Zzp'er
Zzp'er

7 tips voor het inhuren van een zzp'er

Steeds meer bedrijven schakelen een zelfstandige zonder personeel in. Als ondernemer wil je dit natuurlijk op een professionele manier aanpakken. Zeven tips voor het inhuren van een zzp'er.

1. Zorg voor een win-winsituatie

Het is belangrijk dat de samenwerking gunstig is voor beide partijen. Om zo'n win-winsituatie te bereiken, ga je aan de slag met goed opdrachtgeverschap. Dit betekent dat je de belangen van een zzp'er voldoende in het oog houdt. Je doet dit bijvoorbeeld door fatsoenlijke tarieven te bieden en geen ellenlange betaaltermijnen te hanteren. Aan de andere kant mag je verwachten dat een zzp'er zich gedraagt als goed opdrachtnemer.

2. Voorkom juridische en fiscale valkuilen

Bij zzp'ers moet je letten op juridische en fiscale valkuilen. Als je dat niet doet, dan kan dit flink in de kosten lopen. Zo is het mogelijk dat de fiscus bij een verkapt dienstverband eist dat je alsnog loonbelasting en sociale premies afdraagt. Je bevindt je op glad ijs als de situatie sterk lijkt op een betrekking in loondienst. Daarnaast kunnen juridische problemen ontstaan als je de afspraken met een zelfstandige niet goed vastlegt.

3. Geef alle details op een presenteerblaadje

Een zzp'er moet zich een goed beeld kunnen vormen van de opdracht. Geef daarom het liefst zo vroeg mogelijk alle details op een presenteerblaadje. Welke werkzaamheden wil je laten verrichten? Hoe lang zullen deze duren? Wanneer ben je tevreden? Door dit soort vragen te beantwoorden, blijkt al snel of een samenwerking interessant is. Ook kan de zzp'er je met deze informatie een beter aanbod doen dat past bij de werkzaamheden.

4. Leer elkaar wat beter kennen

Veel zzp'ers werken online en vinden langs deze weg ook nieuwe opdrachtgevers. Vooral bij langere opdrachten kan het prettig zijn om elkaar eerst wat beter te leren kennen. Nodig de zelfstandige daarom uit voor een persoonlijke kennismaking. Tijdens het oriënterende gesprek kun je van beide kanten kijken of het klikt. Tegelijk laat je de zzp'er kennismaken met je bedrijf en de collega's die bij de opdracht betrokken zijn.

branche risico

Welke risico's loop ik?

Een adviseur kan je helpen. Hij brengt de risico’s in je bedrijf in kaart en geeft advies om deze te beperken of af te dekken.

5. Neem de proef op de som

Een proefopdracht geeft inzicht in de kwaliteiten van een zzp'er. Daardoor neem je alvast de proef op de som voordat je iemand voor een langere tijd inschakelt. Je kunt als proefopdracht eerst een klein gedeelte van de werkzaamheden laten doen. Vervolgens let je onder meer op de kwaliteit van het geleverde werk, het nakomen van afspraken en de manier van communiceren. Spreek vooraf altijd af hoe je het werk zult gebruiken en welke vergoeding hier tegenover staat.

6. Leid de opdracht in goede banen

Een zzp'er is zelfstandig maar heeft wel voldoende begeleiding nodig. Om de opdracht in goede banen te leiden, kun je een projectmanager of andere collega aanstellen. Die kan als aanspreekpunt bijvoorbeeld vragen van de zzp'er beantwoorden en eventuele problemen tijdig oplossen. Ook is het mogelijk dat deze medewerker de voortgang van de opdracht in de gaten houdt en controleert of de werkzaamheden naar tevredenheid worden verricht.

7. Geef een blijk van waardering

Voldoet een zzp'er aan de verwachtingen? Dan is een blijk van waardering zeker op zijn plaats. Je kunt naderhand bijvoorbeeld terugkoppeling geven over de opdracht. Laat daarbij weten waarover je tevreden bent en schrijf eventueel een aanbeveling voor de zzp'er. Op die manier sluit je de opdracht op een prettige manier af en houd je de deur open voor mogelijke toekomstige samenwerkingen.

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests