Stap 1: oriëntatie
Het bouwen aan een team is net als het bouwen van een huis. Je hebt eerst een plan nodig: een ontwerp, een blauwdruk. Begin dus niet lukraak met het werven van personeel in de bouw, maar bekijk eerst wat de mogelijkheden zijn. Werk aan een duurzame oplossing.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Is vast personeel nu de beste optie voor mijn bedrijf?
- Heb ik structureel genoeg werk voor personeel?
- Heb ik genoeg geld voor personeel?
- Levert personeel mij genoeg extra omzet en winst op?
- Kan ik personeel managen en motiveren?
Berekening personeelskosten cruciaal
In de bouwtekening van een huis is een correcte berekening heel belangrijk, anders bouw je vroeg of laat scheef. Voordat je personeel aanneemt, is het slim om de exacte kosten te berekenen. Als je al personeel in dienst hebt, ken je die kosten grofweg, maar heb jij wel een volledig beeld van alle loonkosten en extra kosten in de bouw? Lees het artikel Loonkosten in de bouw, alles op een rij.
Tip
Naast het kennen van de kosten, moet je ook de wetten en regels kennen rondom personeel. En je wilt natuurlijk voldoende skills hebben om personeel te managen en motiveren. Ben jij volledig klaar voor personeel? Doe de checklist en ontvang een persoonlijk rapport.
Stap 2: functieprofiel maken
Zodra je de blauwdruk hebt, kun je het fundament gaan leggen voor jouw team. Als je besluit om een werknemer te gaan werven, is een functieprofiel het fundament voor je zoektocht.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.Test: Klaar voor personeel?
Een functieprofiel wordt ook wel een functieomschrijving genoemd. Je beschrijft kort en duidelijk de inhoud van een functie en de functie-eisen. Je geeft aan wat je van je toekomstige werknemer verwacht.
Ook beschrijf je welke rol of positie de nieuwe werknemer in je bedrijf vervult. Komt hij op de bouwplaats te werken of op kantoor? In wat voor soort team komt hij terecht? Gaat hij leidinggeven of niet? Als hij aan meer dan vier werknemers leiding geeft, is hij officieel een 'voorman'. Dit moet je dan ook benoemen in de functienaam.
Tip
Gebruik de functienamen uit de bouw-cao voor jouw bedrijf.
Stap 3: bouwplaatspersoneel werven
Maar hoe ga je nu die ervaren metselaar, stukadoor of timmerman vinden? Drie belangrijke opties voor werving in de bouw:
-
Online zoeken en vinden
Een personeelsadvertentie (vacature) plaatsen is het minste wat je kunt doen. Plaats hem op je eigen website en op relevante vacaturesites. Deel je advertentie vervolgens via social media. Via vacaturesites kun je natuurlijk ook zoeken naar geschikte kandidaten. Kijk bijvoorbeeld op Indeed, Bouwvacatures.nl, Bouwmatch.nl of Komindebouw.nl.
-
Benut je zichtbaarheid
Adverteer daarnaast in de publieke ruimte. De bouwplaats is vaak een goede locatie om te adverteren. Hang ook een poster achter het raam van je bedrijfspand. En vergeet je bedrijfswagens niet. Een sticker met "wij zoeken collega’s" levert vrijwel altijd reacties op. Het is een bijna gratis advertentie die veel gezien wordt.
- Via-via
Vraag rond in je eigen netwerk. Benut ook referral recruitment. Dat is werven via je eigen personeel. Misschien kennen zij nog goede vakmensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Promoot de vacature dus via je huidige werknemers. Je kunt hen ook stimuleren en belonen met een bonus of een cadeau als zij een goede kandidaat aandragen.
Stap 4: zoek naar verborgen bouwtalent
Misschien lukt het je niet direct om goed bouwpersoneel te vinden. In de bouw is het personeelstekort de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarom is het noodzaak om verder te kijken dan je waterpas lang is.
-
Buitenlanders
Veel harde werkers en goede vakmensen komen uit het buitenland. Heb jij al ervaring met buitenlanders op de bouwplaats? Het is een relatief goedkope optie. Maar doe het wel volgens de regels. Lees meer over het werven van buitenlandse bouwvakkers in het artikel Werken met buitenlanders in de bouw.
- Arbeidsbeperkten
Misschien niet de meest voor de hand liggende optie in de bouw, maar er zijn veel soorten arbeidsbeperkingen. Sommige beperkingen kunnen juist voordelig uitpakken in de bouw. Zoek dus eens in deze brede doelgroep en geef iemand een kans.
- Vluchtelingen en asielzoekers
Binnen deze twee groepen zijn veel enthousiaste werknemers te vinden, soms met veel ervaring in de bouwsector. In veel gevallen kun je als werkgever ook financiële voordelen benutten als je vluchtelingen of asielzoekers in dienst neemt. Praktische informatie en verwijzingen vind je in het artikel Buitenlanders en immigranten werven, zo doe je dat.
Stap 5: Arbeidsvoorwaarden en contract bouw
Zodra je een goede kandidaat hebt gevonden die voldoet aan het functieprofiel, kun je overgaan tot het in dienst nemen van de persoon. Hoe doe je dat? Na een of twee oriënterende sollicitatiegesprekken is het tijd om de arbeidsvoorwaarden te bespreken en vast te leggen in een contract.
In het arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je samen met je werknemer de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is belangrijk om je daarbij aan de vereisten in je cao te houden. Zo moet je per functiegroep rekening houden met een bepaald minimumloon.
Naast het uurloon en/of maandloon bespreek je ook de werktijden, het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld. Verder kun je allerlei extra afspraken maken (secundaire arbeidsvoorwaarden) om je werknemer te belonen. Denk bijvoorbeeld aan een extra prestatiebeloning om hem te motiveren.
Als jij en je werknemer het eens zijn, wordt het arbeidscontract opgesteld en ondertekend. Nu heb jij officieel een nieuwe werknemer in dienst. Gefeliciteerd!
In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.Ken jij de risico's in de bouw?