhanger niet meer kunt gebruiken is het handig als de schade gedekt is en je direct een nieuwe kan kopen. Dan kun je snel door met het vervoeren van je spullen.

Aanhangwagen verzekeren

Een verzekering voor je aanhangwagen vergoedt vrijwel alle mogelijke schade door aanrijdingen, botsingen, brand, storm, natuurgeweld of een andere calamiteit. Ook bij diefstal en joyriding ben je vaak verzekerd. 

Een aanhangwagen­verzekering is meestal goed te betalen. Heb je bijvoorbeeld een aanhangwagen met een aanschafprijs van 5.000 euro? Dan betaal je ongeveer 10 euro per maand voor de verzekering.

Hoeveel betaal jij? Vraag om een offerte aanhangwagen­verzekering.

verkeersverzekering

Verkeer en vervoer

Zowel jij als jouw werknemers zijn weleens op pad. Welke zakelijke auto­verzekeringen zijn belangrijk voor jouw onderneming?

Andere en aanvullende verzekeringen vervoer en schade

Naast bovenstaande verzekeringen, kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen en dekkingen rond vervoer en schade. Zoals:

  • Werkmaterieel verzekeren

Misschien maak je ook gebruik van een heftruck, graafmachine of ander werkmaterieel. Ook dit kun je verzekeren. Sterker nog: een WA-verzekering is verplicht voor alle gemotoriseerde voertuigen. En ook hier kun je kiezen voor beperkt of volledig casco. Lees meer over de werkmaterieel­verzekering.

  • Vervoer­verzekering eigen goederen

Ook de inhoud van je bedrijfsauto's kun je verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding als de goederen of gereedschappen in je bedrijfswagen beschadigd raken of gestolen worden. Dit regel je met een vervoer­verzekering eigen goederen.

  • Verkeersschade­verzekering voor medewerkers

Als je werknemer tijdens werktijd een verkeersongeval krijgt, kun jij als werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dit dek je af met een verkeersschade­verzekering voor medewerkers. Daarmee worden materiële schade en letselschade vergoedt door ongevallen van personeel. De verkeersschade­verzekering geldt vaak voor al je medewerkers. Ook tijdelijke krachten zoals uitzendkrachten, oproepkrachten, stagiaires, vrijwilligers en zzp’ers.

  • Schade­verzekering inzittenden

Je verzekert hiermee de schade die jijzelf en andere inzittenden van je bedrijfsauto (of opzittenden van een motor) kunnen oplopen bij een ongeval. Dit kan variëren van een kapotte bril tot een vergoeding bij overlijden. De schade wordt ook vergoed, als de bestuurder zelf aansprakelijk is.

  • Ongevallen­verzekering voor inzittenden

Je verzekert de inzittenden voor de gevolgen van een ongeval. De inzittenden (waaronder de bestuurder) of hun nabestaanden ontvangen een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden.

  • Rechtsbijstand­verzekering Motorrijtuigen

Na een aanrijding kan er discussie ontstaan over de schuldvraag, of je hebt een geschil met de dealer over de garantievoorwaarden nadat je de auto hebt gekocht. De rechtsbijstand­verzekering zorgt voor juridische ondersteuning.

  • Accessoires meeverzekeren

De meeste verzekeringen hebben per dekkingsvariant (beperkt of volledig casco) een standaard dekking voor extra accessoires. Denk aan een trekhaak of een beveiligingssysteem (onderdelen die later zijn aangebracht op de auto). De opties en accessoires die door de fabriek zijn aangebracht vallen onder de reguliere dekking.

Bijtelling auto van de zaak, hoe zit dat?

Houd bij de aanschaf van een bedrijfsauto ook rekening met de bijtelling. Zo betaal je voor alle auto's die meer dan 0 gram CO2 uitstoten 22 procent bijtelling. 

Voor volledig elektrische auto's stijgt de bijtelling de komende jaren van 16 procent naar 22 procent. Vanaf 2026 geldt voor alle auto’s dan dezelfde bijtelling.

Tarieven bijtelling bedrijfsauto 2022-2026

 

2022 2023 2024 2025 2026
Elektrisch (0 gram/km) 16% 16% 16% 17% 22%
PHEV (1-50 gram/km) 22% 22% 22% 22% 22%
Zuinig (51-106 gram/km) 22% 22% 22% 22% 22%
Overig (>106 gram/km) 22% 22% 22% 22% 22%

Let op: Het lage tarief voor elektrische auto's geldt tot een aanschafprijs van 35.000 euro. Over elke euro daarboven betaal je 22% bijtelling.

Overgangsrecht voor bijtelling zakelijke auto

Auto's houden tot vijf jaar na de datum van eerste toelating op de weg hun oude bijtelling. Dankzij deze regeling rijd je bijvoorbeeld een in 2022 aangeschafte elektrische auto nog tot 2027 met 16 procent bijtelling. Door deze regeling is het tot 2025 nog voordelig om een EV aan te schaffen.

Vragen over zakelijke auto verzekeren

  • Wat is een zakelijke auto­verzekering?

    Met een zakelijke auto­verzekering kun je een bedrijfsauto en inzittenden verzekeren tegen schade. Je krijgt dan een financiële vergoeding als er iets met je bedrijfsauto gebeurt, bijvoorbeeld bij beschadiging of diefstal.

  • Wanneer is een zakelijke auto­verzekering verplicht?

    Als de auto op de balans van je onderneming staat ben je verplicht een bedrijfsauto­verzekering of bestelauto­verzekering af te sluiten. De Belastingdienst ziet je auto dan officieel als bedrijfsauto.

  • Hoe kan ik de inhoud van mijn bedrijfswagen verzekeren?

    Je kunt de inhoud van je bedrijfsauto, zoals gereedschap, bouwmaterialen, en machines, verzekeren met een vervoer­verzekering eigen goederen. Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal van spullen, maar ook tegen schade aan je goederen tijdens het vervoer. Ook schade die ontstaat bij het laden en lossen is meeverzekerd

  • Hoeveel kost een zakelijke auto­verzekering?

    De kosten van een zakelijke auto­verzekering zijn afhankelijk van het merk, de (dag)waarde en het gewicht van de auto, de leeftijd van de bestuurder, zijn schadevrije jaren, de regio waar hij woont, het segment van de auto (bijvoorbeeld SUV, MPV), het vermogen van de motor en de brandstofsoort(en). Wil je weten wat de kosten zijn voor jouw bedrijfsauto? Dan kun je een offerte aanvragen.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel door WGA-expert Ilona de Wolf.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2024.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een arbeidsongeschikte werknemer die recht heeft op een WIA-uitkering loopt het risico op een inkomensdaling. Als werkgever kun je een collectieve WIA-verzekering afsluiten om dit risico op inkomensverlies te beperken. WIA-expert Ilona de Wolf legt de regels uit.

Whitepapers en online tests