Uurloon zakelijke dienstverlening
De schoonmaakbranche kent bijvoorbeeld uurlonen. De salarissen van werknemers van accountantskantoren, architectenbureaus of dienstverleners in de ICT worden meestal berekend op basis van het maandloon.
Toch kun jij als ondernemer weleens vragen krijgen van werknemers over de hoogte van het uurloon. Bijvoorbeeld tijdens de salarisbesprekingen bij het aannemen van nieuw personeel.
Uurloon zakelijke dienstverlening bepalen
De hoogte van het uurloon is van drie factoren afhankelijk:
Deze factoren worden hieronder verder uitgelegd. Op basis hiervan kun je het uurloon in de zakelijke dienstverlening bepalen. Verder in dit artikel lees je nog over:
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
1. Neem het minimumloon als basis
Je moet een werknemer minimaal het wettelijke minimumloon betalen. Dit bedrag verandert twee keer per jaar (op 1 januari en 1 juli). Je bent verplicht die wettelijke loonsverhoging door te voeren. Als je dat niet doet, kan het loon onder de grens van het minimumloon zakken. Dat kan je op een flinke boete komen te staan, dus let hier goed op.
Uurloon jonge werknemers
Jonge werknemers (tot 21 jaar) hebben recht op het minimum jeugdloon. Ook dat wordt twee keer per jaar aangepast. Bovendien stijgt het salaris nog eens extra als de werknemer een jaartje ouder wordt.
- Bekijk het minimumloon 2024
- Bekijk het minimumloon 2025
2. Afspraken uurloon in de cao
Als jouw bedrijf onder een wettelijk verplichte cao valt, moet je je houden aan de regels van die cao over salaris en minimumloon.
De CAO Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf kent bijvoorbeeld een loonindeling naar zes functies. Per functie is vastgelegd welk uurloon je de desbetreffende werknemer moet betalen. Check altijd of er loontabellen beschikbaar zijn. Dat maakt het berekenen een stuk makkelijker.
CAO voor jou?
Wil je weten of jouw bedrijf onder een verplichte cao valt? Check het artikel CAO’s in de zakelijke dienstverlening.
3. Onderhandeling met werknemer
Je mag een werknemer in de meeste gevallen ook een hoger loon geven dan in de cao staat. Een hoger salaris bieden kan je veel voordeel opleveren.
Om te beginnen bewijs je daarmee dat je werk wilt maken van goed werkgeverschap. Hiermee kweek je tevreden en gemotiveerde werknemers.
Daarnaast kan het bieden van een marktconform salaris, of liever nog ietsje meer, je helpen bij het oplossen van je personeelstekort.
Goed uurloon zakelijke dienstverlening
Een goed salaris trekt nu eenmaal meer sollicitanten aan. Maak onderhandelen over het salaris daarom een vast onderdeel van de werving van nieuw personeel.
Betaal je een werknemer een hoger loon dan de cao voorschrijft? Dan ben je wel verplicht om de voorgeschreven periodieke loonsverhogingen door te voeren. Je mag dus niet een periodiek overslaan, ook al blijf je boven het minimumloon uit de cao.
4. Bereken uurloon zakelijke dienstverlening
In een cao worden meestal loontabellen met uurlonen gehanteerd. Je hoeft het uurloon dan niet zelf te berekenen. Je vindt er eenvoudig de huidige uurlonen per:
- type werknemer
- functiegroep
- niveau
- leeftijd
- aantal dienstjaren
Heeft je bedrijf geen cao?
Dan zul je zelf de uurlonen van je werknemers moeten berekenen op basis van de maandlonen. Hiervoor kun je boekhoudsoftware gebruiken, maar er zijn ook handige online rekentools beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld op rijksoverheid.nl, salaris-informatie.nl en berekenen.nl.
5. Stem je uurtarieven af op de uurlonen
Factureer jij jouw klanten op basis van vaste uurtarieven? Houd dan scherp in de gaten of de tarieven nog wel goed zijn afgestemd op de uurlonen die je aan je medewerkers betaalt. Voor je het weet gaat een te groot deel van het geld dat binnenkomt op aan loonkosten.
Omdat de zakelijke dienstverlening een zeer arbeidsintensieve branche is, kun je ervan uitgaan dat de personeelskosten gemiddeld zo’n 30 procent van de omzet bedragen.
Daarbij gaat het niet alleen om de (bruto)lonen. Ook andere personeelskosten tellen mee. Denk aan premies, pensioenen, onkosten, verzekeringen en scholing.
Uurtarief op basis van uurloon
Zijn de personeelskosten in jouw bedrijf fors hoger dan 30 procent van de omzet? Dan is het slim je bedrijfsvoering aan te passen. Je kunt dat natuurlijk doen door je tarieven te verhogen, maar de vraag is of je klanten daar blij mee zijn. Een alternatief is: meer grip krijgen op je personeelskosten. Tips hiervoor vind je in het whitepaper Wat zijn de kosten van personeel?
Een beroepsfout kan je een fikse schadeclaim opleveren. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.Zakelijke dienstverlener
Vragen over uurloon zakelijke dienstverlening
Wat is uurloon?
Uurloon is de beloning van een medewerker per uur. Het loon kun je uitdrukken in een bedrag per jaar (jaarloon), per maand (maandloon), per week (weekloon), per dag (dagloon) en per uur (uurloon). In 2024 is er een wettelijk minimum uurloon.
Hoe bepaal je het uurloon zakelijke dienstverlening?
Hoe hoog het uurloon moet zijn is afhankelijk van het minimumloon in je cao en de individuele afspraken die je met je medewerker maakt. Bij de cao horen loontabellen per functie die je moet hanteren. Deze bedragen kunnen elk halfjaar veranderen.
Wat als je onder het minimumloon betaalt?
Als je minder dan het minimumloon in de cao betaalt, is dat onderbetaling. Je kunt dan een flinke boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Het levert je ook ontevreden personeel op en een slechte reputatie als werkgever. Dat kan je duur komen te staan tijdens een personeelstekort.
Welke loonheffingen zijn er?
Loonheffing is de verzamelnaam van de belasting en premies die op het bruto salaris worden ingehouden. Op het moment dat je loon uitbetaalt, moet je daar loonheffingen op inhouden. Die betaal je vervolgens aan de Belastingdienst.
Wie betaalt de loonbelasting?
Jij als werkgever betaalt de loonbelasting van je personeel aan de Belastingdienst. De loonbelasting en premies gaan af van het brutoloon van je werknemers. Zij houden een nettoloon over. In feite draait iedere werknemer dus zelf op voor de loonbelasting.
Hoe kun je besparen op personeelskosten?
Er zijn bepaalde subsidies voor personeel waardoor je lasten lager worden. Dit worden loonkostenvoordelen genoemd, voorheen beter bekend als premiekorting of afdrachtvermindering. Er zijn vier soorten loonkostenvoordelen voor ondernemers met personeel.
Wat is het minimum uurloon in 2025?
Sinds 2024 is er een wettelijk minimum uurloon. Voor die tijd werd het wettelijk minimumloon uitgedrukt in een brutobedrag per maand op basis van een fulltime dienstverband. Daardoor ontstonden er verschillen tussen full-time werknemers die 36 of 40 uur werkten. Door de invoering van het wettelijk uurloon is dat aangepast. Bekijk het minimumloon in 2025.