Personeelstekort zoeken vinden manieren
Personeelstekort zoeken vinden manieren

7 oplossingen voor je personeels­tekort

Je bent niet de enige. Veel bedrijven zijn op zoek naar werknemers. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf nu en in de toekomst genoeg personeel heeft? Ontdek 7 oplossingen.

De cijfers liegen niet. Het personeels­tekort in Nederland blijft toenemen. In het midden- en kleinbedrijf (MKB) worstelen veel ondernemer met een toenemend aantal openstaande vacatures.

Zo blijkt uit een poll dat bijna 80 procent van de ondernemers moeite heeft om nieuwe mensen te vinden. 44 procent noemt het zelfs 'onmogelijk'.

Oplossingen personeels­tekort

Een structureel tekort aan personeel kan ervoor zorgen dat je bedrijf niet meer verder groeit en zelfs failliet gaat. Ga dus op tijd aan de slag met nieuwe manieren om personeel te werven.

Benut de volgende 7 mogelijkheden voor nieuw personeel vinden:

1. Ga voor trainees

Nee, trainees is niet een taal die ergens in Azië wordt gesproken. Trainee is een Engelse term voor iemand die net is afgestudeerd maar binnen een bedrijf verder wordt opgeleid.

In de praktijk is dit een goede manier om jonge werknemers de kneepjes van het vak te leren en enthousiast te maken voor een carrière binnen jouw bedrijf.

Om de nieuwe generatie werknemers aan te spreken moet je slim te werk gaan. Lees hierover het artikel Millennials aantrekken, 3 adviezen.

Bonus: persoonlijke rapport

Ben jij aantrekkelijk?

Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.

2. Laat zien hoe leuk het is

In een vacaturetekst beschrijven dat werken binnen jouw bedrijf echt geweldig is, is niet genoeg. Dat doet iedereen. Laat zien dat het ook echt zo is. Hoe? Je kunt bijvoorbeeld een enthousiaste video maken en die via social media delen.

Wat misschien nog wel beter werkt, is het demonstreren van het werk in de praktijk. Laat mensen proeven en voelen hoe het is. Dat kun je bijvoorbeeld doen op een banenmarkt, of tijdens een bedrijfsbezoek of een 'doe-dag'.

Via instanties zoals het UWV, de gemeente of een ondernemersvereniging worden dit soort evenementen vaak georganiseerd. En anders organiseer je het zelf. Waarom niet?

3. Personeel met een arbeidsbeperking

Het klinkt misschien eng, iemand met een arbeidsbeperking. Maar weet je wel wat het precies inhoudt? Lees meer over alle soorten arbeidsbeperkingen. Waarschijnlijk zit in deze brede doelgroep echt wel iemand die uitstekend binnen jouw bedrijf past.

Personeel met autisme is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor nauwgezet en repetitief werk. Je kunt zelfs succesvol een restaurant runnen met blinde en slechtziende obers, zo bewijst onderneemster Sandra Ballij. Dus denk niet in beperkingen, maar juist in mogelijkheden voor je bedrijf.

Creëer nieuwe banen met jobcarving. Dan geef je werknemers meer ruimte om te doen waar ze goed in zijn.

4. Buitenlanders werven

Verleg je grenzen. Misschien kun je iemand uit het buitenland inhuren of in dienst nemen. Slechts 10 procent van de Nederlandse bedrijven werft in het buitenland. Ook voor bedrijven in het MKB is dit een goede mogelijkheid.

Hiervoor gelden wel een aantal regels. Zo moet je eerst proberen om iemand te werven in zogenoemde EER-landen. Lees meer over de wetten en regels rond het inhuren en in dienst nemen van buitenlanders.

Via de website Werk.nl van het UWV kun je een uitgebreide Europese CV- en vacaturebank gebruiken om personeel uit het buitenland te werven.

Uit een analyse van het UWV blijkt dat voor 70 procent van de beroepen waar een personeels­tekort is, in een ander Europees land juist een overschot aan beschikbare werknemers is.

Personeelstekort oplossingen MKB

5. Vluchtelingen in dienst nemen

Wat dacht je van vluchtelingen en asielzoekers? Vluchtelingen met een verblijfstatus mogen gewoon in Nederland werken. Asielzoekers mogen onder bepaalde voorwaarden ook aan de slag.

Binnen deze twee groepen zijn veel geschoolde werknemers te vinden. Als werkgever kun je zelfs financiële voordelen benutten als je deze personen in dienst neemt.

Via landelijke en lokale vluchtelingenorganisaties kun je meer te weten komen over de mogelijkheden om een vluchteling in dienst te nemen. Er zijn ook opleidingsprogramma's die vluchtelingen in korte tijd omscholen tot een beroep waar in Nederland veel behoefte aan is. Misschien kun je aanhaken op zulke initiatieven. Tekort personeel oplossen

6. Omscholen en mixen 

Kijk niet te ver. Misschien heb je het juiste talent al in huis, maar moet je de boel even herorganiseren. Door bijvoorbeeld iemand door te laten groeien of om te scholen naar een andere functie, kun je moeilijk vervulbare vacatures invullen.

De vrijgekomen positie binnen het bedrijf kun je misschien makkelijker opvullen. Zo stimuleer je werknemers om door te groeien en laat je zien dat binnen jouw bedrijf veel mogelijk is op het gebied van opleiding en ontwikkeling.

7. Denk aan de toekomst

Wat is een bedrijf zonder strategie? Heb jij al een strategie op het gebied van personeel? Personeel behouden is namelijk ook een kunst, anders heb je zo weer een personeels­tekort. Ga dus aan de slag met strategische personeels­planning

Houd je werknemers langer aan boord. Hoe? Bekijk het stappenplan voor personeels­behoud

In tijden van economische voorspoed stijgt het ziekte­verzuim binnen bedrijven. Denk dus goed na over de risico's binnen jouw bedrijf door uitval van werknemers. Hoe kun je dat financieel opvangen? Misschien is een ziekte­verzuim­verzekering wel de oplossing.

Zorg er ook voor dat jouw werknemers langer inzetbaar blijven. Op die manier voorkom je een nieuw personeels­tekort. Stimuleer duurzame inzetbaarheid en houd je mensen langer fit en gemotiveerd. Daar pluk je nog lang de vruchten van.

Poll: lukt het om personeel te vinden?

Wij vroegen aan de lezers van Ondernemen Met Personeel: Kun jij nog nieuwe werknemers vinden? Dit zijn de antwoorden:

Poll personeel vinden

Meer oplossingen personeels­tekort

Wie niet groot is, moet slim zijn. Dit geldt voor veel bedrijven in het MKB. Een klein bedrijf kan misschien niet hetzelfde bieden als een groot bedrijf, maar toch zijn er mogelijkheden. Benut je sterke punten. Het vergt soms extra creativiteit, maar je kunt nog altijd personeel vinden.

Hoe pak je dat slim aan? Volgens een publicatie van het UWV zijn er 34 mogelijke oplossingen voor je personeels­tekort. Die oplossingen zijn onderverdeeld in 3 categorieën:

  1. Nieuw talent aanboren
  2. Werk anders organiseren
  3. Binden en boeien

Per onderdeel worden concrete mogelijkheden genoemd. Nieuw talent kun je bijvoorbeeld aanboren door het aanbieden van passende en flexibele arbeidsvoorwaarden. Bij werk anders organiseren wordt bijvoorbeeld ook jobcarving genoemd. En wat dacht je van:

Probeer vooral ook je personeels­verloop te verkleinen. Dit is een heel belangrijke factor om in de toekomst genoeg werknemers te hebben.

Personeels­tekort aanpakken

Hoe kun je deze tips toepassen? 3 extra mogelijkheden om je personeels­tekort structureel te verkleinen:

  1. Maak je bedrijf aantrekkelijk
    Kijk ook naar jezelf. Als je een goede werkgever bent, zullen werknemers eerder voor jouw bedrijf kiezen. Denk na over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden. Daarmee kun je werknemers ook langer behouden.

  2. Ervaren krachten (65+)
    Denk ook aan oudere werknemers. Zij kunnen vaak meer voor je bedrijf betekenen dan je denkt. Bekijk 7 pluspunten van oudere werknemers.
  3. Vakmensen uit een andere branche
    Probeer ook in andere sectoren personeel te werven. Uit onderzoek blijkt dat er best veel werknemers een overstap zouden willen maken naar een andere branche. Zo zijn er veel Nederlanders die best in de bouw willen werken, maar nu nog actief zijn in een andere sector. Probeer dus ook op te vallen in andere branches via wervingskanalen die daarop gericht zijn.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Vragen over personeels­tekort

  • Wat is een personeels­tekort?

    Als een bedrijf niet genoeg werknemers heeft is er sprake van een personeels­tekort. Als er meerdere bedrijven in een branche of regio moeite hebben met het vinden van personeel is er sprake van een breder personeels­tekort.

  • Hoeveel loon moet je betalen?

    Houd altijd rekening met het minimumloon en een eventuele cao voor jouw branche. Maak samen met je werknemer afspraken voor een goed loon. Maar wat is redelijk in de huidige markt? Lees het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer.

  • Waarom is goed werkgeverschap belangrijk?

    Als je voldoet aan de wet over goed werkgeverschap zul je aantrekkelijk worden voor personeel. Je kunt nieuw talent aantrekken en je huidige team langer behouden. Daarmee kun je dus het verschil maken. Lees meer over de 6 beginselen van goed werkgeverschap.

  • Waarom personeel omscholen?

    Door de krappe arbeidsmarkt is er steeds meer vraag naar specifieke vakkennis. Door personeel bij te scholen of om te scholen kun je de nodige expertise in huis houden en hoef je geen nieuwe werknemers te zoeken. Wat kun je nog meer doen? Volg de laatste HR-trends.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests