HR Trends 2025 MKB Personeel
HR Trends 2025 MKB Personeel

HR-trends 2025 en de kansen rond personeel

Wat staat ondernemers in 2025 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk de HR-trends en benut de kansen voor bedrijven met personeel.

HR-trends 2025

Ondernemers verwachten in 2025 meer personeel aan te nemen en meer te investeren. Toch zijn deze verwachtingen iets minder positief dan vorig jaar. Het ondernemersvertrouwen is nog altijd licht negatief. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

Personeels­tekort blijft grootste uitdaging

De belangrijkste belemmering die ondernemers ervaren is nog steeds een tekort aan personeel. Ook in 2025 blijft dit een grote rol spelen. Ondernemers verwachten in 2025 wel een kleine toename van de personeels­sterkte. Toch zijn de verwachtingen minder positief dan vorig jaar. 

  • 38 procent van de ondernemers ervaart een tekort aan arbeidskrachten als voornaamste belemmering in de bedrijfsvoering.
  • Minder ondernemers verwachten een groei in het aantal werknemers.
    • Vooral in de cultuur, sport en recreatie en de verhuur en handel van onroerend goed verwachten minder ondernemers groei. 
    • In de zakelijke dienstverlening en informatie en communicatie zijn ondernemers het meest positief over de ontwikkeling van de personeels­sterkte in 2025.

Vertrouwen bij ondernemers nog altijd negatief

Het ondernemersvertrouwen nam, na een dieptepunt in 2020, de afgelopen jaren wel iets toe, maar is nog altijd negatief. Aan het begin van het vierde kwartaal 2024 was dit -3,1 procent.

  • In de meeste bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen negatief. 
    • Het meest negatief zijn ondernemers in de horeca (-11,3%).
    • In de zakelijke dienstverlening verbeterde de stemming van -4,1 naar +1%.
HR trends 2025 ondernemersvertrouwen

HR-trends 2025: creatieve tips tegen personeels­tekort

De grootste uitdaging voor bedrijven is dus het tekort aan personeel. Wat kun je als ondernemer of HR-medewerker doen om toch zoveel mogelijk arbeidskracht te benutten? Een paar creatieve oplossingen voor 2025:

1. Blijf die zzp-power benutten

Schrijf zzp'ers niet zomaar af. Er zijn meer dan 1,5 miljoen zelfstandigen zonder personeel in Nederland. Dat is een enorm arbeidspotentieel. 

Ja, er wordt vanaf 2025 meer gelet op schijnconstructies en er worden naheffingen toegepast als je het niet volgens de regels doet. Maar dit is alleen het geval bij personen die je eigenlijk in dienst had moeten nemen: nep-zzp'ers (verkapte werknemers). Daar moet je inderdaad vanaf: geef ze een arbeids­overeenkomst en betaal netjes de loonheffing die erbij hoort.

Al die andere zelfstandige professionals kunnen dus nog steeds heel nuttig zijn voor je bedrijf. Blijf ze dus vragen om opdrachten uit te voeren. Doe het wel volgens de regels en zorg dat de zzp'er echt zelfstandig zijn werk kan doen, op een tijd en locatie naar keuze. Als je dat doet kun je die enorme zzp-power blijven benutten.

Lees meer over de Wet DBA en de inhuur van zzp'ers.

2. Oudere werknemers zijn hot

Bedrijven nemen steeds vaker oudere werknemers in dienst. Vanwege de stijging van de AOW-leeftijd in de afgelopen jaren werken Nederlanders steeds langer door. 

  • Het percentage werkende 65-jarigen is al flink toegenomen: van een kleine 15% in 2013 naar bijna 50% in 2024. 
  • Vooral hoger opgeleide personen blijven vaker tot op hoge leeftijd doorwerken. 

Stimuleer oudere werknemers dus om langer door te werken in je bedrijf. Heb daarbij oog voor duurzame inzetbaarheid. Misschien kun je zelfs 65-plussers in dienst nemen. Daarmee profiteer je van extra werk- en levenservaring. 

Daarnaast kun je nu nog gebruikmaken van subsidies voor oudere werknemers. Het loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers wordt in 2025 wel verlaagd en stopt per 2026 helemaal.

Mogelijk komt er over een paar jaar wel een keerpunt in het aantal beschikbare ouderen. De gemiddelde levensverwachting is iets afgenomen en de AOW-leeftijd zal in 2030 niet verder stijgen. Toch blijft het aannemen en in dienst houden van 65-plussers een mooie kans om je personeels­tekort te verkleinen.

3. Green is the new black

Steeds meer bedrijven willen (en moeten) hun steentje bijdragen aan het halen van klimaatdoelen. 1 op de 3 cao's bevat al minimaal één afspraak over verduurzaming of groene arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) waarbij 657 cao's werden bekeken.

Vaak gaat het om afspraken over duurzame mobiliteit: 

  • Een vergoeding voor het openbaar vervoer (125 cao's)
  • Een kilometervergoeding voor fietsen of lopen naar het werk (41 cao's)
  • Een fietsregeling voor aanschaf of lease van een fiets (127 cao's)
  • Bevorderen van gebruik deelauto's of carpoolen (15 cao's)

Met groene arbeidsvoorwaarden kun je laten zien dat je een goede werkgever bent. Daarmee kun je meer personeel aantrekken en behouden.

In 231 cao's staan al afspraken over thuiswerken. In 5 cao's wordt daarbij een koppeling gemaakt naar de ambitie om duurzaam te werken en CO2-uitstoot te verminderen.

In 10 cao's staan ook maatregelen om werknemers te ondersteunen hun eigen leefomgeving te verduurzamen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp, een laadpaal voor de elektrische auto of een groen dak. De komende jaren zal deze trend verder doorzetten verwacht het ministerie van SZW. Doe jij er al wat mee in 2025?

Welke afspraken ga jij maken? Lees meer over goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Meer creatieve oplossingen voor arbeidstekort

Ook het UWV verwacht in 2025 een tekort aan personeel in veel sectoren. Volgens de uitkeringsinstantie zijn er creatieve oplossingen nodig om het werk gedaan te krijgen. Bijvoorbeeld door het werk anders te organiseren: het inzetten van technologie, het efficiënter inrichten van het werkproces, het aanbieden van scholing, het creëren van combinatiebanen en onderzoeken of medewerkers meer uren kunnen en willen werken.
 
  • Op de website werk.nl heeft het UWV per regio een rapport opgesteld met de kansen voor werkgevers en werkzoekenden.

Zorg dat goede werknemers niet zomaar vertrekken. Bekijk 9 tips om je personeels­verloop te verlagen.

Wetswijzigingen HR in 2025 HR Trends 2025 MKB personeel werkgever

Als werkgever moet je ook in 2025 rekening houden met de nodige wetswijzigingen. Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?

  1. Personeels­kosten verder omhoog
    De kosten rondom personeel zullen verder toenemen. Begin 2025 stijgt het minimumloon naar 14,06 euro per uur voor werknemers vanaf 21 jaar. Ook jongere werknemers gaan erop vooruit. De onbelaste thuiswerkvergoeding gaat met 5 cent omhoog naar 2,40 euro per dag. De reiskostenvergoeding blijft gelijk (23 cent per kilometer).
  2. Minder subsidie voor bedrijven
    Daarnaast is er minder subsidie beschikbaar voor werkgevers. Het Lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt volledig afgeschaft in 2025 en je krijgt minder loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers. Voor werknemers met een arbeidsbeperking is er wel meer en langer recht op loonkostenvoordeel (LKV).
  3. Stimulans voor overwerk
    In 2025 mag je bij overwerk de lage ww-premie toepassen voor werknemers met een vast contract. Daarvoor geldt wel een maximum: werknemers mogen tot 30 procent extra uren werken bovenop hun vaste uren. Voor alle parttime werknemers die tussen de 30 en 35 uur werken betaal je vanaf 2025 ook de lage ww-premie. Voorheen was dit pas vanaf 36 uur (fulltime).
  4. Strengere regels voor personeel uit buitenland
    Voor buitenlandse werknemers en migranten worden de regels aangescherpt. Je krijgt als werkgever meer verantwoordelijkheid rondom de huisvesting en scholing van arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten van buiten de EU moeten een tewerkstellingsvergunning hebben om aan de slag te mogen in Nederland (behalve kennismigranten). De salariseisen van de kennismigrantenregeling worden wel aangescherpt en verhoogd.

HR-trends 2025 in je inbox

Bekijk meer wetswijzigingen in 2025.

Blijf ook gedurende het jaar op de hoogte van HR-trends, wetten en regels. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Ondernemen met personeel.

Vragen over HR-trends 2025

  • Hoe hoog is het minimumloon in 2025?

    Het minimumloon in 2025 is 14,06 euro per uur voor volwassenen vanaf 21 jaar. Dit minimumloon is geldig in de periode van 1 januari 2025 tot 1 juli 2025. Voor jongere werknemers betaal je een bepaald percentage van het minimumloon.

  • Waarom personeel omscholen?

    Door de krappe arbeidsmarkt is er steeds meer vraag naar specifieke vakkennis. Door personeel bij te scholen of om te scholen kun je de nodige expertise in huis houden en hoef je geen nieuwe werknemers te zoeken.

  • Is salarisverhoging verplicht bij inflatie?

    Bij een algemene prijsstijging (inflatie) in Nederland verhogen veel bedrijven hun prijzen en ook het salaris van hun werknemers. Dit gaat niet automatisch. Je bent niet verplicht een salarisverhoging te geven. Houd wel rekening met de aanpassing van je cao en het minimumloon in jouw branche. Door inflatie kunnen de salariseisen per branche veranderen.

  • Waar kan ik nieuwe wetten voor ondernemers vinden?

    Via de nieuwsbrief van Ondernemen met personeel kun je op de hoogte blijven van veranderingen in het arbeidsrecht. Op de website van de KvK vind je ook een overzicht met aankomende wetswijzigingen voor ondernemers.

  • Goed werkgeverschap en verzekeringen, wat is nodig?

    De meeste verzekeringen voor personeel zijn niet wettelijk verplicht. Toch kun je op basis van de wet over goed werkgeverschap concluderen dat bepaalde verzekeringen broodnodig zijn voor werknemers. Zorg bijvoorbeeld voor een ongevallen­verzekering en een vangnet bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

Hoeveel salaris betalen?

Je gaat een nieuwe werknemer in dienst nemen. Natuurlijk wil je hem passende arbeidsvoorwaarden bieden. Hoeveel salaris is redelijk? Waar moet je rekening mee houden? Tips voor een passend salaris.

Whitepapers en online tests