Vakantiekracht salaris loon contract wet regels
Vakantiekracht salaris loon contract wet regels

Vakantiekracht inhuren, zo regel je dat

In vakantieperiodes worden altijd veel vakantiekrachten gezocht. Is een vakantiekracht inhuren de juiste oplossing voor jouw bedrijf? Dit moet je weten wanneer je als ondernemer vakantiewerk aanbiedt aan scholieren of studenten.

Vakantiekracht inhuren

De vakantietijd hoeft niet altijd een reden te zijn om stil te zitten. Veel ondernemers hebben dan namelijk (tijdelijk) behoefte aan extra mensen. Bijvoorbeeld om taken over te nemen als het vaste personeel met vakantie gaat. Maar ook door zomerdrukte, zoals vaak het geval is bij bedrijven in de horeca.

Wetgeving vakantiekracht

Vakantiekrachten zijn in veel gevallen scholieren of studenten. Zij beschikken vanwege de schoolvakanties over veel tijd. Tegelijk zijn zij voor veel werkgevers interessant, omdat voor bepaalde leeftijden een lager minimumloon geldt. Het inhuren van deze jongeren is echter wel aan regels gebonden. Bekijk hieronder de regels per leeftijd.

Wanneer zijn de schoolvakanties in jouw regio? Bekijk een overzicht van vakanties en feestdagen.

Leeftijd vakantiekracht Vakantiekracht loon leeftijd contract

Aangezien veel vakantiekrachten jonger zijn dan achttien jaar, heeft de overheid regels opgesteld om deze jongeren te beschermen. Daarbij moet je letten op de leeftijd van vakantiekrachten.

Een handig overzicht van de overheid laat zien wat de regels per leeftijdscategorie zijn.

Type werkzaamheden vakantiekracht

Deze regels gaan over de soort werkzaamheden die jongeren mogen doen. Een kind van vijftien jaar mag bijvoorbeeld alleen lichte werkzaamheden in een winkel doen, zoals vakkenvullen in de supermarkt of helpen bij het inpakken. Dit geldt ook voor vakantiewerk en seizoenswerk.

Is de vakantiekracht zestien jaar, dan mag hij bijna elk soort werk doen, zolang het maar niet gevaarlijk is. Dat betekent onder meer dat hij niet met giftige stoffen in aanraking komt of in een lawaaiige omgeving werkt.

Werktijden vakantiekracht

Je moet daarnaast letten op speciale regels rondom werk- en rusttijden. Hierbij bestaat er ook een onderscheid tussen de leeftijdscategorieën. Een kind van vijftien jaar mag bijvoorbeeld maximaal zes vakantieweken per jaar werken.

Tot en met achttien jaar veranderen de regels per leeftijdsjaar, controleer dus goed hoe het zit met de regels die gelden voor je vakantiekracht.

De speciale regels gelden voor jongeren onder de achttien jaar en zwangere vrouwen. Valt de vakantiekracht niet in een van deze categoriën, dan zijn de normale regels van toepassing. De Arbeidsinspectie controleert in de zomermaanden altijd extra, dus lees alle regels goed door.

Regels voor werktijden

  • Jongeren van 16 en 17 jaar mogen maximaal 45 uur in een week werken. De tijd dat ze op school zitten, is hierbij inbegrepen. 
    • Over een periode van 4 weken mogen ze niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken. Zij mogen geen nachtdiensten of oproepdiensten draaien en geen overwerk doen.
    • De rusttijd na een werkdag moet voor deze jongeren minimaal 12 uur zijn. Bij een dienst van 4,5 uur of meer hebben zij recht op 30 minuten pauze. Ook is werken op zondag alleen onder bepaalde voorwaarden toegestaan.

Regels werktijd per leeftijd

Voor jongeren onder de 17 jaar gelden strenge regels. Bekijk de regels voor jongeren van 15 en 16 jaar en voor kinderen van 13 en 14 jaar.

Goed personeel aannemen

Personeel aannemen

Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Vakantiekracht contract

Vakantiewerk kun je in de eerste plaats zelf regelen. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruikmaken van een arbeids­overeenkomst voor bepaalde tijd of oproepcontracten, zoals een nulurencontract.

Daarbij is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten dienstverbanden. Verdiep je goed in de regels en houd rekening met eventuele valkuilen.

Contract vakantiekracht afsluiten

Als je vakantiewerkers zelf een contract aanbiedt, betekent dit overigens wel dat ze dezelfde rechten hebben als reguliere werknemers. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld het salaris moet doorbetalen bij ziekte.

