Bij iedere werknemer die je in dienst neemt is het slim om de kosten te berekenen. Wat voor salaris ga je betalen? En aan welke kostenposten moet je nog meer denken?
Maak voor jezelf een berekening op basis van onderstaande stappen.
1. Salaris bepalen
Bij het bepalen van het salaris, moet je allereerst rekening houden met het minimumloon. Als jouw bedrijf met een cao werkt, kan er een ander minimumloon gelden per type werknemer.
Kijk dus goed in de cao voor jouw bedrijf wat de regels zijn rondom loon en minimumloon. Het minimumloon kan ieder half jaar (per 1 januari en 1 juli) wijzigen, dus houd dat goed in de gaten.
In het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer vind je nog meer richtlijnen voor een passend salaris.
2. Andere verplichte kosten berekenen
Naast het salaris ben je verplicht om je werknemers vakantiegeld te betalen. Ook moet je per werknemer rekening houden met loonheffingen. Daarnaast kunnen in je cao nog meer verplichte kosten staan.
Vakantiegeld
Volgens de wet ben je verplicht je werknemers vakantiegeld te betalen. Houd daar dus rekening mee in de berekening van je jaarlijkse personeelskosten. Ieder jaar betaal je minimaal 8 procent van het brutojaarsalaris aan vakantiegeld. Dit bedrag moet je in ieder geval voor 1 juli uitbetalen.
Loonheffingen
Daarnaast heb je nog een viertal loonheffingen die voor ieder bedrijf verplicht zijn. De loonheffingen bestaan uit:
Loonbelasting
Premie volksverzekeringen (AOW, Anw en Wlz)
Premies werknemersverzekeringen (WW, WAO, WIA en ZW)
Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet
Hoe je de loonheffingen precies berekent en welke voorwaarden er gelden, lees je in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst. Daarin vind je ook de tarieven, bedragen en percentages die nu gelden.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
3. Aanvullende personeelskosten bepalen
Om je werknemer(s) goed toegerust, gemotiveerd en veilig te laten werken, zul je nog een paar investeringen moeten doen. Denk aan een goede werkplek, aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en verzekeringen.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Je kunt werknemers allerlei aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden bieden, maar dit is niet verplicht, tenzij het in jouw cao verplicht is. De belangrijkste opties op een rij:
- Dertiende maand
- Prestatiebeloning
- Pensioen
- Reis- en verblijfskosten
- Vervoersmiddel
- Extra onkostenvergoedingen
Facilitaire kosten
Om je werknemers aan het werk te zetten, geef je hen de middelen om aan de slag te gaan. Denk aan:
- Werkplek
Voor een nieuwe werknemer moet je vaak extra werkruimte creëren. Wellicht moet je daarvoor nieuwe ruimte kopen of huren. Denk goed na over de opties en de kosten die hierbij komen kijken. - Werkmiddelen
Geef je werknemer de juiste tools om te werken. Als je bijvoorbeeld een nieuwe kapper in dienst neemt, zul je moeten zorgen voor extra scharen, tondeuses, een kappersfiets, etc.
Ga na wat er precies nodig is om je werknemer uit te rusten met de juiste spullen. Als je meer klanten zult krijgen door het aantrekken van deze nieuwe werknemer, zul je mogelijk ook je inkoop moeten aanpassen. Extra shampoo! - Arbovoorzieningen
Als werkgever moet je zorgen voor een veilige werkplek voor je personeel. Denk aan pompstoelen op de juiste hoogte, maar ook voorzorgsmaatregelen voor een goede arbeidshygiëne. Lees meer hierover in het artikel Veilig werken in een salon, arboregels en tips. - Werkkleding
Zorg eventueel voor passende werkkleding en schoenen voor je nieuwe werknemer. - Eten en drinken
Het is passend om je werknemers te voorzien van drinken (koffie, thee) en wat consumpties. Kosten voor lunch en andere maaltijden kun je eventueel inhouden op het loon.
Onvoorziene kosten
Ongevallen, schade door personeel of uitval door ziekte kan je bedrijf veel geld kosten. In de persoonlijke dienstverlening is de kans op een ongeluk of ziektegeval best groot. Dus houd rekening met deze bijkomende kosten.
Hoeveel kost een zieke werknemer? Een werknemer die wegens ziekte niet kan werken, kost je in 2024 al snel 260 euro per dag. En een zieke of arbeidsongeschikte werknemer kan je zelfs tot twaalf jaar lang geld kosten!
Tegen veel onvoorziene kosten kun je verzekeringen afsluiten. Daarmee maak je er een vaste, betaalbare kostenpost van, in plaats van het risico te lopen op onverwacht torenhoge kosten.
Extra’s
En dan zijn er nog wat extra kosten die je maakt rondom personeel. Zoals:
- Kerstpakketten en cadeaus
Wel zo attent, maar het kost ook geld... - Teamuitjes
Een belangrijke manier om je personeel te motiveren. Zoek naar betaalbare opties. - Bijscholing
Zoals een periodieke cursus of training. En denk ook aan een BHV-opleiding (bedrijfshulpverlening) voor enkele personeelsleden. - Kosten voor HR, begeleiding en advies
Personeel aannemen, begeleiden en motiveren kost ook tijd en geld. Houd daar rekening mee in je kosten per werknemer.
Wat doe je als je arbeidsongeschikt raakt of je wordt aansprakelijk gesteld na een ongeluk? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het tegenzit.Specialist in de persoonlijke dienstverlening