Werktijd 15 jarige 16 jarige
Werktijd 15 jarige 16 jarige

Verzuim­piek door griep | Meer werktijd voor tieners

Veel werknemers melden zich ziek met griep. Een verzuim­bonus kan helpen, maar brengt risico's met zich mee. De regels voor kinderarbeid worden aangepast. En de week van de werkstress komt eraan.

1. Griep laait op, verzuim­bonus helpt (soms)

Het griepseizoen is in volle gang. Dat leverde vorige maand al een piek op in het aantal ziekmeldingen. Arbodienstverleners ArboNed en Human CapitalCare zagen 67 procent meer ziekmeldingen in september dan in augustus.

Het totale verzuim­percentage kwam afgelopen maand uit op 4,6 procent. Het gaat dan niet alleen om griep, maar ook om andere vormen van (ziekte)verzuim. In augustus was dat nog 4,2 procent.

Verzuim­bonus geven?

Om het verzuim omlaag te brengen geven sommige bedrijven een verzuim­bonus. Werknemers die het hele jaar fit blijven kunnen bijvoorbeeld een extra beloning krijgen.

Volgens werkgeversvereniging AWVN wordt een verzuim­bonus nog niet ingezet bij veel bedrijven en brengt het risico's met zich mee. Werknemers die griep hebben gaan bijvoorbeeld toch werken en besmetten anderen. Ook kunnen niet-fitte werknemers ongelukken veroorzaken op de werkvloer. (Bron: NU.nl)

Hoe kan een verzuim­bonus wel werken? Lees meer over het geven van een verzuim­bonus.

2. Meer werktijd voor tieners

De regels voor kinderarbeid worden aangepast. Vanaf 18 november 2024 mag je kinderen van 13, 14 of 15 jaar langer en vaker laten werken. In de Nadere regeling kinderarbeid (Nrk) staan alle wijzigingen beschreven. De belangrijkste aanpassingen op een rij:

  • 13- en 14-jarigen mogen nu ook op zondag werken.
  • 13- en 14-jarigen mogen op niet-schooldagen en in vakantieweken tot 20.00 uur werken.
  • 15-jarigen mogen in vakantieweken tot 21.00 uur werken.

Voor werken op zondag geldt de voorwaarde dat de zaterdag ervoor altijd vrij moet zijn. Ook mag maar een beperkt aantal zondagen worden gewerkt. In elke periode van 16 weken moeten er minstens 5 zondagen vrij zijn.

Verbod op werken met alcohol onder de 16

Daarnaast geldt er vanaf 18 november 2024 een verbod voor kinderen jonger dan 16 jaar om te werken in ruimtes waar alcohol geschonken wordt. Kinderen mogen wel werken in een andere ruimte binnen het horecabedrijf, bijvoorbeeld in de keuken of als afwasser, als daar geen alcohol geschonken wordt en er geen contact met klanten is.

Lees meer over de regels en werktijden voor jongeren.

3. Loonsom buitenlandse werknemers flink gestegen

In het tweede kwartaal van 2024 ging 3,3 miljard euro aan loon vanuit Nederland naar het buitenland, dat is 73 procent meer dan tien jaar eerder.  Dit blijkt uit berekeningen van het CBS. De loonsom voor buitenlandse werknemers steeg sneller dan het totale loon van Nederlandse werknemers (54% ten opzichte van 10 jaar geleden). 

De flinke stijging heeft te maken met een toename in het aantal banen van werknemers die in Nederland werken, maar in het buitenland wonen. Vooral de lonen van werknemers die wonen in Roemenië, Bulgarije, Spanje, Italië of Portugal, zijn toegenomen.

Top 3 werknemers uit het buitenland

De top drie van werknemers uit het buitenland is: (1) België, (2) Polen en (3) Duitsland. Uit Polen komen vooral seizoenwerkers, terwijl werknemers uit België en Duitsland vaak 'grenspendelaars' zijn. Driekwart van het totale loon naar het buitenland (ruim 2000 miljoen euro) ging in het tweede kwartaal van 2024 naar België, Polen en Duitsland.

Tip: Lees meer over het aannemen van werknemers uit het buitenland.

4. Week tegen werkstress: sociale veiligheid

Van 11 tot en met 15 november 2024 is het weer de Week van de werkstress. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor het voorkomen van werkstress, maar ook het bevorderen van werkplezier.

Brancheorganisatie OVAL organiseert samen met het ministerie van SZW, werkgevers- en werknemersorganisaties, branche- en beroepsverenigingen en honderden bedrijven extra activiteiten om werkstress tegen te gaan.

Sociale veiligheid op de werkvloer

Dit jaar staat het thema sociale veiligheid centraal tijdens de Week van de Werkstress. Ondernemers met personeel kunnen gebruikmaken van een online toolkit om de sociale veiligheid binnen het bedrijf te vergroten.

Lees ook het artikel: werkstress voorkomen, hoe doe je dat?

5. Onderzoek naar informatie over personeels­zaken

Het doel van deze website is ondernemers met personeel zo goed mogelijk informeren. Om te kijken hoe we die informatievoorziening kunnen verbeteren, willen we je vragen een korte enquête in te vullen. Deelname duurt ongeveer 2 minuten en is volledig anoniem. Doe je mee? Naar de enquête.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Langdurig ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

HR-trends 2025 en de kansen rond personeel

Wat staat ondernemers in 2025 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk de HR-trends en benut de kansen voor bedrijven met personeel.

Whitepapers en online tests