Wanneer is MKB-bedrijf aansprakelijk
Wanneer is MKB-bedrijf aansprakelijk

Nederlandse lonen stegen het hardst in Europa | Hardere aanpak uitbuiting migranten

Minister wil strenger optreden tegen bedrijven die migranten slecht behandelen. De lonen stijgen in Nederland harder dan in de rest van Europa. En in bijna alle sectoren nemen de faillissementen toe. Nieuws voor ondernemers met personeel.

1. Nederlandse lonen stegen het hardst in Europa

In Nederland stegen de lonen afgelopen jaar met 6,1 procent. Er was zelfs een piek van 8,2 procent in juni. Daarmee staat Nederland bovenaan in Europa. In de Eurozone stegen de lonen gemiddeld met 3,3 procent. Dat blijkt uit onderzoek van vacatureplatform Indeed (Indeed Wage Tracker).

In andere grote Europese economieën was de loonstijging een stuk lager, bijvoorbeeld in Duitsland (2,8%) en Frankrijk (1,8%). Na Nederland zagen ook werknemers in Spanje (5%) en Ierland (4,3%) hun lonen flink toenemen.

Cao-lonen en het minimumloon stijgen verder in 2025. Bekijk het minimumloon in 2025 per leeftijd.

2. Hardere aanpak bij uitbuiting arbeidsmigranten

De Arbeidsinspectie moet hard kunnen optreden tegen werkgevers die arbeidsmigranten uitbuiten. Dat schrijft minister Van Hijum in een brief aan de Tweede Kamer. Bedrijven moeten desnoods tijdelijk sluiten.

Van Hijum noemt een aantal voorbeelden van 'ernstige arbeidsmisstanden', zoals onderbetaling, lang doorwerken, op de werkplek overnachten en het innemen van bankpassen en paspoorten. Soms is er ook sprake van fysiek of psychisch geweld.

In Nederland werken ongeveer 850.000 arbeidsmigranten. Naar verwachting neemt dat aantal toe naar 1,2 miljoen in 2030.

Arbowet ruimer toepassen

In de Arbowet staat al de mogelijkheid om het werk bij 'ernstig gevaar' direct stil te laten leggen. Van Hijum wil dat dit begrip ruimer wordt geïnterpreteerd en ook wordt toegepast bij lichamelijke en geestelijke gezondheidsschade op termijn.

Houd je aan de regels. Lees meer over werken met migranten.

3. Salaris genoemd in meer vacatures

Het afgelopen jaar stond in ruim 44 procent van de vacatureteksten in Nederland een salarisvermelding. Dat blijkt uit cijfers van Jobdigger. In december stond zelfs in bijna de helft van de vacatures het salaris. Dat is een toename ten opzichte van eerdere jaren. 

Dit komt met name door de stevige concurrentie op de arbeidsmarkt. Bedrijven willen aantrekkelijker zijn voor werkzoekenden om hun personeels­tekort tegen te gaan.

4. Bijna 30 procent meer faillissementen

Ruim 4100 Nederlandse bedrijven moesten in 2024 gedwongen de deuren sluiten. Dat zijn er bijna 30 procent meer dan een jaar daarvoor. Zo blijkt uit een rapport van Altares Dun & Bradstreet. De stijging van bedrijfsopheffingen is in vrijwel alle sectoren merkbaar. 

Eerder kwam het CBS met vergelijkbare cijfers. In 2024 was er sprake van het grootste aantal faillissementen in 8 jaar.

De meeste faillissementen in 2024 vielen in de handel (791), de bouwnijverheid (581) en de specialistische zakelijke dienstverlening (470). Relatief gezien waren de zwaarst getroffen sectoren vervoer en opslag (0,73%), horeca (0,73%) en de industrie (0,62%).

Vergeleken met 2023 nam het aantal faillissementen het sterkst toe in de landbouwsector (+73,33%), verhuur en overige zakelijke diensten (+66,88%) en specialistische zakelijke diensten (+53,09%).

Beperk je risico

Welke gevaren loopt jouw bedrijf? Breng je risico's in kaart en neem de juiste maatregelen.

5. Toestemming nodig bij afschrijving vakantiedagen tijdens ziekte

Als een werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, mag je als werkgever alleen vakantiedagen afschrijven met schriftelijke instemming van je werknemer. Dat geldt ook bij collectief vastgestelde vakantiedagen. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Lees meer over de regels voor vakantiedagen.

personeel

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Meest gelezen

Hitteplan voor je personeel maken

In Nederland hebben we een Nationaal Hitteplan, maar als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van je personeel. Maak dus een eigen hitteplan dat voldoet aan de regels. Zo pak je het aan.

Thuiswerken, wat zegt de Arbowet?

Door de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. Wat betekent dat voor jou als werkgever? Waar moet je volgens de Arbowet op letten? En hoe kun je ergonomische en psychische klachten bij jouw personeel voorkomen? Tips van twee experts.

Whitepapers en online tests