Over de Wet VBAR:
Waarom is de Wet VBAR nodig?
De Wet VBAR moet eraan bijdragen dat personen volgens de juiste contractvorm werken. De huidige wetten en regels over arbeidscontracten zorgen soms nog voor twijfels bij werkgevers.
Bij een deel van de opdrachten is het lastig te zeggen of er sprake moet zijn van een arbeidsovereenkomst of dat het werk uitgevoerd mag worden door een zelfstandige (zzp'er). De Wet VBAR moet voor duidelijke definities en grenzen zorgen.
Wet VBAR en Wet DBA
De Wet VBAR is een aanvulling op de Wet DBA. Die wet is er al sinds 2016 en verving destijds de VAR-verklaring voor zzp'ers. De handhaving van de Wet DBA werd uitgesteld en is in 2025 hervat. Dat betekent dat er nu controles kunnen plaatsvinden en bij overtreding moet je achterstallige loonbelasting betalen.
Wat staat er in de Wet VBAR?
VBAR staat voor Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. De wet zorgt voor een duidelijkere definitie van de arbeidsovereenkomst. De centrale vraag is: Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst?
De wet VBAR geeft een toetsingskader dat het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen moet verduidelijken. Als werkgever moet je dus aan de hand van enkele criteria kunnen vaststellen of je iemand mag inhuren als zzp'er of een arbeidscontract moet geven.
Uurtarief minimaal 33 euro
Een belangrijk aandachtspunt is het uurtarief. Bij een uurtarief van minder dan 33 euro per uur gaan de alarmbellen rinkelen. Met zo'n laag tarief wordt ervan uitgegaan dat er eigenlijk sprake moet zijn van een arbeidsovereenkomst. Alleen als het tegendeel bewezen wordt, mag een zzp'er met een uurtarief onder de 33 euro werken.
Gezagscriterium
Daarnaast geeft de Wet VBAR meer richtlijnen over het gezagscriterium. In hoeverre is er sprake van een gezagsverhouding? Voert iemand zijn werk uit onder eigen gezag of is er een leidinggevende die toezicht houdt op het werk? In de wet staan enkele richtlijnen om dat vast te stellen.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
Wanneer gaat de Wet VBAR in?
Volgens het voorstel zou de Wet VBAR op 1 januari 2026 ingaan, maar de wet ligt onder vuur en moet waarschijnlijk aangepast worden. De datum waarop de wet ingaat is nu nog onbekend. Hieronder de tijdlijn van de Wet VBAR:
- In juni 2024 werd het wetsvoorstel VBAR naar de Raad van State gestuurd door voormalig Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
- Nov 2024: De Raad van State had duidelijke kritiek op het wetsvoorstel VBAR en vindt dat het maar beperkt bijdraagt aan een oplossing voor de problemen rond schijnzelfstandigheid. Daar is meer voor nodig.
- Het is nu aan het kabinet Schoof om te bepalen of en hoe ze verder gaan met de wet VBAR.
Wet VBAR toepassen: tips voor werkgevers
Of de Wet VBAR nu ingaat of niet, zorg dat je als werkgever duidelijke keuzes maakt in het aannemen van personeel of het inschakelen van zzp'ers. Er zijn ook oplossingen waardoor jij als werkgever minder risico loopt. Denk aan mankracht inschakelen via een uitzendbureau of payrolling.
Als je ervoor kiest om zelfstandigen in te huren zorg dan dat je dit alvast doet volgens de wet VBAR. Drie tips voor de inhuur van zzp'ers:
- Controleer de arbeidsrelatie
Zorg ervoor dat de zzp'er echt onafhankelijk werkt. Ga na of hij meerdere opdrachtgevers heeft of daar actief naar op zoek is. En zorg er vooral voor dat hij zijn manier van werken en werktijden zelf kan bepalen. Vraag je af: kun je dit werk ook door werknemers laten uitvoeren? Is er echt sprake van zelfstandig ondernemerschap waarbij iemand zelf risico's loopt? - Duidelijke overeenkomst van opdracht
Zorg voor een correcte overeenkomst van opdracht. Gebruik daarbij het beoordelingskader zzp-contracten. Kijk of er nog een modelovereenkomst is van De Belastingdienst die je als basis kunt gebruiken. Tot 2030 is dat nog mogelijk. - Zorg voor een goede samenwerking met zzp'ers
Schrijf echte zzp'ers niet af. Blijf met ze samenwerken en geef ze de ruimte om de werkzaamheden op hun eigen manier uit te voeren. Let alleen op de afgesproken resultaten en betaal de uren uit die werkelijk zijn gemaakt, volgens de factuur en eigen urenregistratie van de zzp'er.
Is iemand terecht zzp'er of eigenlijk werknemer? Test het met de webmodule inhuur zzp.
Het juiste contract kiezen
Natuurlijk wil je als werkgever aan de wet voldoen. Het is belangrijk dat je werknemers geeft waar ze recht op hebben. Daarmee voorkom je naheffingen en boetes, je behoudt je flexibiliteit, voorkomt juridische conflicten en je verbetert je reputatie als goede werkgever.
Lees meer over deze redenen in het artikel schijnzelfstandigheid voorkomen.
Arbeidsovereenkomst of opdrachtovereenkomst?
Voor welke vorm van samenwerking kies jij? Gebruik handige voorbeelden om het juiste contract op te stellen:
- Voorbeeld arbeidsovereenkomst
- Overeenkomst van opdracht (voorbeeld)
- Alle arbeidscontracten op een rij
Blijf op de hoogte van nieuwe wetten en regels. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.Groeien met personeel
Vragen over de Wet VBAR
Wat is de Wet VBAR?
In de Wet VBAR staan regels voor de inhuur van zzp'ers. De wet maakt duidelijker wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De Wet VBAR is een aanvulling op de Wet DBA en moet nog worden goedgekeurd. De ingangsdatum is nog onbekend.
Hoe kan ik een zzp'er inhuren?
Wil je een zzp'er of freelancer inhuren? Waar kun je die zelfstandige ondernemers eigenlijk vinden? Bekijk 7 manieren om freelancers of zzp'ers te vinden en binden. En aan welke voorwaarden moet een zzp'er voldoen? Gebruik de webmodule inhuur zzp.
Waar moet je op letten bij personeel in dienst nemen?
Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de eisen van goed werkgeverschap. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben.
Wat kost een werknemer?
Goede werknemers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? krijg krijg je een blik op de waarde van personeel en een overzicht van de kosten per werknemer.
Welke verplichte kosten zijn er per werknemer?
Ieder bedrijf in Nederland is verplicht zijn werknemers loon te betalen en een jaarlijkse vakantietoeslag. Ook betaal je een aantal loonheffingen. Dit zijn verplichte personeelskosten.
Welke verzekeringen heb je nodig voor personeel?
Als je werknemers in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuimverzekering nodig om je werknemers door te betalen als ze ziek zijn. Ook een ongevallenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en nabestaandenverzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeelsverzekeringen.