Beroepsziekten bouw personeel
Beroepsziekten bouw personeel

Beroepsziekten in de bouw beperken, 3 tips

Welke beroepsziekten komen veel voor in de bouw? Wat kun je als werkgever doen om deze beroepsziekten te beperken? En: hoe ga je om met een zieke werknemer? Nuttige tips voor jouw bouwbedrijf.

Beroepsziekten in de bouw

Beroepsziekten komen in de bouw relatief vaak voor. De bouwnijverheid hoort bij de vijf economische sectoren met het hoogste aantal gevallen van beroepsziekte in Nederland.

Top 10 beroepsziekten in de bouw

Dit zijn de top 10 beroepsziekten in de bouw volgens cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB):

  1. Lawaaislechthorendheid
  2. Burn-out
  3. Overige aanpassingsstoornissen door overbelasting
  4. Peesontsteking in de elleboog
  5. Overige artrosen
  6. Artrose van de knie
  7. RSI van schouder/bovenarm
  8. RSI van pols en hand
  9. Pees- en slijmbeursontsteking in de schouder
  10. Artrose van wervelkolom

Verzeker je personeel tegen ziekte

Zieke werknemer in de bouw?

Blessures en ziektes liggen constant op de loer. Je kunt er veel geld mee kwijt zijn, maar dat hoeft niet! Wapen je tegen de gevolgen van verzuim.

Naast de vele fysieke blessures is het opvallend dat er ook in de bouw relatief veel burn-outs zijn en andere aanpassingsstoornissen door overbelasting en werkdruk. Hier is veel te winnen voor werkgevers.

Uit recente cijfers over beroepsziekten blijkt dat er in de bouw relatief veel aandoeningen zijn aan het bewegingsapparaat. Tien procent van de gemelde beroepsziekten resulteert in blijvende arbeidsongeschiktheid en maar liefst 52 procent tot verzuim langer dan drie maanden. 

Ook long- en luchtwegaandoeningen komen vaak voor in de bouw. Alleen werknemers in de industrie lopen meer risico op deze beroepsziekte.

Beroepsziekten in de bouw beperken, 3 tips

Voorkom dat jouw werknemers uitvallen vanwege één van deze beroepsziekten. Wat kun je als werkgever doen om ziekte en arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

  • Arbeidsongevallen voorkomen

In de bouw vinden relatief veel arbeidsongevallen plaats. Door de risico's te beperken op de werkplaats kun je grote en kleine ongevallen voorkomen. Daarmee verklein je de kans op beroepsziekten. 

Op de website van de Arbeidsinspectie kun je via een zelfinspectie controleren of je arbobeleid op orde is.

Schadeclaims

Arbeidsongevallen kunnen niet alleen leiden tot beroepsziekten, maar ook tot schadeclaims. Met een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering heb je dekking voor schade aan personen en zaken.

  • Arbowet toepassen

Zorg dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staan algemene richtlijnen om de gezondheid en veiligheid van je werknemers te beschermen. 

Werkgevers en vakbonden in de bouw hebben op basis van de Arbowet een Arbocatalogus samengesteld. Daarin vind je specifieke arboregels voor de bouwnijverheid.

Veilig werken

Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's). Bekijk 7 richtlijnen voor veilig werken in de bouw.

Een van de belangrijkste verplichtingen voor bouwbedrijven is het maken van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Daarmee breng je in kaart welke risico’s je medewerkers lopen op de bouwplaats. Op de website van het Steunpunt RI&E vind je handige RI&E-instrumenten voor de bouw.

Arbowet bouw

Benut meer tips om de Arbowet in de bouw correct toe te passen.

Ziektes bouw

  • Werkdruk in de gaten houden

Burn-outs vormen ook in de bouw een veelvoorkomende beroepsziekte. Het is als werkgever dus heel belangrijk dat je de werkdruk in de gaten houdt.

Let op signalen dat een werknemer dreigt uit te vallen door overbelasting. Ga op tijd in gesprek en probeer de werkdruk aan te passen. Door aandacht te hebben voor je werknemer kun je al een hoop klachten voorkomen.

Omdat jij maar twee ogen hebt en misschien druk bent met andere dingen, is het slim om een preventiemedewerker aan te stellen. Deze medewerker helpt je om burn-outs en andere beroepsziekten te voorkomen.

Checklist verzuim voorkomen

Wat kun je nog meer doen om beroepsziekten te beperken? Gebruik de Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag!

Beroepsziekten beperken, waarom?

Als je werknemer een beroepsziekte heeft, is de kans groot dat hij voor lange tijd uit de running is. 89 procent van de werknemers kan langer dan een maand niet werken. 3 procent raakt zelfs blijvend arbeidsongeschikt. In de bouw is dit risico gemiddeld nog hoger.

Arbeidsongeschiktheid door beroepsziekte

Langdurig verzuim, en ook regelmatig kort verzuim, kan jou veel geld, tijd en nachtrust kosten. Zo ben je als werkgever verplicht om twee jaar lang het loon door te betalen van een zieke werknemer. Dit risico kun je afdekken met een verzuim­verzekering. Voor veel bouwbedrijven is dat geen overbodige luxe. 

Een verzekeraar kan in samenwerking met een arbodienst ook ondersteuning bieden bij de preventie van verzuim.

Probeer beroepsziekten dus zo veel mogelijk te beperken. Omdat je helaas niet alle blessures en ziektegevallen kunt voorkomen, is het slim je financiële risico te verkleinen met de juiste verzekeringen.

Breng je risico's en de beste oplossingen in kaart samen met een verzekerings­adviseur uit jouw regio.

Vragen over beroepsziekten in de bouw

  • Wat zijn beroepsziekten in de bouw?

    Beroepsziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door de uitoefening van een bepaald beroep. Zo zijn er in de bouw specifieke beroepsziekten die vaak voorkomen door het type werk.

  • Welke beroepsziekten komen veel voor in de bouw?

    In de bouw zijn er veel beroepsziekten die veroorzaakt worden door fysiek zwaar werk, geluidsoverlast en ongevallen. Lawaaislechthorendheid, peesontstekingen, RSI en artrose in de rug, schouder en armen komen vaak voor. Ook burnouts komen veel voor in de bouwsector.

  • Hoe kan ik beroepsziekten beperken?

    Je kunt beroepsziekten beperken door de Arbowet goed toe te passen, arbeidsongevallen te voorkomen en werknemers de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) te geven. Houd ook de werkdruk in de gaten en ga aan de slag met het voorkomen van verzuim.

  • Waarom beroepsziekten beperken?

    Door beroepsziekten te beperken, houd je werknemers langer fit en gezond. Hierdoor zijn ze duurzaam inzetbaar voor jouw bedrijf. Je bespaart ook veel geld en tijd doordat je langdurig verzuim voorkomt.

Bouw ondernemer risicos

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests