Ongewenst personeelsverloop terugdringen
Ongewenst personeelsverloop terugdringen

Hoe kun je ongewenst verloop terugdringen?

Ieder bedrijf heeft te maken met vertrekkende werknemers. Maar het vertrek van waardevol personeel wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Hoe kun je ongewenst verloop terugdringen?

Ongewenst verloop personeel terugdringen

Het vertrek van personeel kost bedrijven veel geld. Zo is een vertrekkende werknemer vaak minder productief en moet je kosten maken om een vervanger te vinden en in te werken. Daarbij is het extra vervelend als het gaat om een werknemer die door zijn kennis en vaardigheden moeilijk te vervangen is.

Via een exitgesprek kun je soms achterhalen waarom iemand vertrekt. Met die kennis op zak kun je vervolgens voorkomen dat nog meer waardevolle mensen vertrekken.

Wat is ongewenst personeels­verloop?

Je kunt werknemers niet voor altijd behouden. Je hebt namelijk te maken met:

  • Onvermijdbaar verloop: bijvoorbeeld door ziekte, overlijden of pensioen.
  • Gewenst verloop: soms is het beter dat iemand vertrekt of ontslagen wordt.

Maar als een werknemer vertrekt die je graag had willen behouden en zeker als dit vaker gebeurt, spreek je over ongewenst verloop. 

Hoe bereken je het personeels­verloop?

Het personeels­verloop kun je berekenen door:

 Aantal werknemers dat dit jaar het bedrijf of afdeling heeft verlaten 
Totaal personeelverloop: _______________________________________    x100%
 Gemiddeld aantal werknemers van dit jaar 

Berekening:

  • In 2023 zijn 15 personeels­leden vertrokken.
  • Per 1 januari 2023 waren er 80 werknemers in dienst en 100 per 31 december 2023.
  • Dan is het gemiddelde 80+100 = 180/2 = 90.
  • Voor het verloop deel je deze getallen 15/90 = 0,166 x 100% = 16%

Hoe kun je ongewenst verloop terugdringen? Ongewenst verloop personeel terugdringen

Hoe kun je ongewenst verloop terugdringen? Hieronder lees je welke factoren een rol kunnen spelen bij ongewenst verloop en wat je eraan kunt doen om het terug te dringen.

  • Zorg voor een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving gaat over meer dan alleen goede arbeidsomstandigheden. Het betekent bijvoorbeeld ook dat je aandacht besteedt aan de werksfeer, discriminatie en pesten op het werk aanpakt.

Daarnaast voorkom je in een gezonde werkomgeving dat een hoge werkdruk leidt tot werkstress. Het voordeel is dat werknemers hun talenten zo beter tot hun recht kunnen laten komen. Dit vergroot de kans dat ze ook in de toekomst voor je blijven werken.

  • Leg duidelijke doelstellingen vast

Het is belangrijk dat werknemers weten wat er van hen wordt verwacht. Dit vraagt om duidelijke doelstellingen die zijn gekoppeld aan die van je bedrijf. Hierdoor blijven je werknemers aangehaakt bij de rest van de organisatie en krijgt hun werk meer betekenis.

Laat daarom weten wat de missie van je bedrijf is en maak duidelijk welke bijdrage iemand hieraan levert. Ga ook van tijd tot tijd na of de onderlinge verwachtingen nog steeds kloppen.

Werk bijvoorbeeld met duidelijke KPI's per werknemer.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

  • Geef regelmatig feedback

Werknemers horen graag hoe ze ervoor staan. Met regelmatige feedback krijgen ze eerder het gevoel dat ze een waardevolle bijdrage leveren aan het bedrijf. Je toont niet alleen waardering, maar laat ook zien dat je de werknemer vooruit wilt brengen.

Zo kan feedback een mooie gelegenheid zijn om het functioneren te verbeteren. Geef dus geregeld feedback en zorg daarnaast voor terugkoppeling op vaste momenten, zoals het functioneringsgesprek.

  • Bied voldoende ontwikkelingsmogelijkheden

De meeste werknemers willen zich graag ontwikkelen. Het is dan ook niet verrassend dat een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden kan leiden tot ongewenst verloop.

Je kunt zorgen voor voldoende groeimogelijkheden door bijvoorbeeld training en opleiding te ondersteunen. Daarnaast kun je gebruikmaken van allerlei alternatieve ontwikkelingsmogelijkheden die je als werkgever vaak niet veel hoeven te kosten.

  • Regel concurrerende arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden kunnen ten slotte ook een reden zijn om van baan te wisselen. Daarom is het verstandig om te zorgen voor een concurrerend arbeidsvoorwaardenpakket.

Denk dan niet alleen aan het salaris, maar ook aan de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals thuiswerken of een telefoon van de zaak. Ga verder na of de beloning van een werknemer die je wilt behouden in de pas loopt met die van andere werknemers die net zo goed presteren.

Bekijk meer manieren om je personeels­verloop te verlagen.

Vragen over ongewenst verloop

  • Wat is ongewenst verloop van personeel?

    Ongewenst verloop gaat over het vertrek van gewaardeerde werknemers. Wanneer het aantal vertrekkende werknemers hoog is ten opzichte van het totaal aantal werknemers in je bedrijf, spreek je van een hoog personeels­verloop. Als je die werknemers graag had behouden is het dus ongewenst verloop van personeel.

  • Waarom ongewenst verloop terugdringen?

    Het verloop van personeel in de hand houden is cruciaal voor ondernemers. Als het ongewenst verloop hoog is kun je moeilijk verder bouwen aan je bedrijf en kun je zelfs flink in de problemen komen. Omdat werving en selectie van personeel heel duur is en steeds lastiger wordt, is het behouden van werknemers heel belangrijk.

  • Hoe zorg je voor goed werkgeverschap?

    Als je voldoet aan de wet over goed werkgeverschap zul je aantrekkelijk blijven voor personeel. Je kunt nieuw talent aantrekken en je huidige team langer behouden. Daarmee kun je dus het verschil maken. Lees meer over de 6 beginselen van goed werkgeverschap.

personeel

Ben jij aantrekkelijk?

Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.

Meest gelezen

8 tips voor een goede taakverdeling

Een goede taakverdeling houdt rekening met de kwaliteiten en wensen van je medewerkers. Daarmee kunnen zij niet alleen efficiënter werken, maar ook het werkplezier vergroten. Acht manieren om het werk beter te verdelen.

10 schouderklopjes voor medewerkers

Waardering motiveert medewerkers en leidt tot meer betrokkenheid. Geef jij je medewerkers regelmatig een complimentje? Tien tips om personeel extra te motiveren met een schouderklopje.

Zo geef je constructieve feedback

Als leidinggevende geef je vaak feedback, zowel bewust als onbewust. Het is niet eenvoudig om dit op een goede manier te doen, maar wel essentieel voor een goede relatie met jouw personeel. Iedere medewerker wil graag terugkoppeling, maar tegelijkertijd niet in de hoek worden gezet.

7 tips voor effectief delegeren en loslaten

Het delegeren en loslaten van taken is niet altijd even makkelijk. Je verliest invloed en controle, terwijl je erop moet vertrouwen dat de ander de taak goed uitvoert. Zeven tips om op een effectieve manier werk uit handen te geven.

Whitepapers en online tests