Webmodule ZZP'er WBA
Webmodule ZZP'er WBA

Webmodule inhuur zzp, hoe werkt het?

Mag je iemand inhuren als zzp'er of moet je hem een arbeidscontract geven? Die vraag wordt beantwoord via de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA). Hoe werkt die webmodule precies? Is het gebruik ervan verplicht? En wat zegt de wet?

Volgens de Wet DBA mag je niet iemand inhuren als zzp'er die eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. Om werkgevers in staat te stellen de juiste arbeidsrelatie eenvoudiger te beoordelen heeft het kabinet een webmodule laten maken waarmee je dit zelf kunt checken.

Wet DBA en webmodule WBA

De afgelopen jaren is er al veel te doen geweest over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Door de Wet DBA moet de arbeidsrelatie tussen zakelijke opdrachtgevers en zzp’ers duidelijker worden.

De regering wil daarmee zogenoemde schijnconstructies tegengaan, waarbij een ingehuurde zzp’er eigenlijk een verkapte werknemer is. Tot nu toe leverde de nieuwe wet vooral onduidelijkheid op. Handhaving van de wet werd daarom uitgesteld.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Webmodule WBA eerste stap

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is een eerste stap richting handhaving van de Wet DBA. Na een pilot (test) wordt gekeken of de webmodule goed werkt. 

Tijdens de evaluatie wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, de risico’s op misbruik en de gevolgen voor uitvoeringsinstanties. Daarna beslist het kabinet op welk moment de handhaving verder wordt opgestart.

Webmodule inhuur zzp, zo werkt het

De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie staat sinds januari 2021 online. Het is feitelijk een online vragenlijst die werkgevers anoniem kunnen invullen. In juli 2021 is de pilot beëindigd, maar je kunt de webmodule voorlopig nog gebruiken ter indicatie.

Na het invullen van de vragenlijst krijg je te zien of je een zelfstandige mag inhuren of dat er een arbeidscontract nodig is.

Vragen webmodule zzp

In de webmodule krijg je allerlei vragen over jouw onderneming en de specifieke werkzaamheden waarvoor je iemand wil inhuren. Je kunt de vragenlijst ook als test invullen zonder dat je iemand wil inhuren.

Wil je van tevoren weten welke vragen er gesteld worden? Bekijk dan de volledige vragenlijst in pdf.

Webmodule nog niet verplicht

Als ondernemer ben je (nog) niet verplicht de webmodule te gebruiken voor de inhuur van zzp'ers. Als je de webmodule gebruikt, is de uitkomst niet bindend. De webmodule geeft slechts een indicatie. Het is dus geen juridische beslissing.

Je kunt nog geen rechten ontlenen aan de uitkomst. De uitslag kan je wel helpen bij de beslissing over hoe je de werkzaamheden laat uitvoeren.

Arbeids­overeenkomst of zzp-contract?

Zorg dat je als werkgever of opdrachtgever de regels volgt bij het aannemen van personeel of het inschakelen van zzp’ers. Denk goed na over de voor- en nadelen van beide constructies.

Kies je ervoor iemand een tijdelijk of vast contract te geven? Gebruik dan deze voorbeelden van arbeidscontracten.

Webmodule DBAOvereenkomst met zzp'er

Kies je ervoor iemand als zzp’er in te huren? Zorg dan dat je dit volgens de wet DBA doet. De wet is namelijk al wel van kracht, ook al worden er nog niet actief boetes uitgedeeld.

Hoe ga je te werk? Drie aandachtspunten voor het contract met een zzp'er:

  1. Maak een goede overeenkomst van opdracht (OVO) die voldoet aan de eisen.
  2. Gebruik een modelovereenkomst van de Belastingdienst.
  3. Een overeenkomst is vijf jaar geldig. Dat betekent ook dat de Belastingdienst je tot vijf jaar na de ingangsdatum een boete kan geven als blijkt dat er niet volgens het contract is gewerkt.

Het is niet verplicht een modelovereenkomst te gebruiken als er geen twijfels zijn over de werkrelatie met een zzp'er. Maar als opdrachtgever doe je er altijd goed aan afspraken vast te leggen.

Binnenkort geen modelovereenkomst ZZP meer

De Belastingdienst gaat het gebruik van modelovereenkomsten beperken. Op de website van de Belastingdienst stonden goedgekeurde overeenkomsten die bedrijven en zzp'ers konden gebruiken om de samenwerking vast te leggen. 

Nieuwe overeenkomsten worden al niet meer toegelaten en bestaande modelovereenkomsten zullen binnenkort verdwijnen, mogelijk ook per 1 januari 2025. Bedrijven en zzp'ers moet dan volledig zelf een overeenkomst maken die aan de wet DBA voldoet.

Aanpassing Wet DBA

De Wet DBA schrijft al voor dat opdrachtgevers modelovereenkomsten moeten gebruiken bij de inhuur van zzp'ers. Daardoor is er meer zekerheid dat het niet om een verkapt dienstverband gaat.

De Wet DBA wordt verder aangescherpt aan de hand van uitspraken die rechters al hebben gedaan op dit gebied. Zo komt er meer duidelijkheid of een werkende in loondienst is of niet. Er wordt vooral gekeken naar het antwoord op deze drie vragen:

  • Worden er instructies gegeven en wordt er toezicht gehouden op het werk? (ook wel 'materieel gezag' genoemd)
  • Is het werk organisatorisch ingebed in de organisatie van de werkgever?
  • Is er sprake van zelfstandig ondernemerschap binnen een arbeidsrelatie?

Wanneer aanpassing Wet DBA?

De aanpassing van de Wet DBA zal verder uitgewerkt worden. In de zomer van 2023 staat het wetsvoorstel open voor internetconsultatie. Begin 2024 zullen de uitgewerkte wijzigingen naar de Tweede Kamer gaan. Daarna zal het wetsvoorstel officieel ingediend worden. Wanneer de aangepaste wet precies ingaat is nog niet bekend.

Blijf op de hoogte van nieuwe wetten en regels voor ondernemers. Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief.

Minimumuurtarief voor zelfstandige

Onderdeel van het wetsvoorstel is ook de invoering van een minimumuurtarief. Het minimumuurtarief is vooral bedoeld voor de bescherming van laagbetaalde werkenden.

Hiermee kan ook bepaald worden of er sprake is van zelfstandigheid of niet. Als een zzp'er minder krijgt dan het minimum uurtarief zou er een rechtsvermoeden kunnen bestaan van werknemerschap. Als de zzp'er dan claimt dat er een arbeidsrelatie is, moet je als opdrachtgever bewijzen dat er geen sprake hoeft te zijn van loondienst.

Controle Belastingdienst tegen schijnzelfstandigheid

Nieuwe wetgeving zal waarschijnlijk pas in 2026 worden ingevoerd. Voor platformwerkers, zoals goedkope zzp-bezorgers, is er inmiddels al een Europese richtlijn. Daarnaast gaat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer meer controles uitvoeren op schijnzelfstandigheid. Met name opdrachtgevers kunnen dan sneller een boete krijgen.

Waar let de Belastingdienst op?

De Belastingdienst kijkt of de zzp'er eigenlijk een verkapte werknemer is die een arbeids­overeenkomst had moeten krijgen. Er wordt gekeken naar de werkafspraken en de werkrelatie in de praktijk. Is er sprake van gezag? Mag de zzp'er grotendeels zelf bepalen hoe hij zijn werk doet?

In de pdf Toelichting beoordeling arbeidsrelatie staat beschreven waar de Belastinginspecteur precies naar kijkt. Er wordt gesproken over twee fases:

  1. de uitlegfase: Welke werkafspraken hebben partijen gemaakt en hoe hebben ze die uitgevoerd?
  2. de kwalificatiefase: Voldoen de werkafspraken en de uitvoering daarvan aan de eisen van een
    arbeids­overeenkomst?

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Vragen over webmodule zzp

  • Wat is de webmodule WBA?

    Om de juiste arbeidsrelatie eenvoudiger te beoordelen heeft het kabinet een webmodule laten maken. Het is een online vragenlijst die je zelf kunt invullen als ondernemer. Daarna krijg je een advies of je iemand wel of niet kunt inhuren als zzp'er. De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) staat (nog) online.

  • Hoe kan ik een zzp'er inhuren?

    Wil je een zzp'er of freelancer inhuren? Waar kun je die zelfstandige ondernemers eigenlijk vinden? Bekijk 7 manieren om freelancers of zzp'ers te vinden en binden.

  • Waar moet je op letten bij personeel in dienst nemen?

    Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de eisen van goed werkgeverschap. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben.

  • Wat kost een werknemer?

    Goede werknemers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? krijg krijg je een blik op de waarde van personeel en een overzicht van de kosten per werknemer.

  • Welke verplichte kosten zijn er per werknemer?

    Ieder bedrijf in Nederland is verplicht zijn werknemers loon te betalen en een jaarlijkse vakantietoeslag. Ook betaal je een aantal loonheffingen. Dit zijn verplichte personeels­kosten.

  • Welke verzekeringen heb je nodig voor personeel?

    Als je werknemers in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuim­verzekering nodig om je werknemers door te betalen als ze ziek zijn. Ook een ongevallen­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en nabestaanden­verzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeels­verzekeringen.

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests