Advies over verzuim­risico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies.

Verzuim bouw voorkomen preventie beperken ziek uitval werknemer personeel
Verzuim bouw voorkomen preventie beperken ziek uitval werknemer personeel

Verzuim in de bouw voorkomen, 11 tips

Fitte en gezonde werknemers op wie je kunt bouwen, dat wil jij toch ook? Verzuim voorkomen kan je echt veel opleveren. Maar hoe voorkom je verzuim? Een elftal tips voor ondernemers in de bouw.

Bekijk dit artikel voor:

Verzuim is een groot risico in de bouw. Werknemers in de bouw doen vaak gevaarlijk en/of fysiek zwaar werk. Hierdoor is de kans op een blessure of langdurige ziekte groter dan in andere branches.

Verzuim­kosten in de bouw

Als een werknemer ziek is, kan dat een grote impact hebben op je bouwbedrijf. Zeker als je afhankelijk bent van deze vakman of vakvrouw. Een vervanger is vaak moeilijk te vinden. Het kost je bedrijf iedere dag flink wat geld.

Je hebt niet alleen te maken met loondoorbetaling bij ziekte, maar je maakt ook extra kosten voor vervanging, je hebt omzetverlies en maakt kosten rondom de zorg voor je zieke werknemer (begeleiding, re-integratie).

Kosten berekenen

Wil je weten hoeveel geld een zieke werknemer je in totaal kost? Bekijk een rekenvoorbeeld in het artikel Zieke werknemer in de bouw, wat zijn de kosten?

Verzuim in de bouw voorkomen, 11 tips

Door je te richten op het voorkomen van verzuim, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook verder groeien met je bedrijf. Hoe voorkom je verzuim? Tips voor werkgevers in de bouw:

  1. Veiligheid eerst!
    Zorg ervoor dat het risico op ongelukken en blessures zo klein mogelijk is binnen jouw bedrijf. Lees het artikel Veilig werken in de bouw, 7 richtlijnen.

  2. Strak verzuim­beleid
    Probeer onnodig ziekte­verzuim binnen je bedrijf te voorkomen door er actief mee aan de slag te gaan. Voer een strak verzuim­beleid. Benut de praktische tips van bouwondernemer Klaas Keizer.

  3. Let op de signalen
    Als je goed oplet, kun je veel gevallen van (ziekte)verzuim zien aankomen. Vaak kun je er dan ook op tijd iets aan doen. Welke signalen zijn er dat een werknemer dreigt uit te vallen? Bekijk 7 oorzaken en 35 signalen.

    Verzeker je personeel tegen ziekte

    Zieke werknemer in de bouw?

    Blessures en ziektes liggen constant op de loer. Je kunt er veel geld mee kwijt zijn, maar dat hoeft niet! Wapen je tegen de gevolgen van verzuim.

  4. Ga voor zekerheid
    Neem een verzuim­verzekering voor de bouw. Zo'n verzekering geeft je niet alleen financiële zekerheid, maar biedt vaak ook hulp bij het voorkomen van verzuim (preventie) en de aanpak ervan.

  5. De juiste workload
    Let er goed op wat je werknemers aankunnen en pas de hoeveelheid werk daarop aan. Daarmee voorkom je overbelasting, werkstress, overspannenheid, burn-outs en bedrijfsongevallen.

  6. Bespreek de gevolgen van verzuim
    Het is goed om werknemers die zich vaker ziek melden te vertellen over de (financiële) consequenties voor je bedrijf. Dan zullen ze wel twee keer nadenken als ze ’s ochtends een beetje brak wakker worden. Echte ziektegevallen (wit verzuim) kun je hier niet mee terugdringen, maar grijs verzuim wel.

  7. Bonus bij weinig verzuim
    Je kunt ook aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden gebruiken om verzuim te verlagen. Zoals een aanwezigheidspremie, extra vrije dagen, adv-dagen of een prestatiebeloning.

  8. Juiste opvolging
    Stel duidelijke regels op over ziekmelding en zet dit in een verzuim­protocol. Als een werknemer zich (telefonisch, niet via de mail of WhatsApp!) ziek meldt, vraag dan door, zonder te streng te zijn. Zo kun je het verzuim beter in de gaten houden en zal je werknemer niet snel misbruik maken van de situatie.

  9. Duurzame inzetbaarheid
    Je kunt werknemers langer fit en gezond houden door werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Maak samen met je werknemer een plan om zijn gezondheid te verbeteren en passende werkaanpassingen te doen.

  10. Denk aan omscholing
    Je kunt ook vooruit denken door werknemers om te scholen. Bij Groenendijk PGN Bouw zetten ze bijvoorbeeld hun timmerlieden nu ook in als tegelzetters en andersom. Zo voorkomen ze onnodige slijtage van de knieën. Lees de ervaring van Bert Sjerp.

  11. Werkplezier opkrikken
    Werkplezier verhogen is misschien wel de beste manier om ziekte­verzuim te voorkomen. Werknemers die met plezier naar hun werk gaan zijn gemotiveerd, fit en energiek. Bekijk 5 manieren om werkplezier te vergroten

Ga aan de slag! Download de gratis Checklist verzuim voorkomen.

Verlaag je verzuim­kosten

Natuurlijk is ziekte­verzuim niet volledig te voorkomen, maar je kunt wel de 'schade' voor je bedrijf flink beperken. Hoe? Denk aan een ziekte­verzuim­verzekering. Dit is voor veel bouwbedrijven een uitkomst gebleken.

Wil je weten of het in jouw situatie verstandig is om een ziekte­verzuim­verzekering af te sluiten en in welke vorm? Neem dan contact op met een verzekerings­adviseur. Ontdek welke adviseurs er bij jou in de buurt zijn.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests