Cao's groothandel
Een cao komt tot stand door overleg tussen de zogenoemde ‘sociale partners’ in een bepaalde bedrijfstak.
- Aan de ene kant zijn dat de vertegenwoordigers van de werkgevers, bijvoorbeeld werkgeversorganisatie Hibin (handel in bouwmaterialen) of brancheorganisatie Anthos (bloembollengroothandel).
- Aan de andere kant zijn dat vakbonden als FNV, CNV en de Unie, die de werknemers in de desbetreffende bedrijfstak vertegenwoordigen.
Afspraken over collectieve arbeidsvoorwaarden
Samen maken deze partijen afspraken over de collectieve arbeidsvoorwaarden: dat zijn voorwaarden die voor alle werknemers in de bedrijfstak gelden.
Bijvoorbeeld over lonen, toeslagen, pensioen, proeftijd, opzegtermijn, ontslag, werktijden, vakantie-uren, scholing, kinderopvang, etc. Alle afspraken worden schriftelijk vastgelegd. Samen vormen zij de cao.
Specialist in de groothandel?
Oei! Een aanrijding met een heftruck, kapotte producten of een hack van je voorraadsysteem. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.
Cao groothandel, voor- en nadelen
Een cao heeft veel voordelen. Het geeft duidelijkheid aan jou als werkgever, maar ook aan je werknemers. Je hoeft niet alle afspraken keer op keer te bepalen en vast te leggen.
Als werkgever heb je met een cao een handige modelarbeidsovereenkomst in handen. In een individueel arbeidscontract leg je alleen nog persoonlijke afspraken en secundaire arbeidsvoorwaarden expliciet vast. Voor alle andere zaken kun je verwijzen naar de cao. Zo bespaar je veel tijd en moeite.
Een nadeel is dat de afspraken in een cao vaak gunstiger zijn voor personeel dan de eisen in de wet. Zo kan het loon in een cao hoger zijn dan het wettelijk minimumloon.
Ook krijgen werknemers in veel cao’s meer vakantiedagen dan het wettelijk vereiste minimum. Daarnaast bevatten cao’s afspraken die niet wettelijk zijn vastgelegd, bijvoorbeeld over opleidings- of trainingsmogelijkheden.
Cao-afspraken
Cao-afspraken zijn belangrijker dan afspraken in een individuele arbeidsovereenkomst. Als individuele afspraken niet overeenkomen met afspraken in de cao, dan gelden de cao-afspraken.
Cao's voor de groothandel
Behoort jouw bedrijf tot een van onderstaande sectoren in de groothandel? Dan is de bijbehorende bedrijfstak-cao wellicht van toepassing.
- Cao Aardappelen, groenten en fruit
- Cao Banden en wielen
- Cao Bloembollengroothandel
- Cao Bloemen- en plantengroothandel
- Cao Bouwmaterialenhandel
- Cao Drankindustrie / Groothandel in dranken
- Cao Horecaproducten
- Cao Houthandel
- Cao Kaaspakhuis
- Cao Levensmiddelen
- Cao's Papiergroothandel en karton
- Cao Grafimedia
- Cao Technische groothandel
- Cao Textielgoederen
- Cao Vlakglas, Glasbewerkings- en Glazeniersbedrijf
Hoewel dit overzicht regelmatig wordt bijgewerkt, zijn mogelijk nog niet alle nieuwe cao's beschikbaar.
Kijk daarom ook op relevante websites voor jouw specifieke bedrijfstak, zoals die van een branchevereniging of werkgeversorganisatie.
Cao groothandel, verplicht of niet? 
Afspraken in collectieve arbeidsovereenkomsten zijn vaak bindend. De voorwaarden kunnen gelden voor alle bedrijven in een specifieke bedrijfstak. De kans dat je als groothandelsondernemer aan een cao gebonden bent, is heel groot.
Er zijn verschillende situaties waardoor je een cao verplicht moet navolgen. Daarover lees je meer in het artikel 4 gevallen waarin een cao verplicht is.
Een verplichting om een cao na te leven betekent onder meer dat je je werknemers het cao-loon moet betalen. Minder mag niet. Meer loon betalen of betere regelingen treffen mag wel, maar dit moet dan voor alle werknemers gelden. Zo niet, dan kan er sprake zijn van ongelijke behandeling.
De cao waaronder jouw bedrijf valt, geldt in principe voor alle werknemers. Soms zijn bepaalde groepen werknemers van de cao uitgesloten. Dit staat dan in de cao. Zo vallen uitzendkrachten meestal niet onder de cao van het bedrijf waar ze werken, maar onder een eigen uitzend-cao.
Vragen over de cao
Wat is een cao?
Wanneer is een cao verplicht?
Waarom zou ik een zelf een cao afsluiten?
Hoe lang blijft een cao geldig?
Ken jij de risico's in de groothandel?
Als ondernemer in de groothandel kun je te maken krijgen met brandschade aan je inventaris of een claim vanwege het leveren van een onveilig product.