Bedrijfsauto bedrijfswagen verzekeren
Bedrijfsauto bedrijfswagen verzekeren

Bedrijfsauto verzekeren, dit zijn de aandachtspunten

Als ondernemer kun je niet zonder een bedrijfsauto. Met een zakelijke auto­verzekering rijd je onbezorgd rond in je bedrijfswagen. Waar moet je op letten bij het verzekeren van een bedrijfsauto?

Bedrijfsauto verzekeren, waarom?

Een zakelijke auto­verzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat. De Belastingdienst beschouwt je auto dan officieel als bedrijfsauto. Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten.

Een particuliere verzekering dekt vaak geen schade tijdens gebruik van je bedrijfsauto. Wanneer je in dat geval schade rijdt, ben je meestal niet verzekerd. Andersom wel: afhankelijk van je dekking, ben je met een zakelijke auto­verzekering ook verzekerd wanneer je tijdens een privérit schade veroorzaakt met de bedrijfsauto.

Bedrijfsauto verzekeren verplicht

Een zakelijke auto­verzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat.

Zakelijke auto­verzekering, wat zijn de opties?

Er zijn verschillende bedrijfsauto’s en daarmee ook verschillende verzekeringen. Voor een 'reguliere' personenauto van de zaak, bijvoorbeeld in de zakelijke dienstverlening, heb je een zakelijke personenauto­verzekering nodig.

Bestelauto

Als je een bedrijf in de bouw, detailhandel of horeca hebt, maak je waarschijnlijk gebruik van een bestelauto. Je vervoert misschien goederen, gereedschap, bouwmateriaal of machines. Voor deze bedrijfsauto's is een bestelauto­verzekering van toepassing.

Diefstal, inbraakmethodes en beveiliging

Voorkom diefstal van je bestelauto en gereedschap. Lees meer over inbraakmethodes en slimme beveiliging van je bestelauto.

Grijs kenteken

Bestelauto's hebben een grijs kenteken en dit levert fiscaal voordeel op, je betaalt onder andere minder wegenbelasting. De Belastingdienst heeft hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Je moet bijvoorbeeld ondernemer voor de omzetbelasting zijn en een btw-nummer hebben. Verder moet de laadvloer van de bestelauto vlak zijn en mogen er geen zitplaatsen in de laadruimte zijn.

verkeersverzekering

Verkeer en vervoer

Zowel jij als jouw werknemers zijn weleens op pad. Welke zakelijke auto­verzekeringen zijn belangrijk voor jouw onderneming?

Bedrijfsauto verzekeren, hoe werkt dat?

Net als bij een particuliere auto­verzekering heb je voor een zakelijke auto­verzekering drie gebruikelijke dekkingsvarianten:

  1. WA (Wettelijke Aansprakelijkheid

    Dit is de verplichte basis­verzekering die alleen de schade vergoedt die je als bestuurder veroorzaakt bij iemand anders of aan de spullen van iemand anders. De vaststelling van de aansprakelijkheid valt ook onder de verzekering. Het is verplicht om minimaal een zakelijke WA-verzekering af te sluiten voor een bedrijfsauto.
  2. Beperkt casco

    Dit is een aanvulling op de WA-verzekering. Deze dekking beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade door een brand of explosie, een aanrijding met een dier, noodweer, diefstal en ruitschade. Deze verzekering wordt vaak afgesloten als je auto al wat ouder is en de dagwaarde minder hoog is.
  3. Volledig casco

    Deze verzekering staat ook bekend als allrisk en beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade door botsingen, als je van de weg of in het water raakt en andere externe schadeoorzaken. Schade aan de auto die je zelf veroorzaakt, is ook verzekerd. Deze verzekering sluit je meestal af bij een nieuwe auto of bij een auto met een hoge dagwaarde.

Aanvullende verzekeringen bedrijfsauto Verzekering bedrijfsauto verzekeren

Naast bovenstaande verzekeringen, kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen rond vervoer en schade. Zoals:

  • Schade­verzekering inzittenden

Je verzekert de schade die jijzelf en andere inzittenden van je bedrijfsauto kunnen oplopen bij een ongeval. Dit kan variëren van een kapotte bril tot smartengeld of overlijden. De schade wordt ook vergoed, als de bestuurder zelf aansprakelijk is.

  • Ongevallen­verzekering voor inzittenden

Je verzekert de inzittenden voor de gevolgen van een ongeval. De inzittenden (waaronder de bestuurder) of hun nabestaanden ontvangen een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden.

  • Rechtsbijstand­verzekering Motorrijtuigen

Na een aanrijding kan er discussie ontstaan over de schuldvraag, of je hebt een geschil met de dealer over de garantievoorwaarden nadat je de auto hebt gekocht. De rechtsbijstand­verzekering zorgt voor juridische ondersteuning.

  • Accessoires

De meeste verzekeringen hebben per dekkingsvariant (beperkt of volledig casco) een standaard dekking voor extra accessoires. Denk hierbij aan een trekhaak of een beveiligingssysteem – onderdelen die later zijn aangebracht op de auto. De opties en accessoires die door de fabriek zijn aangebracht vallen onder de reguliere dekking.

  • Preventiemaatregelen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de bedrijfsauto te beveiligen en het risico op diefstal of inbraak zo klein mogelijk te maken: van een alarmsysteem en een startonderbreker tot raamroosters en laadruimtebeveiliging.

Andere voertuigen bedrijf verzekeren

Naast je bedrijfsauto of bestelbus kun je nog allerlei andere voertuigen verzekeren. Bijvoorbeeld een motor, vrachtwagen, aanhanger of heftruck. Wat zijn de mogelijkheden? Bekijk een overzicht van zakelijke auto­verzekeringen.

Verzekering bedrijfsauto, kosten en bespaartips

De premie voor een zakelijke auto­verzekering is onder meer afhankelijk van het merk, de (dag)waarde, het gewicht van de bedrijfsauto, het aantal schadevrije jaren, de regio, het segment, het vermogen van de motor en de brandstofsoort(en). Ook is de leeftijd van de autobestuurder een bepalende factor in de premie.

Afhankelijk van het aantal schadevrije jaren krijg je korting of betaal je juist een toeslag.

In de meeste gevallen rijd je in een bedrijfsauto meer kilometers dan privé en zijn er bij veel bedrijven ook meerdere bestuurders. De kans op schade is dus statistisch gezien groter, waardoor de premie van een zakelijke auto­verzekering vaak iets hoger uitvalt dan van een particuliere verzekering.

Rekenvoorbeeld premiekosten per maand

Wat betaal jij ongeveer voor een bedrijfsauto verzekering? Voor een Ford Transit van 26.000 euro en 14 schadevrije jaren betaal je ongeveer 92 euro per maand bij de keuze voor Volledig casco. Dit is de voorbeeldberekening:

Nieuwwaarde Ford Transit 26.000 euro
Schadevrije jaren 14
Keuze Volledig casco
Premiekosten 92 euro

Premiekosten aftrekbaar

De zakelijke auto­verzekering valt onder je zakelijke kosten. Je mag de premie dus aftrekken van je winst, waardoor je na de jaarlijkse belastingaangifte zo’n 40 procent van de brutopremie terugkrijgt.

Waarde exclusief btw verzekeren

Je kunt de waarde van een bedrijfsauto ook exclusief btw verzekeren, dit scheelt 21 procent van de cataloguswaarde en daarmee ook de verzekerde waarde. Dat leidt tot een lagere premie.

Het gevolg is wel dat je bij een schade ook het bedrag exclusief btw krijgt uitbetaald. Bij een garage of herstelbedrijf moet je dan de btw zelf voorschieten, die je vervolgens bij de btw-aangifte weer kunt verrekenen.

Een bestelauto kan daarnaast in de meeste gevallen ook zonder BPM verzekerd worden, waardoor de premie nog lager wordt.

Pakketkorting verzekeringen

De meeste verzekeraars bieden pakketten voor het MKB aan. Als je meerdere verzekeringen combineert, zoals een bedrijfsauto­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en rechtsbijstands­verzekering, kan de pakketkorting oplopen tot 10 procent.

Wil je weten waar je in jouw situatie op moet letten? Vraag advies en ontvang een offerte voor jouw bedrijf.

beroepsaansprakelijkheid regelen

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

Vragen over je bedrijfsauto verzekeren

  • Wat is een bedrijfsauto­verzekering?

    Met een bedrijfsauto­verzekering kun je een bedrijfsauto en inzittenden verzekeren tegen schade. Je krijgt dan een financiële vergoeding als er iets met je bedrijfsauto gebeurt, bijvoorbeeld bij beschadiging of diefstal.

  • Wanneer is een verzekering voor bedrijfswagens verplicht?

    Een bedrijfsauto­verzekering of bestelauto­verzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat. De Belastingdienst ziet je auto dan officieel als bedrijfsauto.

  • Hoe kan ik de inhoud van bedrijfswagens verzekeren?

    Je kunt de inhoud van je bedrijfsauto, zoals gereedschap, bouwmaterialen, en machines, verzekeren met een Vervoer­verzekering Eigen Goederen. Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal van spullen, maar ook tegen schade aan je goederen tijdens het vervoer. Ook schade die ontstaat tijdens het laden en lossen is meeverzekerd

  • Wat kost een bedrijfsauto­verzekering?

    De kosten van een bedrijfsauto­verzekering zijn afhankelijk van het merk, de (dag)waarde en het gewicht van de auto, het aantal schadevrije jaren, de regio, het segment van de auto (bijvoorbeeld SUV, MPV), het vermogen van de motor en de brandstofsoort(en). De leeftijd van de bestuurder is ook een premiebepalende factor. Wil je weten wat de kosten zijn voor jouw bedrijfsauto? Dan kun je een offerte aanvragen.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel door WGA-expert Ilona de Wolf.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2025.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een arbeidsongeschikte werknemer die recht heeft op een WIA-uitkering loopt het risico op een inkomensdaling. Als werkgever kun je een collectieve WIA-verzekering afsluiten om dit risico op inkomensverlies te beperken. WIA-expert Ilona de Wolf legt de regels uit.

Whitepapers en online tests