Personeel behouden, 5 tips:
Het is altijd vervelend als een goede werknemer ontslag neemt. Het kost je bedrijf veel geld, omdat je dan weer op zoek kan gaan naar een vervanger en deze persoon moet inwerken. Zeker door het toenemende personeelstekort en de economische ontwikkelingen is dat geen gemakkelijke opgave.
Personeel behouden, hoe doe je dat?
Als je goed rekening houdt met de wensen van jouw personeel, verklein je de kans op weglopend talent. Het is daarvoor niet voldoende om alleen een goed salaris te bieden. Je moet bijvoorbeeld ook op een open manier communiceren en voldoende waardering en erkenning geven.
Personeel behouden vergt dus de nodige inspanning. Wat kun je precies doen als werkgever? Benut deze 5 tips:
1. Communiceer op een open manier
Open communicatie draagt bij aan het vertrouwen dat je personeel heeft in jou als werkgever. Daarvoor heb je vaak niet meer nodig dan een goed gesprek. Dat zorgt voor een goed beeld van wat er onder je personeel leeft, zodat je tijdig kunt inspelen op belangrijke kwesties.
Als dit onvoldoende gebeurt, zal de ontevredenheid onder je personeel toenemen. Dit leidt uiteindelijk tot het vertrek van medewerkers.
Hoe doe je dat?
- Functioneringsgesprek: Het functioneringsgesprek is een open en gelijkwaardig gesprek tussen de leidinggevende en de medewerker. Als je dit gesprek regelmatig houdt, verbeter je de onderlinge samenwerking.
- Exitgesprek: Een exitgesprek houd je met een vertrekkende werknemer. Dan is het eigenlijk al te laat, omdat je deze werknemer toch al kwijt bent. Toch kun je veel leren van dit gesprek en voorkomen dat nog meer mensen vertrekken.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
2. Bied leuk en uitdagend werk
Leuk en uitdagend werk geeft je beste werknemers een goede reden om te blijven. Met leuke klusjes motiveer je hen extra en spoor je anderen aan om net zo goed hun best te doen.
Zorg er wel voor dat je hen voldoende ruimte biedt om werkzaamheden zelfstandig in te vullen. Als je taken niet kunt loslaten en je personeel voortdurend achter de vodden zit, dan bederf je juist het werkplezier.
Hoe doe je dat?
- Delegeren: Door het delegeren van taken zorg je voor uitdagend werk. Geef werknemers haalbare doelen (KPI's) en laat het proces zoveel mogelijk los. De toegenomen verantwoordelijkheid leidt bij je werknemers tot een hogere motivatie, waardoor de kans dat iemand vertrekt veel kleiner is.
- Jobcrafting: Bij jobcrafting geef je medewerkers de vrijheid om zelf aan hun baan te sleutelen. Met enkele kleine aanpassingen kan iemand zijn baan vaak al stukken leuker en uitdagender maken.
- Werkplezier: Zorg dat de sfeer goed blijft op de werkvloer. Werkplezier is cruciaal om werknemers te behouden. Benut deze 5 tips voor meer werkplezier.
3. Geef waardering en erkenning
Je werknemers hebben graag het gevoel dat hun dagelijkse inspanningen ertoe doen. Dat gevoel krijgen zij als je hun prestaties voldoende erkent en waardeert. Jouw waardering en erkenning kun je op een groot aantal manieren laten blijken.
Bijvoorbeeld door successen samen te vieren of complimenten te geven wanneer dat passend is. Hoewel dit erg effectief is, wordt het door veel werkgevers onvoldoende benut.
Hoe doe je dat?
- Geld of vrije tijd: Dit is de traditionele manier om waardering en erkenning te geven. Je geeft dan een prestatiebeloning, zoals een bonus of loonsverhoging vanwege het behalen van successen. Ook kun je iemand een paar uur eerder naar huis laten gaan na een goede prestatie.
- Persoonlijk cadeautje: Een persoonlijk cadeautje wordt altijd gewaardeerd. Denk aan concertkaartjes voor iemands favoriete artiest of het aanbieden van een niet-werkgerelateerde cursus. Een persoonlijk cadeau raakt de emoties en gaat dus verder dan een cijfertje op de bankrekening.
4. Stimuleer groei en ontwikkeling
Iedereen werkt graag aan zijn groei en ontwikkeling. Dit is dan ook een effectieve methode om goede medewerkers te binden en boeien.
Als een werknemer binnen zijn huidige functie al zijn capaciteiten kan inzetten, is er namelijk weinig reden om naar een andere baan uit te kijken.
Omdat deze mogelijkheden lang niet overal worden benut, kun je jouw bedrijf hiermee prima onderscheiden van de rest. En zo blijf je de concurrentie voor.
Hoe doe je dat?
- Opleiding of training: Dit is de meest voor de hand liggende manier om groei en ontwikkeling te stimuleren. Verzeker je er wel van dat de opleiding of training zinvol is en daadwerkelijk iets oplevert.
- Alternatieve opties: Er staan ook een hoop alternatieve mogelijkheden tot je beschikking, zoals het wisselen van functie of taak. Deze zijn makkelijk toe te passen tegen relatief lage kosten.
- POP-gesprek: Je kunt de persoonlijke ontwikkeling van je werknemer bespreken in een POP-gesprek. Daarmee blijft hij werken aan persoonlijke doelen en kun jij zijn voortgang beter inschatten.
5. Ondersteun de werk-privébalans
Steeds meer werknemers worstelen met hun werk-privébalans. Dat geldt helemaal voor het groepje medewerkers dat een tandje harder werkt dan de rest. Met speciale voorzieningen zorg je ervoor dat zij beter hun werk kunnen doen.
Dit voorkomt niet alleen ontevredenheid onder je personeel, maar verkleint ook de kans dat zij overspannen raken. Werkstress is in bijna alle branches beroepsziekte nummer één. Voorkom dus burn-outs en geef je werknemer de nodige ruimte.
Hoe doe je dat?
- Flexibele werktijden: Hiermee kunnen werknemers hun werktijden beter afstemmen op belangrijke verplichtingen in de privésfeer, zoals het wegbrengen en ophalen van schoolgaande kinderen.
- Extra faciliteiten: Naast de wettelijke verlofregelingen heb je de mogelijkheid om extra faciliteiten aan te bieden, zoals langer verlof. Ook kun je de hoge kosten van kinderopvang verlichten met een financiële bijdrage.
- Thuiswerken: Geef je werknemers de mogelijkheid om thuis te werken. Zorg dan ook voor een passende thuiswerkvergoeding en de nodige spullen. Veel werknemers zijn thuis juist productiever dan op kantoor.
Personeel behouden, extra tips
Houd je toppers langer aan boord. Bekijk een stappenplan voor personeelsbehoud.
Vragen over personeel behouden
- Wat is een personeelstekort?
Als een bedrijf niet genoeg werknemers heeft is er sprake van een personeelstekort. Als er meerdere bedrijven in een branche of regio moeite hebben met het vinden van personeel is er sprake van een breder personeelstekort.
- Waarom personeel behouden?
Personeel behouden is cruciaal om je bedrijf stabiel te houden. Als het verloop groot is kun je moeilijk verder bouwen aan je bedrijf en kun je zelfs flink in de problemen komen. Omdat werving en selectie van personeel heel duur is en steeds lastiger wordt, kun je beter focussen op personeelsbehoud. Dit kan je veel opleveren.
- Hoeveel loon moet je betalen?
Houd altijd rekening met het minimumloon en een eventuele cao voor jouw branche. Maak samen met je werknemer afspraken voor een goed loon. Maar wat is redelijk in de huidige markt? Lees het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer.
- Wanneer is goed werkgeverschap belangrijk?
Als ondernemer met personeel moet je je altijd gedragen als goede werkgever. Zo staat het in de wet. Als je voldoet aan de wet over goed werkgeverschap zul je aantrekkelijk worden voor personeel. Je kunt nieuw talent aantrekken en je huidige team langer behouden. Daarmee kun je dus het verschil maken. Lees meer over de 6 beginselen van goed werkgeverschap.
- Wat kost een nieuwe werknemer?
De werving en selectie van een nieuwe werknemer kost gemiddeld al 3500 euro. Nog los van het salaris, werkmateriaal en inwerkkosten. Goede werknemers zijn natuurlijk kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming flink laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? krijg je een overzicht van de kosten per werknemer.
- Welke verzekeringen voor personeel heb je nodig?
Als je een nieuwe werknemer in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuimverzekering nodig om je werknemer door te betalen als hij ziek is. Ook een ongevallenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en nabestaandenverzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeelsverzekeringen.
Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.Heb je personeel in dienst?