Ook kun je dan niet zomaar afscheid nemen van de medewerker. Verder krijg je te maken met maatregelen uit de Wet arbeidsmarkt in balans, zoals de aangepaste ketenbepaling voor tijdelijke contracten.

Bekijk handige voorbeelden van een arbeidscontract.

Vakantiekracht loon

Hoeveel loon moet je een vakantiekracht geven? Dat is afhankelijk van zijn leeftijd. Per leeftijdscategorie geldt een minimumloon. Ook wel het minimum jeugdloon genoemd.

Het minimum jeugdloon wordt berekend aan de hand van het minimumloon voor volwassenen (vanaf 21 jaar). Het minimum jeugdloon is een percentage van het minimumloon. Per leeftijd is er een eigen percentage van toepassing.

Percentages minimum jeugdloon

Leeftijd Percentage
21 jaar 100%
20 jaar 80%
19 jaar 60%
18 jaar 50%
17 jaar 39,5%
16 jaar 34,5%
15 jaar 30%

Hoe hoog is het minimum jeugdloon nu? Bekijk de actuele bedragen per leeftijd.

Cao en loon vakantiekracht

Als je bedrijf onder een eventuele verplichte cao valt, moet je goed nagaan wat de voorwaarden zijn die hierin staan. Indien dit niet het geval is, mag je zelf het loon bepalen, zolang het maar gelijk of hoger is dan het minimumloon per leeftijdscategorie.

Vergeet niet dat er vakantietoeslag betaald moet worden, dat is 8 procent van het brutojaarloon. Ook als een vakantiekracht maar een paar weken voor je werkt, moet je 8 procent van zijn loon uitkeren.

Vakantiewerk via uitzendbureau

Een vakantiekracht kun je zelf inhuren of via een uitzendbureau. Een uitzendbureau neemt je veel uit handen; niet alleen de administratie, maar ook de werving en selectie. Je kunt het zien als een all-inpakket.

Je betaalt één bedrag en er komen geen extra kosten of reserveringen bij. Zo draagt het uitzendbureau onder meer de loonheffingen af. Ook bij ziekte neemt het uitzendbureau deze kosten op zich, evenals de vakantietoeslag.

Inleners­aansprakelijkheid

Bij een uitzendbureau is het wel belangrijk dat het uitzendbureau het minimumloon en de vakantietoeslag betaalt. Als dit niet gebeurt, dan kun je als inlener aansprakelijk worden gesteld. In een artikel op Ondernemersplein lees je hoe je inleners­aansprakelijkheid kunt voorkomen of beperken.

Wil jij weten wat er zoal komt kijken bij de inzet van vakantiewerkers en andere arbeidskrachten? Doe dan de checklist Ben jij klaar voor (meer) personeel?

Vragen over vakantiekracht inhuren

  • Waar moet je rekening mee houden bij het inhuren van een vakantiekracht?

    Bij het inhuren van een vakantiekracht moet je rekening houden met de regels per leeftijd. Jongeren mogen niet alle werkzaamheden doen, ook niet tijdens vakantiewerk of seizoenswerk. Daarnaast gelden er regels voor werktijden. Ze mogen een beperkt aantal uren per dag en per week werken. Bij het salaris van een vakantiekracht moet je rekening houden met het minimum jeugdloon per leeftijd.

  • Wat zegt de wet over werktijden?

    In de Arbeidstijdenwet (ATW) staat precies omschreven hoeveel uren jouw werknemers per dag en per week mogen werken. Er staat in hoe vaak, hoe lang en op welke momenten zij recht hebben op een pauze of op rusttijd. In de Arbeidstijdenwet staan ook de regels over dagdiensten, nachtdiensten en ploegendiensten.

  • Wanneer geldt de werktijdenwet?

    De Arbeidstijdenwet geldt voor alle werknemers van 18 jaar en ouder die in loondienst werken. Ook stagiairs en uitzendkrachten vallen onder deze wet. Voor werknemers van 17 jaar en jonger zijn afzonderlijke regels opgenomen. Ook zijn er speciale regels voor zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen. Soms geldt de werktijdenwet zelfs voor zzp'ers en freelancers, bijvoorbeeld als de veiligheid van derden in het spel is.

  • Wat zegt de wet over werken op zondag?

    Volgens de Arbeidstijdenwet hoeven werknemers in principe niet op zondag te werken, tenzij dit noodzakelijk is om het werk goed te doen. Bedrijven mogen zelf afspraken maken met hun werknemers over zondagswerk. Die regels staan in een cao, arbeidscontract of personeels­handboek.

risico in de horeca

Iedere retailer loopt risico's

Brand in je winkel of een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests