Prinsjesdag 2024 personeel MKB bedrijf
Prinsjesdag 2024 personeel MKB bedrijf

Prinsjesdag 2024, gevolgen voor bedrijven met personeel

Het kabinet heeft op Prinsjesdag zijn plannen voor volgend jaar gepresenteerd. Wat gaat er veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk de belangrijkste wijzigingen voor bedrijven in 2025 en daarna.

Prinsjesdag 2024 en de wijzigingen rond personeel

Op Prinsjesdag sprak de koning het land toe in zijn troonrede. Ook werden de begroting van het kabinet (miljoenennota 2025) en het Belastingplan 2025 gepresenteerd. 

Veel plannen van de nieuwe regering moeten nog verder uitgewerkt worden en meer concrete wetswijzigingen zullen later volgen. Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers met personeel?

1. Meer vaste banen, minder schijnzelfstandigen

Er moet meer zekerheid komen voor werkende Nederlanders. De regering wil schijnzelfstandigheid tegengaan en meer regels invoeren voor uitzendkrachten. Hiervoor zijn twee nieuwe wetten in de maak: de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) en de Wet meer zekerheid flexwerkers.

De regering streeft naar meer vaste contracten voor werknemers. Flexibele contracten worden minder aantrekkelijk. Echte zzp'ers worden wel gewaardeerd.

Concrete wijzigingen van flex naar vast:

  • Er komt een nieuwe wet om de werkzekerheid van flexwerkers te vergroten. Uitzendkrachten, oproepkrachten en tijdelijke werknemers krijgen meer bescherming en duidelijkheid over hun uren. Mogelijk gaat dit via het eerder aangekondigde basiscontract.
  • De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 strenger handhaven op schijnzelfstandigheid (Wet DBA). De huidige modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst gaan verdwijnen.
  • Er komt een verplichte arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) voor zzp’ers. Wanneer deze verplichting precies gaat gelden is nog niet bekend.
  • De WW-premie (Awf-premie) voor vaste en flexibele contracten wordt vanaf 2026 met 0,1 procent verhoogd. Daarmee stijgt de lage premie voor vaste contracten naar 2,74 procent en de hoge premie naar 7,74 procent.
    • Voor werknemers die tussen de 30 en 35 uur werken betaal je vanaf 2025 ook de lage WW-premie.
  • Het kabinet wil ook de ketenregeling aanpassen. Nu moet je na 3 tijdelijke contracten 6 maanden wachten tot je weer een nieuw tijdelijk contract mag aanbieden. Die pauze moet 5 jaar worden. Wanneer deze aanpassing wordt ingevoerd is nog niet bekend.

Pakket tegen krappe arbeidsmarkt

Naast bovenstaande wijzigingen, wil het kabinet een pakket met maatregelen ontwikkelen om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Samen met de samenleving moet er een aanpak komen die gebaseerd is op vijf lijnen: kwaliteit van werk, versterken van de economie, verhogen van productiviteit, stimuleren van arbeidsparticipatie en verbeteren van de matching tussen werkzoekenden en werkgevers.

Voor dat laatste punt komt er in 2025 een ontwikkelagenda gelijke kansen. Werkgevers kunnen ondersteuning krijgen als zij objectief gaan werven en selecteren, zodat iedereen gelijke kansen krijgt op een baan.

Lees meer over de maatregelen tegen arbeidsmarktkrapte.

2. Stabiel minimumloon en minder subsidie

Er komt voorlopig geen extra verhoging van het minimumloon. De normale indexatie zal wel blijven bestaan. Het kan dus zijn dat het minimumloon met enkele procenten zal stijgen in 2025.

Het kabinet wil personeel stimuleren om meer te werken. Werknemers die meer gaan werken, zullen in verhouding minder belasting betalen (over de extra gewerkte uren). Vanaf 1 januari 2025 betaal je al minder AWf-premie (WW-premie) voor overwerk. Er geldt wel een maximum: werknemers met een vast contract mogen tot 30 procent extra uren werken naast hun vaste uren.

Het stelsel van toeslagen en belasting wordt hervormd en ook het sociale zekerheidsstelsel zal worden verbeterd. De subsidies voor personeel worden nog verder onder de loep genomen en aangepast in lijn met de nieuwe plannen. Ook zijn er plannen om de werkloosheidswet (WW) grondig aan te passen.

Concrete wijzigingen loon en subsidies:

  • De premie voor de Werkhervattingskas (Whk-premie) stijgt van 1,22 naar 1,25 procent in 2025.
  • De onbelaste thuiswerkvergoeding stijgt in 2025 naar 2,40 euro per dag. In 2024 was het 2,35 euro per dag.
  • Het Lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt volledig afgeschaft in 2025. Het jeugd-LIV werd al op 1 januari 2024 afgeschaft.
  • Het loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers wordt afgeschaft op 1 januari 2026. Dit geldt voor werknemers die zijn begonnen op of na 1 januari 2024. Voor werknemers die zijn begonnen vóór 1 januari 2024 blijft dit voordeel wel gelden, maar in 2025 krijg je minder voordeel voor oudere werknemers.
  • Bedrijven met meer dan 25 werknemers krijgen makkelijker en langer loonkostenvoordeel (LKV) voor een arbeidsbeperkte werknemer. Dit was maximaal 3 jaar, maar wordt uitgebreid naar: zolang de werknemer in dienst is. Ook krijgen deze bedrijven een hoger loonkostenvoordeel als ze meer arbeidsbeperkte werknemers aannemen dan in de quotumregeling van de banenafspraak staat.
  • Er wordt een nieuwe loonsubsidie ingevoerd voor ondernemers die hun personeel tijdens crises tijdelijk minder werk kunnen bieden.

In het regeerprogramma 2025 staan allerlei plannen en voorgenomen wijzigingen. De meeste wetswijzigingen zullen pas later ingaan, na goedkeuring van een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer. 

3. Strengere regels voor buitenlandse werknemers

Voor buitenlandse werknemers en migranten worden de regels aangescherpt. Heb jij werknemers uit het buitenland? Geef ze dan waar ze recht op hebben. De strafbaarstelling van arbeidsuitbuiting wordt uitgebreid. Bijvoorbeeld bij onderbetaling, overwerk, slechte huisvesting en vrijheidsbeperkingen (zoals inname van een paspoort). Ook als je mensen inhuurt via een uitzendbureau moet je controleren op uitbuiting.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Concrete wijzigingen buitenlands personeel:

  • Arbeidsmigranten van buiten de EU moeten een tewerkstellingsvergunning hebben om aan de slag te mogen in Nederland. Deze regel geldt niet voor kennismigranten.
  • De salariseisen van de kennismigrantenregeling worden aangescherpt en verhoogd.
  • Bedrijven krijgen meer ruimte om arbeidsmigranten te huisvesten op het eigen terrein. 
  • Arbeidsmigranten die geen reguliere huisvesting hebben en zorgen voor overlast of maatschappelijke kosten, vallen onder de verantwoordelijkheid van hun werkgever. 
  • Verblijft een arbeidsmigrant voor lange tijd in Nederland? Dan moet je als werkgever zorgen voor een Nederlandse taalcursus.
  • Het belastingvoordeel van de 30 procent-regeling (expatregeling) gaat omlaag. Dat wordt 27 procent vanaf 2027. Ook moet het loon van de werknemer (inkomensnorm) hoger zijn om de expatregeling te kunnen gebruiken.

Bekijk het Belastingplan 2025 met alle voorstellen en aangepaste belastingtarieven.

4. Concurrentiebeding wordt aangepastWetswijzigingen 1 juli 2024

Er wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving rondom het concurrentiebeding. Omdat het beding nu vaak wordt gebruikt om personeels­verloop tegen te gaan, zijn er enkele aanpassingen op komst. Namelijk:

  • Een concurrentiebeding kan tot maximaal 1 jaar na het einde van de arbeids­overeenkomst gelden.
  • Je moet het geografische gebied noemen waarin de werknemer door het concurrentiebeding niet mag werken.
  • Je moet voor alle werknemers uit kunnen leggen waarom een concurrentiebeding nodig is, niet alleen voor tijdelijke contracten.
  • Als je een concurrentiebeding gebruikt, moet je de werknemer een vergoeding betalen. De vergoeding is de helft van wat de werknemer de laatste maand verdiende, voor elke maand dat het concurrentiebeding van kracht is. Als het concurrentiebeding bijvoorbeeld 6 maanden geldt, heeft de werknemer recht op een vergoeding van 3 maanden salaris.

5. Compensatie transitievergoeding bij ziekte alleen voor kleine werkgever

Vanaf 1 juli 2026 kunnen alleen bedrijven met minder dan 25 werknemers nog profiteren van de compensatie transitievergoeding bij ziekte. Het gaat om bedrijven die een transitievergoeding hebben betaald bij ontslag van een werknemer die meer dan 2 jaar ziek is. Het kan ook gaan om meerdere werknemers. In die gevallen kun je een compensatie krijgen van de overheid.

Tip: Lees meer over de compensatie transitievergoeding.

6. Sneller duidelijkheid over zieke werknemer

Als je werknemer ziek is, weet je vaak niet hoelang iemand uit de running zal zijn en of de persoon nog wel terugkeert. Voor het mkb moet hier sneller duidelijkheid over komen, zodat je op tijd een eventuele vervanger kunt zoeken.

Daarom kun je straks vanaf het tweede ziektejaar volledig kiezen voor re-integratie in het tweede spoor. Dat betekent dat je werknemer bij een andere werkgever aan het werk gaat. Dit kan alleen als je werknemer hiermee instemt of na toestemming van het UWV. Wanneer deze wetswijziging ingaat is nog niet bekend.

Welke regels gelden er bij langdurig verzuim? Lees meer over de Wet verbetering poortwachter.

7. Vertrouwenspersoon verplicht

Er komt een verplichting om een vertrouwenspersoon te hebben voor je werknemers. Dit kan iemand vanuit je eigen bedrijf zijn, maar ook iemand via een branchevereniging of een arbodienst. Deze regel gaat gelden voor bedrijven met 10 werknemers of meer en wordt opgenomen in de Arbowet. De ingangsdatum is nog niet bekend.

Meer wijzigingen Prinsjesdag 2024 

Rondom Prinsjesdag 2024 werden meer wijzigingen voor bedrijven aangekondigd. Het kabinet voert ook lastenverlichtingen door voor bedrijven, met name voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Bijvoorbeeld via het terugdraaien van de verlaging van de mkb-winstvrijstelling. Ook de inkoop van eigen aandelen blijft toch mogelijk. 

  • De mkb-winstvrijstelling voor kleine en middelgrote ondernemingen gaat in 2025 nog wel omlaag. In 2025 mag je 12,7 procent mkb-winstvrijstelling van je winst aftrekken. In 2024 is dit 13,31 procent.
  • Vanaf 2025 betaal je 31 procent in het toptarief van inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2). Dit geldt vanaf een belastbaar inkomen van 67.804 euro. In 2024 is dit nog 33 procent van een belastbaar inkomen van 67.000 euro.

Nieuwe wetten 2025

Het is nog niet helemaal zeker wanneer bovenstaande (wets)wijzigingen precies ingaan. Een wetswijziging of wetsvoorstel moet eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer en geldt pas als het in het Staatsblad of de Staatscourant is gepubliceerd.

Bekijk meer aangekondigde wetswijzigingen voor bedrijven in verschillende sectoren op de website van de KvK en Rijksoverheid.

Wetswijzigingen in je inbox

Blijf op de hoogte van nieuwe wetten en regels voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Vragen over Prinsjesdag 2024 en wetten 2025

  • Welke nieuwe wetten werden bekend op Prinsjesdag 2024?

    Er zijn een aantal nieuwe wetten aangekondigd op Prinsjesdag 2024. Zo komen er strengere regels voor het aannemen en in dienst houden van arbeidsmigranten. Ook wil de regering meer zekerheid voor flexwerkers en wordt meer uren werken aantrekkelijker gemaakt via belastingvoordelen en subsidies. Bekijk het volledige overzicht van wijzigingen en plannen op Prinsjesdag 2024.

  • Hoe kan ik wetswijzigingen doorvoeren in mijn bedrijf?

    Het is belangrijk om zelf op de hoogte te blijven van wetswijzigingen voor bedrijven. Schakel eventueel de hulp in van een jurist of een belastingadviseur bij het correct toepassen van nieuwe wetten. Houd ook je werknemers op de hoogte van veranderingen die voor hen van belang zijn. Pas waar nodig je contracten en personeels­handboek aan.

  • Welke wetswijzigingen zijn er voor mijn branche?

    Per branche kunnen er nog extra regels en aanpassingen zijn in 2024. Houd vooral de (nieuwe) cao voor jouw branche in de gaten. Zo kan er een hoger minimumloon van toepassing zijn en kunnen er andere regels voor pensioen en omscholing gelden.

  • Wat zijn de belangrijkste wetten rond personeel?

    Als je werknemers hebt moet je voldoen aan de wetten uit het arbeidsrecht. Bijvoorbeeld de Wet minimumloon en vakantiebijslag (WML) en de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) zijn daar onderdeel van, maar ook aan de Arbeidstijdenwet (Atw) en de Wet arbeid en zorg (WAZO). Bekijk een overzicht van de belangrijkste wetten in het arbeidsrecht.

  • Waar kan ik wetswijzigingen voor ondernemers vinden?

    Via onze nieuwsbrief kun je op de hoogte blijven van nieuwe wetten en regels voor ondernemers met personeel. Op de website van de KvK vind je een overzicht met aankomende wetswijzigingen voor ondernemers.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR) in 2024 en 2025, een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Whitepapers en online tests