Nettoloon 2025 hoger
Nettoloon 2025 hoger

Meeste faillissementen in 8 jaar | Afname zzp'ers door Wet DBA

Het aantal faillissementen nam vorig jaar flink toe. Veel zzp'ers stoppen vanwege angst voor handhaving van de Wet DBA. En 25.000 ondernemers werden opgelicht, toch neemt maar 20 procent maatregelen.

1. Flinke afname zzp'ers door Wet DBA

In de laatste maand van 2024 stopten extreem veel zzp'ers. Ook waren er relatief minder starters. Daardoor nam voor het eerst sinds 2019 het aantal zzp'ers af in een maand. Dat blijkt uit de zzp-monitor van de Kamer van Koophandel (KVK). Dit komt waarschijnlijk door de handhaving van de Wet DBA. In 2025 worden er namelijk weer controles uitgevoerd op schijnzelfstandigheid.

  • In december 2024 waren er 6.776 minder zzp'ers dan een maand ervoor. 
    • 21.303 zzp'ers stopten (54% meer dan in december 2023). 
    • Slechts 14.527 begonnen als zzp'er (13% lager dan in december 2023).

De jarenlange groei van het aantal zzp'ers stagneert daardoor. In heel 2024 was er een groei van 3,1%, maar dat is lager dan in voorgaande jaren. Er zijn nu in totaal ruim 1,77 miljoen zelfstandigen actief in Nederland.

Werknemer of zzp'er?

Wanneer moet je iemand in loondienst nemen? En wat zijn de criteria voor zzp'ers? Check het via de webmodule inhuur zzp.

2. Meeste faillissementen in 8 jaar

Het aantal faillissementen is in 2024 fors toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt statistiekbureau CBS. Vorig jaar zijn 4.270 bedrijven failliet verklaard, tegenover 3.300 in 2023. Dat is een stijging van zo'n 30 procent. Dat is het grootste aantal faillissementen in acht jaar tijd.
 
  • In 2024 gingen elke maand meer dan 300 bedrijven failliet. In juli waren er 398 faillissementen.

In vrijwel alle bedrijfstakken gingen vorig jaar meer bedrijven op de fles dan in het jaar ervoor. Net als in voorgaande jaren telde de handel de meeste faillissementen: 811. Dit is ook de sector met de meeste bedrijven. Blokker, Bristol, Scotch & Soda, Game Mania en The Body Shop zijn bekende ketens die vorig jaar kopje-onder gingen. Ook veel mkb'ers moesten de deuren sluiten.

Wat als je bedrijf failliet gaat? Bekijk vragen en antwoorden van werkgevers.

3. LIV-subsidie gestopt, aanvraag SLIM-subsidie bekend

In 2025 is het niet meer mogelijk om te profiteren van het Lage-inkomensvoordeel (LIV). Alle vormen van deze subsidie zijn nu stopgezet. In de praktijk bleek de subsidie niet voldoende te werken voor kwetsbare personen op de arbeidsmarkt.

De SLIM subsidie is nog wel beschikbaar voor werkgevers en de mogelijkheden zijn zelfs uitgebreid. Er is in 2025 meer budget beschikbaar voor de scholing van personeel. De aanvraagtijdvakken voor deze subsidie zijn inmiddels bekend. In maart en in september 2025 kun je de SLIM-subsidie aanvragen.

Alle subsidies in 2025

Kun jij geld (terug)krijgen? Lees meer over de verschillende subsidies voor ondernemers met personeel.

4. 25.000 ondernemers opgelicht, 20% neemt maatregelen

In het afgelopen jaar zijn ongeveer 25.000 ondernemers opgelicht. Dit blijkt uit KVK-onderzoek onder ruim 1.800 ondernemers. Slechts één op de vijf ondernemers neemt maatregelen om niet opgelicht te worden. En dat is volgens de Kamer van Koophandel reden tot grote zorg.

Er zijn allerlei vormen van oplichting. Van identiteitsfraude tot onterechte aansprakelijkstelling. Soms blijken zogenaamde zakenpartners, klanten en leveranciers niet te bestaan of niet bevoegd te zijn om te tekenen. Ook komt het voor dat een onderneming die nog actief is al failliet blijkt te zijn. 

  • 1 op de 7 ondernemers geeft aan dat zakendoen onveiliger is geworden in de afgelopen vijf jaar.

Maatregelen tegen oplichting en fraude

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen tegen oplichting en fraude. Bijvoorbeeld: 

  • Screen nieuwe klanten en zakenpartners.
  • Controleer de kredietwaardigheid van beoogde zakenpartners. 
  • Geef je werknemers instructies om fraude te voorkomen.
  • Sluit zakelijke verzekeringen af.
  • Sluit je aan bij een calamiteitenfonds.
  • Vraag om vooruitbetalingen.
  • Verbeter de beveiliging van je bedrijfspand.

Beperk je risico

Welke gevaren loopt jouw bedrijf? Breng je risico's in kaart en neem de juiste maatregelen.

5. Meer HR-nieuws?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Meest gelezen

Wat is pre-employment screening?

De verkeerde persoon aannemen, dat wil je niet. Het kan zelfs grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Hoe verklein je de kans op een tragische mismatch? Zorg voor een goede pre-employment screening. Ontdek hoe het werkt, inclusief een voorbeeld.

Nieuwe werknemer in dienst, zo regel je het

Een nieuwe werknemer in dienst nemen is vaak spannend. Hoe ga je te werk? Wat moet je precies regelen bij de indiensttreding? Van de sollicitatieprocedure tot het contract, de werkplek en het inwerken. Bekijk dit overzicht voor ondernemers.

Tewerkstellingsvergunning, wanneer is die nodig?

Als je een werknemer uit het buitenland inzet voor jouw bedrijf, heb je soms een tewerkstellingsvergunning nodig. Wat is dat precies? En in welke gevallen heb je zo'n werkvergunning nodig? Lees meer over de aanvraag en de voorwaarden.

Formulier SFB-inventarisatie

In dit artikel kun je gratis het formulier SFB-inventarisatie downloaden in een Word-bestand. De brief is in te leveren op de eerste dag van de derde maand van de dienstbetrekking. Dit in verband met het verkrijgen van de no-riskpolis en het benutten van het loonkostenvoordeel.

Whitepapers en online tests