Sollicitatiegesprek voeren vragen stellen
Sollicitatiegesprek voeren vragen stellen

Lonen blijven stijgen | EU-akkoord over platformwerkers

De lonen in veel cao's nemen flink toe. Ook gaat de extra verhoging van het minimumloon door. Is de piek al bereikt? Verder is er een EU-akkoord over platformwerkers en blijkt seksueel grensoverschrijdend gedrag nog altijd veel voor te komen. Dit is het laatste nieuws voor ondernemers met personeel.

1. Lonen blijven stijgen, is de grens bereikt?

Bij de onderhandelingen voor nieuwe cao's worden nog altijd fors hogere lonen gevraagd. Ook werd deze week bekend dat de extra stijging van het minimumloon op 1 juli doorgaat, ondanks protest van werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. Is de piek al bereikt?

Volgens werkgeversvereniging AWVN liggen de contractloonafspraken in de eerste maanden van 2024 op 6,3 procent op jaarbasis. Het gaat hierbij om de gemiddelde uitkomst van 155 nieuwe cao-akkoorden voor ruim 1,5 miljoen werknemers.

Door de flinke loonstijgingen is de inflatie nu ruimschoots gecompenseerd, maar volgens de bonden is de koopkracht nog niet op peil. De inflatie ligt nu rond de 3 procent en zal naar verwachting in de loop van dit en volgend jaar zakken naar ongeveer 2 procent.

Extra stijging minimumloon gaat door

Sinds januari 2022 is het minimumloon al in vijf stappen met ruim 20 procent gestegen. Op 1 juli 2024 komt daar in ieder geval nog eens 1,2 procent bij, bovenop de reguliere indexatie. Afgelopen week werd daarvoor een spoedwet aangenomen in de Tweede Kamer.

Hoe hoog is het minimumloon op dit moment? Bekijk het minimumloon 2024.

Reacties op loonstijgingen: zorgen bij werkgevers

Naast de reactie van MKB-Nederland en VNO-NCW, die zich ernstig zorgen maken over de gevolgen voor kleine bedrijven, vindt ook president Knot van De Nederlandsche Bank het nu welletjes. Hij moedigde eerder de loonsverhogingen aan, maar is nu bang dat het de inflatie weer aanwakkert.

Ondernemers zijn ook huiverig. Hogere lonen helpen wel om personeel aan te trekken en vast te houden, maar 10 procent hogere loonkosten zijn niet voor elk bedrijf makkelijk op te brengen. (Bron: NOS.nl)

Lees meer over loonkosten en slimme tips om te besparen.

2. EU-akkoord over aanpak platformwerkers

Lidstaten van de EU zijn het eens over een richtlijn voor platformwerkers. De EU-richtlijn moet schijnzelfstandigheid tegengaan en verplicht platformen transparanter te zijn over algoritmes. Bij platformwerk gaat het om betaald werk via een digitaal platform. Denk aan maaltijdbezorgers en taxichauffeurs. 

Door de nieuwe richtlijn wordt het duidelijker of een platformwerker echt een zzp’er is of toch een werknemer. In dat laatste geval is er sprake van schijnzelfstandigheid. Op basis van de EU-richtlijn moet Nederland zelf specifieke regels instellen. Als het Europees Parlement instemt met het akkoord, dan krijgen de EU-lidstaten twee jaar de tijd om dat te doen.

In Nederland wordt er al jaren gesproken over de aanpak van schijnzelfstandigheid. Zo is er een webmodule inhuur zzp voor werkgevers. In oktober 2023 werd er een nieuw wetsvoorstel ingediend om duidelijk te maken wanneer iemand als zelfstandige mag werken. Ook daar was veel kritiek op. Nieuwe wetgeving zal waarschijnlijk pas in 2026 ingaan. (Bron: Rendement)

Regel het goed. Gebruik deze checklist zzp'er inhuren.

3. Nog geen goede aanpak grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag op het werk is een veelvoorkomend probleem. Ruim vier op de tien Nederlanders (43%) heeft zelf weleens seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Meer dan de helft heeft het gehoord of gezien bij anderen.
 
Ook de aanpak door bedrijven laat nog te wensen over. Slechts de helft van de werkenden in Nederland zegt dat er duidelijke afspraken over ongewenst gedrag zijn gemaakt. Dit blijkt uit de jaarlijkse publieksmonitor van Ipsos in opdracht van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (NAP).
 
Het demissionair kabinet onderzoekt nu de mogelijkheid om een gedragscode en klachtenregeling voor bedrijven verplicht te stellen. (Bron: NU.nl). Onlangs publiceerde de overheid al een Handreiking cultuurverandering op de werkvloer, bedoeld om grensoverschrijdend gedrag te beperken.

Lees meer over de aanpak van ongewenst gedrag op de werkvloer

4. Minder thuiswerkers, Nederland wel op 1

Meer dan de helft van de Nederlanders werkt regelmatig thuis (52%). Daarmee is Nederland koploper in Europa. Twee jaar geleden werkte 54 procent van de Nederlanders geregeld thuis. Er is vooral een verschuiving van 'meestal' thuiswerken, naar 'soms' thuiswerken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS uit de Enquête beroepsbevolking (EBB).

De meeste Nederlanders werken nu 'soms' thuis, maximaal de helft van hun werktijd. Het gaat om gemiddeld bijna twee volledige werkdagen (15 uur) per week. Dat is iets minder dan de helft van al hun gewerkte uren. Zelfstandigen werken relatief veel thuis: 30 procent van al hun gewerkte uren. Bij werknemers was dat iets meer dan 17 procent. (Bron: CBS)

Zorg voor een goede werkplek: dit zegt de Arbowet over thuiswerken.

5. Advies Gezondheidsraad: neem fibromyalgie serieus

Mensen met chronische pijn en andere klachten door fibromyalgie moeten serieus worden genomen, adviseert de Gezondheidsraad. Patiënten ervaren veel onbegrip. Dat heeft niet alleen effect op hun privéleven, maar speelt ook mee bij bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering.

Fibromyalgie is complex, concludeert de Gezondheidsraad, en er is meer onderzoek nodig. In de tussentijd is het volgens de raad belangrijk dat personen met klachten erkenning krijgen. Benader de patiënten met 'een open en onbevooroordeelde houding', luidt het advies. Dat geldt niet alleen voor zorgmedewerkers, maar ook voor de bedrijfsarts, het UWV en werkgevers. (Bron: NU.nl)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

personeel

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

HR-trends 2025 en de kansen rond personeel

Wat staat ondernemers in 2025 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk de HR-trends en benut de kansen voor bedrijven met personeel.

Whitepapers en online tests