Ben jij klaar voor (meer) personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten. Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport.

Goed personeelsbeleid bouw
Goed personeelsbeleid bouw

Personeels­beleid in de bouw, 8 stappen

Een bouwbedrijf dat wil presteren, heeft een goed personeels­beleid nodig. Hoe kom je tot een scherp personeels­beleid en een goede uitvoering in de praktijk? Een stappenplan voor werkgevers in de bouw.

Bekijk dit artikel voor:

Wat is personeels­beleid?

Met een duidelijk personeels­beleid krijg je meer overzicht en rust. In plaats van constant achter de feiten aanlopen en crisismanagement voeren, kun je meer gaan sturen op resultaten.

Personeels­beleid gaat over de manier waarop jouw bedrijf met personeel omgaat. Een goed personeels­beleid sluit aan bij je bedrijfsdoelen. Het is het uitgangspunt voor al je personeels­zaken.

Het is slim om de hoofdlijnen van je personeels­beleid op papier te zetten. Als ondernemer bewaak jij vervolgens de uitvoering van het personeels­beleid. Je kunt iemand aanstellen om dit beleid uit te voeren, zoals een manager personeels­zaken.

Kernvragen van personeels­beleid:

  • Hoe kunnen mijn werknemers bijdragen aan het halen van bedrijfsdoelen?
  • Hoe zorg ik ervoor dat personeel optimaal kan presteren?
  • Aan welke wetten en regels moet ik voldoen rondom personeel?

Voordelen van een personeels­beleid in de bouw:

  • Het maakt van jou een peoplemanager en dus een betere allround ondernemer. 
  • Je personeel heeft het nodig. Werknemers zullen veel sneller tevreden zijn als er binnen je bedrijf duidelijkheid is over personeels­zaken. 
  • Het maakt je bedrijf aantrekkelijk voor talentvolle en ervaren vakmensen. Zo voorkom je een personeels­tekort
  • Het vormt een goede basis voor structurele groei. Met de juiste, gemotiveerde vakmensen aan boord, kun je bedrijfsdoelen veel makkelijker halen.

Lees meer over het belang van goed personeelbeleid.

Verzeker je personeel tegen ziekte

Zieke werknemer in de bouw?

Blessures en ziektes liggen constant op de loer. Je kunt er veel geld mee kwijt zijn, maar dat hoeft niet! Wapen je tegen de gevolgen van verzuim.

Stappenplan personeels­beleid in de bouw

  1. Zorg voor veilig en gezond werk

    Iedere werknemer in de bouw moet kunnen rekenen op een veilige en gezonde werkplek. Dit is een belangrijke voorwaarde voor goed personeels­beleid.

    Met veilig en gezond werk stimuleer je de duurzame inzetbaarheid van personeel en voorkom je dat medewerkers vroegtijdig uitvallen door fysieke klachten.

    Je zorgt voor een veilige werkplek door een goed arbobeleid te voeren. Dat betekent dat je alle risico’s voor je personeel in kaart brengt en deze concreet aanpakt.
  2. Voldoe aan het arbeidsrecht

    Je personeels­beleid moet voldoen aan de geldende wetten en regels rondom personeel. Zorg dus dat je het arbeidsrecht kent en toepast.

    Als jouw personeels­beleid voldoet aan de wet, voorkom je boetes, naheffingen, rechtszaken en andere nare gevolgen. Je voorkomt daarmee onnodige personeels­kosten. En, belangrijker nog, je geeft je werknemers de bescherming waar zij recht op hebben.
  3. Voer een strak verzuim­beleid

    Ziekte­verzuim is een groot risico in de bouw. Neem dus de nodige maatregelen om het ziekte­verzuim binnen je bedrijf zo laag mogelijk te houden.

    Een verzuim­beleid is onmisbaar voor werkgevers in de bouw. Hoe pak jij verzuim aan? Als een werknemer bijvoorbeeld (tijdelijk) zijn eigen werk niet kan uitvoeren, dan moet je samen kijken naar alternatieve werkzaamheden. Hiermee beperk je de kosten van verzuim en voorkom je praktische problemen.
  4. Zorg voor eerlijke beloning

    Beloning is een belangrijk onderdeel van je personeels­beleid. Voor een goede beloning van personeel moet je rekening houden met het minimumloon en de bepalingen in je cao.

    Meestal zul je een salaris bieden dat gebruikelijk is in de bouw. Daarnaast houdt een eerlijke beloning in dat je werknemers op basis van de juiste criteria beloont. Dit betekent dat zij bij gelijkwaardig werk hetzelfde loon krijgen.
  5. Bied gelijke kansen

    Een goed personeels­beleid gaat uit van gelijke kansen. Het moet bijvoorbeeld niets uitmaken of iemand man of vrouw is of uit het buitenland komt. Toch wordt er vaak bewust of onbewust onderscheid gemaakt, waardoor niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Pas dus op voor discriminatie binnen je bedrijf.
  6. Leg afspraken goed vast

    Het is belangrijk om afspraken met werknemers goed vast te leggen. Als je dit een vast onderdeel maakt van het personeels­beleid, dan voorkom je onenigheid achteraf.

    Geef je werknemers een goed arbeidscontract waarin je schriftelijk de afspraken tussen jou en je werknemer bevestigt.

    Ook daarna maak je afspraken (zoals over een nieuwe functie). Later kun je bij een eventueel arbeidsconflict hierop teruggrijpen. Maak bijvoorbeeld ook een personeels­handboek waarin je alle bedrijfsregels vastlegt.
  7. Geef werknemers inspraak

    Bij een goed personeels­beleid hebben je werknemers voldoende inspraak. Dit heeft als voordeel dat je hun betrokkenheid verhoogt en meer draagvlak creëert voor besluiten.

    Je regelt dit door een vorm van personeels­vertegenwoordiging te kiezen die past bij jouw bedrijf. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf kan medezeggenschap van personeel zelfs verplicht zijn.
  8. Heb aandacht voor de groei van personeel

    Binnen een goed personeels­beleid is er ook een gesprekscyclus. Door regelmatig te praten over het functioneren van je werknemer, laat je zien dat je aandacht hebt voor zijn ontwikkeling.

    Het is slim om concrete doelen te stellen voor je werknemer en hem daarop te beoordelen. Om verdere groei mogelijk te maken kun je iemand ook een opleiding laten volgen.

Goed personeels­beleid in de bouw

De wet eist van iedere ondernemer met personeel dat hij een 'goede werkgever' is. Je bent dus verplicht een goed personeels­beleid te voeren.

Verdiep je verder in je verplichtingen als werkgever. Bekijk de 5 bouwstenen van goed werkgeverschap in de bouw.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests