Wat kost horeca­personeel?

horecapersoneel

Krijg direct inzicht in kosten van horeca­personeel.

Personeelsbeleid horeca
Personeelsbeleid horeca

Personeels­beleid in de horeca, 9 tips

Wat is jouw personeels­beleid? In de horeca is een duidelijk beleid rond personeel cruciaal. Hoe voer je een goed personeels­beleid in de horeca? Benut deze tips.

Bekijk dit artikel voor:

Als een ober of gastvrouw vertrekt, schiet jij dan meteen in de stress? En wat als je ervaren chef-kok ermee stopt?

Met een goed personeels­beleid kijk je vooruit en weet je wat je moet doen. Het geeft je rust en maakt je horecazaak toekomstbestendig.

Personeels­beleid horeca

Personeels­beleid omvat de manier waarop jouw bedrijf met personeel omgaat. Je personeels­beleid sluit aan bij de doelen van je onderneming. Het is de houvast voor al je personeels­zaken.

Met een goed personeels­beleid geef je werknemers duidelijkheid. Hierdoor zullen goede mensen minder snel vertrekken. Het maakt je bedrijf juist aantrekkelijk voor talentvolle en ervaren vakmensen. Zo voorkom je een personeels­tekort.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor nieuw horeca­personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horeca­personeel. 

Personeels­beleid horeca maken en uitvoeren

Hoe kom je nu tot een duidelijk personeels­beleid in de horeca? We geven je negen concrete tips.

  1. Denk eerst na over de uitgangspunten van je personeels­beleid. Bedenk hoe jouw werknemers kunnen bijdragen aan het halen van je bedrijfsdoelen. Denk ook na hoe jij ervoor kunt zorgen dat je team optimaal kan presteren.
  2. Schrijf de uitgangspunten van je personeels­beleid op. Je personeels­beleid is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. Het is slim om je ondernemingsplan ieder jaar te actualiseren en dus ook je personeels­beleid te evalueren.
  3. Bepaal wie het personeels­beleid gaat uitvoeren. Je kunt dit als ondernemer zelf doen. Je kunt ook iemand aanstellen om dit beleid uit te voeren, zoals een bedrijfsleider of teamleider.
  4. Denk na over de juiste personeels­bezetting. Hoeveel werknemers heeft je bedrijf nodig om de bedrijfsdoelen te halen, nu en in de toekomst? Via strategische personeels­planning kun je dit bepalen.
  5. Zorg voor een veilige werkplek en goede arbeidsomstandigheden. Alleen dan kan je personeel optimaal presteren. Dit betekent dat je alle risico’s voor je personeel in kaart brengt en deze concreet aanpakt. Denk bijvoorbeeld ook aan het werken volgens de hygiënecode.
  6. Je personeels­beleid moet voldoen aan alle wetten en regels rondom personeel. Zorg dus dat je het arbeidsrecht kent en toepast. Als jouw personeels­beleid voldoet aan de wet, voorkom je boetes, naheffingen, rechtszaken en andere nare gevolgen. Je voorkomt zo onnodige personeels­kosten in de horeca. En, belangrijker nog, je geeft je werknemers de bescherming waar zij recht op hebben.
  7. Beperk het ziekte­verzuim in je horecazaak. Bepaal hoe je omgaat met ziekmeldingen en wat je eraan doet om werknemers fit en gemotiveerd te houden. Een belangrijk onderdeel van je personeels­beleid is daarom je verzuim­beleid.
  8. Voorkom onderbetaling en uitbuiting. Dit komt helaas nog vaak voor in de horeca, maar is funest voor je reputatie als werkgever. Voor een goede beloning van je werknemers moet je altijd rekening houden met het minimumloon en de bepalingen in de horeca-cao.
  9. Bij je personeels­beleid ga je uit van gelijke kansen. Het moet bijvoorbeeld niets uitmaken of iemand man of vrouw is, oud of jong, buitenlander of immigrant. Toch wordt er vaak bewust of onbewust onderscheid gemaakt, waardoor niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Pas dus op voor discriminatie binnen je bedrijf.

Goed personeels­beleid horeca

Volgens de wet moet iedere ondernemer met personeel een 'goede werkgever' zijn. Je bent dus verplicht een goed personeels­beleid te voeren.

  • Verdiep je verder in je verplichtingen als werkgever. Lees meer over goed werkgeverschap in de horeca.
  • Test of jij je zaakjes goed op orde hebt. Doe de check en ontdek of jouw horecazaak klaar is voor nieuw personeel.

horecapersoneel risico's als ondernemer

Geen standaardrecept

Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca in 2024 en 2025? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests