Verzekeringen bedrijf bedrijven
Verzekeringen bedrijf bedrijven

Welke bedrijfs­verzekeringen heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende verzekeringen voor bedrijven. Van verzekeringen voor je bedrijfspand tot verzekeringen voor je personeel en voor jezelf. Maar welke bedrijfs­verzekeringen heb je echt nodig? Bekijk dit overzicht met 7 situaties en 18 oplossingen.

Bedrijfs­verzekeringen, waarom heb ik die nodig?

Bedrijfs­verzekeringen zijn niet allemaal verplicht, maar vaak wel verstandig. Als ondernemer dek je hiermee risico's af die te groot zijn om zelf te dragen. Weet jij welke risico's jouw bedrijf loopt? Misschien heb je aan bepaalde risico's nog nooit gedacht. Een paar feiten over 2023:

Wist je dat ...

  • 1 op de 4 ondernemers zelf (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt;
  • er jaarlijks ongeveer 3.300 bedrijfsbranden zijn;
  • meer dan 12.000 ondernemers elk jaar slachtoffer worden van diefstal of inbraak;
  • een zieke werknemer gemiddeld 260 euro per dag kost?

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Natuurlijk hoeft het jou niet allemaal te treffen. En je hoeft niet overmatig bang te zijn hiervoor. Maar wat als het je wel overkomt? Een goede ondernemer is voorbereid op meerdere scenario's.

Zorg voor een vangnet

Als je goed verzekerd bent kan je bedrijf snel weer verder na een tegenvaller.

Met de juiste bedrijfs­verzekeringen kun je de risico's afdekken die je als ondernemer niet zelf kunt lopen. Bijvoorbeeld het risico op arbeidsongeschiktheid, bedrijfsschade en loondoorbetaling bij ziekte

Verzekeringen voor bedrijven in 2024

Het is handig om te weten welke bedrijfs­verzekeringen er zijn en in welke gevallen je ze nodig hebt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfs­verzekeringen in het MKB per situatie die je nodig hebt in 2024:

1. Je hebt een bedrijfspand (met waardevolle spullen)Welke bedrijfsverzekeringen zijn nodig 2024

Is jouw bedrijfsgebouw belangrijk voor je onderneming? Dan is het verstandig om je pand goed te verzekeren. Ook de waardevolle inhoud van je bedrijfspand kun je verzekeren. Denk aan je voorraad, inventaris, goederen en elektronica.

Welke bedrijfs­verzekeringen heb je nodig?

Om je bedrijfspand en bezittingen goed te verzekeren tegen o.a. brand, schade en diefstal heb je grofweg de volgende opties:

Door een brand, inbraak of waterschade kan je bedrijf flink wat omzet mislopen. Er zijn verschillende bedrijfsschade­verzekeringen die je helpen bij een plan B en/of een vergoeding bieden voor de schade.

2. Je wordt aansprakelijk gesteld Aansprakelijkheid verzekeren bedrijfsverzekering

Een ongeluk of een fout van jou of je werknemer kan grote gevolgen hebben. Je bedrijf kan aansprakelijk worden gesteld voor schade aan personen en zaken.

Daarnaast loop je mogelijk het risico om een schadeclaim te krijgen van je klant voor opgelopen vermogensschade. Bescherm je bedrijf tegen deze risico's met de juiste verzekeringen.

Welke bedrijfs­verzekeringen heb je nodig?

Om je bedrijf te verzekeren tegen aansprakelijkheid kun je de volgende verzekeringen afsluiten:

Hoe groot is de kans op een schadeclaim? Lees het artikel Wanneer is je MKB-bedrijf aansprakelijk?

3. Je werknemer wordt ziek Verzekeren verzuim bedrijfsverzekering

Als je personeel in dienst hebt, is de kans groot dat je te maken krijgt met ziekte­verzuim. Als een werknemer langdurig ziek is kan dat je bedrijf veel geld kosten. Je bent namelijk wettelijk verplicht om maximaal twee jaar lang het loon van een zieke werknemer door te betalen.

Welke bedrijfs­verzekeringen heb je nodig?

Om je bedrijf en je werknemers goed te beschermen tegen de gevolgen van verzuim, heb je de volgende mogelijkheden:

4. Jij of je werknemer krijgt een ongeluk Verzekering bedrijf ongeluk

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. En als het misgaat, kunnen de gevolgen groot zijn. In het ergste geval kan het gaan om blijvende invaliditeit of zelfs overlijden.

Welke bedrijfs­verzekeringen heb je nodig?

Met de juiste verzekeringen kun je de financiële gevolgen beperken na een tragisch ongeluk. Je hebt grofweg de volgende opties om goed voor getroffen personen te zorgen.

Zijn je werknemers veel op pad? Denk dan ook aan een verkeersschade­verzekering voor medewerkers.

5. Je raakt zelf arbeidsongeschikt Verzekering AOV

Wat als jij niet meer kunt werken? Kan je bedrijf dan verder? En hoe zit het met je eigen inkomen? Ook als ondernemer kun je tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt raken. Bijvoorbeeld na een ongeluk, door een burn-out of een andere aandoening.

Welke verzekering heb je nodig?

Lees waarom ondernemer Tom Kunen koos voor een AOV. 'Mijn vriendin en zoontje waren de aanleiding.'

6. Je krijgt een juridisch conflictBedrijfsverzekering juridisch

De kans op een conflict is altijd aanwezig. Bijvoorbeeld met een werknemer over zijn loon, met een boze klant over een product, met leveranciers over voorwaarden of met de gemeente over een vergunning. 

Welke bedrijfs­verzekering heb je nodig?

7. Je bedrijf wordt getroffen door cybercrime Bedrijfsverzekering cyber 2024

Ransomware, DDos-aanvallen, phishing mails, noem maar op. Cybercrime komt steeds vaker voor, ook in het MKB. Misschien ligt je hele bedrijf plat na een incident. Of je krijgt te maken met boetes en schadeclaims van getroffen klanten.

Welke bedrijfs­verzekering heb je nodig?

  • Met een cyber­verzekering krijg je hulp bij het voorkomen en herstellen van cybercrime.

Meer verzekeringen voor bedrijven

Natuurlijk zijn er nog meer bedrijfs­verzekeringen die nuttig kunnen zijn. Zo zijn er specifieke verzekeringen per branche of bedrijfsactiviteit.

Welke bedrijfs­verzekeringen zijn er nog meer? Bekijk een handig overzicht van verzekeringen en maak een selectie voor jouw bedrijf.

Welke verzekeringen heeft jouw bedrijf nodig?

Er zijn dus heel wat verzekeringen om je bedrijf, je personeel en je eigen inkomen te beschermen. Maar welke verzekeringen zijn echt broodnodig?

Uiteindelijk gaat het erom welke verzekeringen bij jouw unieke situatie passen. Als je een horecazaak hebt loop je andere risico's dan als je onderneemt in de detailhandel of zakelijke dienstverlening. Zelfs binnen een branche kunnen er grote verschillen zijn.

Top 5 + checklist risico's

Bekijk de top 5 verzekeringen voor jouw branche en ga aan de slag met je eigen risico-checklist. Download het gratis whitepaper.

Bedrijfsrisico's afwegen

Het is dus belangrijk eerst je risico's goed in kaart te brengen. Een verzekerings­adviseur kan je daarbij helpen. Die is goed op de hoogte van de mogelijke risico’s en kan je advies geven over hoe je ze beperkt en voorkomt.

Maak samen een actieplan en ga aan de slag. 'Dat geeft je rust', weet Pieter-Leen Burger, ondernemer in de groothandel. 'Als ondernemer ben je geneigd de dingen te doen waar je energie van krijgt, maar je kunt niet als kip zonder kop ondernemen. Loop niet weg voor je risico's.

Image
Breng je risico’s in kaart met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Premies zijn afhankelijk van o.a. je bedrijf, diensten die je levert, het aantal werknemers et cetera. Wat zijn de kosten en wat levert het op? Rechtsbijstand Aansprakelijkheids­verzekering AOV voor jezelf Verzuim­verzekering voor je personeel Welke oplossingen zijn er om je risico’s af te dekken? Denk aan risico’s rondom je bedrijf, je personeel én jezelf ? Welke risico’s loop jij als ondernemer? Voorkomen Beperken Accepteren Verzekeren Risico’s kun je: Ik wil advies

​​​​Pakket met bedrijfs­verzekeringen

Veel verzekeraars bieden een pakket aan met bedrijfs­verzekeringen. Bijvoorbeeld een pakket met personeels­verzekeringen of verzekeringen voor een bepaalde branche. Vaak gaat het om zakelijke verzekeringen die veel ondernemers nodig hebben.

Voordelen verzekeringspakket

Een verzekeringspakket heeft verschillende voordelen voor jou als ondernemer. Je hebt dan geen overlap tussen verschillende verzekeringen. De dekking is op elkaar afgestemd. Daarnaast profiteer je meestal van een aantrekkelijke pakketkorting. Hierdoor ben je minder geld kwijt voor je zakelijke verzekeringen.Verzekeringen bedrijf vergelijken

Bedrijfs­verzekeringen vergelijken

Als je eenmaal weet welke verzekeringen nuttig zijn voor je bedrijf, ga je op zoek naar de beste opties voor jouw situatie. 

Het is belangrijk om de inhoud en de prijs van bedrijfs­verzekeringen goed te vergelijken. De polis (wat is er verzekerd?) en de premie (wat betaal je?) kunnen sterk verschillen per aanbieder. 

Kosten van bedrijfs­verzekeringen in 2024

Wil je weten wat de premiekosten zijn en hoe je slim kunt besparen? Lees het artikel Wat kosten bedrijfs­verzekeringen?

Polissen en voorwaarden vergelijken is niet eenvoudig. Een verzekerings­adviseur kan je helpen bij een goede vergelijking van bedrijfs­verzekeringen. Die kan voor jou de meest passende oplossingen op een rij zetten. Daarmee kun je flink wat geld besparen.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Vragen over bedrijfs­verzekeringen

  • Welke bedrijfs­verzekeringen zijn er?

    Er zijn veel verzekeringen voor bedrijven. Denk aan een aansprakelijkheids­verzekering en een bedrijfsschade­verzekering. Daarnaast heb je ook nog allerlei personeels­verzekeringen, zoals een verzuim­verzekering. En ondernemers­verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV). Bekijk een overzicht van bedrijfs­verzekeringen.

  • Wat kost een bedrijfs­verzekering?

    De kosten van een bedrijfs­verzekering zijn afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, de risico's die je loopt en de dekking die je kiest. Het is slim om voor meerdere verzekeringen een offerte aan te vragen op basis van jouw behoeften. Bekijk een indicatie van de kosten van bedrijfs­verzekeringen.

  • Hoe kan ik bedrijfs­verzekeringen vergelijken?

    Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. Daar vind je gegevens over de premie, de dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een verzekerings­adviseur in voor een goede vergelijking van bedrijfs­verzekeringen en advies op maat.

  • Wanneer krijg ik korting op bedrijfs­verzekeringen?

    Je kunt besparen op de kosten van MKB-verzekeringen door ze slim te combineren. Zo krijg je vaak korting als je een verzekeringspakket afsluit bij één aanbieder. Ook kun je besparen door alleen te verzekeren wat je echt nodig hebt. Daarnaast kun je soms profiteren van belastingvoordelen. De premie voor een AOV is bijvoorbeeld fiscaal aftrekbaar.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel door WGA-expert Ilona de Wolf.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2024.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een arbeidsongeschikte werknemer die recht heeft op een WIA-uitkering loopt het risico op een inkomensdaling. Als werkgever kun je een collectieve WIA-verzekering afsluiten om dit risico op inkomensverlies te beperken. WIA-expert Ilona de Wolf legt de regels uit.

Whitepapers en online tests