Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 118 ondernemers en leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf (MKB).
Bijna 35 procent van de werkgevers geeft aan al ervaring te hebben met deze doelgroep en opnieuw open te staan voor personeelsleden met een beperking. Nog eens 28 procent wil het 'best eens proberen'. Een kleine 12 procent twijfelt nog en 'gaat erover nadenken'.
Wat is een arbeidsbeperking?
Er bestaan twee soorten arbeidsbeperkingen:
- Arbeidshandicap
Dit betekent dat een persoon een aandoening heeft van psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard. Enkele voorbeelden: autisme, slechthorendheid, slechtziendheid, rugklachten, stembandverlamming, depressie, epilepsie, spierziekte, chronisch vermoeidheidssyndroom, schizofrenie.
- Psychosociale problematiek
Dit betekent dat een persoon psychosociale problemen heeft. Enkele voorbeelden: iemand is langdurig werkloos, heeft een verslavingsverleden, mag het huis niet uit van zijn/haar partner, dreigt dakloos te worden, heeft zware financiële problemen.
Wil jij personeel met een (arbeids)beperking?
Zoals bovenstaand overzicht laat zien is de doelgroep van personen met een arbeidsbeperking heel breed. Vaak zitten er juist talenten tussen die jouw bedrijf uitstekend vooruit kunnen helpen. Soms moet je een functie enigszins aanpassen, maar uit de praktijk blijkt dat het heel goed kan werken.
Tips
- In het artikel 'Deze beperkingen zijn eigenlijk talenten' lees je hoe personeel met autisme of personeel met een zintuiglijke beperking jouw bedrijf vooruit kan helpen.
- Bekijk hoe Sandra Ballij en haar man werk bieden aan blinde en slechtziende obers.
- Lees ook het interview met Paul Vermeer van AutiTalent over personeel met autisme.
- En Jasper Kool van Happy Tosti biedt graag een kans aan jongeren met een arbeidsbeperking. 'Van autisme tot het downsyndroom en ADHD. We hebben een heel gemêleerd team. Daar ben ik erg trots op.'